[caption id="attachment_97311" align="alignleft" width="460"] Slavonski Brod[/caption]

Čekajući da snijeg zatrpa papirnato plišanu rodu, slavonskobrodsku turističku atrakciju, utvrdio sam da čim zazimi da otežano hodam po vani; na prvom ovogodišnjem snijegu više hiberniram, kao neki Lički medo.

Odlučio sam poslati pet jednostavnih pitanja u par gradova o Republici Hrvatskoj (Ilok, Čakovec, Umag, Dubrovnik, Slavonski Brod, Zadar, Nova Gradiška, Osijek, Zagreb i Rijeka).

Odluka je pala da ovu godinu počnem s kolumnom o OSI-jima , kojima i sam pripadam. Taj mi je termin ponekad kao da sam alien u ovoj urbano/ lokalno/ seljačkoj  sredini, ali OSI jesam, nisam mali zeleni. Otvarati teme u lokalnim  sredinama poput našeg grada ponekad je teško, jer si odmah obilježen kao drugačiji.

Od naše ulice treba početi s promjenama, pa zašto ih nekad i ne is/provocirati otvaranjem raznih tabu tema. Pitanja sam svima postavio ista. Prijatelj mi je rekao da znam u kolumnama biti kao Tanja Torbarina - letiti s teme na temu, ali naviknuli ste.

Pristupačnost oko papirnate plišane rode je nepoznata, pogotovo ako si hodajući OSI  i ideš u centralnu apoteku i naletiš na onaj skliski prekrasni mramor. Imaš bar 50% šanse ako si OSI s 50% invaliditetom da ga digneš bar na 80% (mislim da je u ovom slučaju  županija odgovorna).

Naravno i u 2017-oj će mi se potkrasti koja moja misaono/ konfuzna kolumna. Pa da krenem malo u pisanje. Borci za ljudska prava koji su doveli na neki način do točke preokreta: borac protiv ropstva Fredericka Douglasa, lider pokreta za ljudska prava  Martin Luther King je održao svoj znameniti govor o rasnoj harmoniji  "Ja imam san..", aktivisti za prava homoseksualaca su također u ono vrijeme imali hrabrosti nositi natpis: "Mi također imamo san"; Rosa Parks, koja je 1955. uhićena, jer je u autobusu odbila ustati bijelcu u gradu Montgomery, u Alabami. Događaj je izazvao bojkot gradskog prijevoznog sustava. Sljedeće godine je američki Vrhovni sud proglasio nezakonitom segregaciju u autobusima. I da ne nabrajam dalje. Šezdeset godina kasnije opet se „najdemokratskija“ zemlja s najvećom slobodom lajanja vraća u doba segragacije, čak bi i zidove prema susjedima iskoristili za razne fašistoidne politike. Trumpa su izabrali, pa neka im je.

Kod nas su borci za prava manjinskih skupina (ne mislim na nacionalne manjine) nevidljivi. S druge strane su oni koji su vezani za centre moći i koji ne čine ništa da se solidariziraju s manjinom, nego jesu stabilna glasačka mašinerija pozicije i borci za svoja materijalna prava koja lako ostvaruju. Dovoljno je da kažu "bu" i da se ogromna većina senzibilizira s njima i svoja prava ostvare pomoć  i lijevih i desnih.  Mi „manjinci „, pod kojima smatram i sam sebe, kao OSI smo izgleda zadovoljni statusom quo  i šutnjom. Invalid je invalid, pitam se, ali zašto tolike razliku materijalnim pravima? Da li su OSI-ji sami krivi što su OSI, da se stvaraju tolike razlike? Za nas se zna sam o jedan dan u godini međunarodni dan invalida, kad smo poželjni za selfije. Predrasude se postepeno razbijaju. Sjetimo se prvog Zagreb pridea, pa i Splita i napadanja homofobne većine na manjinu s „ mudima“. Točka preokreta se treba dogofiti i u odnosu zajednice prema OSI-jima, kao i shvaćanje da smo mi tu, u našem , gradu, našoj  zgradi, naselju, državi i planeti.

Koja  su prava OSI u Slavonskom Brodu i koliko naš grad čini za nas   u usporedbi s drugim gradovima, pokušao sam provjeriti kroz pet odokativno laganih pitanja. Iznenadilo me opetovana bešćutnost  i nesolidarnost drugih skupina invalida (mi, pa nakon nas, mi), a oko dionica HEP-a. Osobno sam protiv prodaja (mislim da će masa vrijednih radnika HEP-a postati višak), ali pobornik ponove nacionalizacije kapitala koje su obični građani i radnici RH stekli, a u pretvorbi nepovratno izgubili. Invalid je invalid bez obzira kako i gdje stekao tu invalidnost  i točka.

Bio sam u par zgrada novogradnje gdje je pristup invalidima nemoguć, pogotovo onim u kolicima.

Iz Zadra su me odmah (2.1) zvali s pitanjem zašto sam im dao tako kratak rok i tko sam ja i kog predstavljam. Da li možete zapisati odgovore, ja ću Vam ih reći; upitao me službenik bez predstavljanja.

-Ne, ne mogu ruka mi je afunkcionalna, molim Vas da odgovore dostavite u pisanom obliku na email, odgovorio sam im.

Kratak mi je to rok.

Aa ee, uživajte u praznicima i skijanju i završio sam razgovor  Poslao sam svima isti mail:

Poštovani pišem kolumnu o pravima OSI u Vašem gradu. Molim Vas da odgovorite na pet kratkih pitanja vezanih za OSI, ako je moguće do 6. siječnja 2017 radi završetka kolumne.

  1. Na koji način  grad  pomaže OSI( rehabilitacija,prijevoz izd.)?

  2. Koji je iznos je predviđen za OSI u proračunu za  2017?

  3. Da li grad ima u proračunu predviđena sredstva za poboljšanje kvalitete života korisnika Osobne invalidnine i koja su to sredstva?

  4. Zbog smanjenje mobilnosti  OSI da li grad nudi kakvu pomoć kod vađenja svih papirologije potrebne za ostvarivanje prava OSI i koja je to "papirologija" ?

  5. Mnogi poslovni prostori( kafići, ustanove itd.) su nepristupačne za OSI da li Vaš ima kakav pravilnik da prilikom otvaranja novih lokala moraju biti prilagođeni za OSI   te koje su kazne za nepoštivanje istog?


Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

Lp., Vanja Krnić

Prvi  sam dobio iz grada Osijeka( 3.2), kako pristižu odgovori tako ću ih dodavati, pa će kolumna biti poduža
GRAD  OSIJEK

Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo

 Osijek, 29. prosinca 2016.

                 Poštovani,

vim putem Vam dostavljamo odgovore u svrhu kolumne o pravima OSI u gradu Osijeku:

  1. Na koji način  grad  pomaže OSI( rehabilitacija, prijevoz itd.)?


Parkirališta u Gradu Osijeku su u potpunosti prilagođena sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Djelomično su prilagođeni prilazi pješačkim prijelazima ugrađenom taktilnom signalizacijom. Također, Grad na pojedinačni zahtjev prilagođava parkirališta ispred zgrada i prilaze zgradama te u prostorije udruga. Gradski prijevoz putnika (GPP) posjeduje posebno kombi vozilo za besplatan prijevoz invalidnih osoba. Inicijativa za nabavku kombi vozila potekla je od Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Osijeka organizacijom humanitarnog koncerta. Pravo na besplatno kombi vozilo osoba ostvaruje preko udruge ili  preko UO za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka. U gradskim tramvajima ja ugrađena zvučna najava stajališta za slijepe i slabovidne osobe. Slijepe, slabovidne i gluhe osobe koje su ujedno i članovi udruga imaju besplatan gradski prijevoz. Prodajna mjesta prijevoznih karata u potpunosti su prilagođena invalidnim osobama. Informacije o voznom redu nalaze se na info panoima na većini stajališta, a dostupne su i putem mobilne aplikacije GPP-a. Semafori u užem centru grada su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama  zvučnom signalizacijom, a  promjene su potaknute akcijom "Prošetajmo zajedno" čiji je cilj senzibilizirati javnost i lokalne vlasti za probleme slijepih osoba u prometu. Akciju svake godine sufinancira Gradonačelnik.

Razne akcije i manifestacije, osim što su u fokusu osobe s invaliditetom, prvenstveno su okrenute ostalim građanima i buđenju svijesti o senzibilizaciji za probleme invalidnih osoba. Cilj obilježavanja Dana bijelog štapa je ostalim građanima približiti svakodnevno suočavanje slijepih osoba sa preprekama. Svjetski dan zdravlja svake godine organizira Grad Osijek, a na 70-ak štandova toga dana svoje aktivnosti i projekte putem štandova izlažu razne udruge od kojih su većina udruge koje u svom fokusu imaju brigu o osobama s invaliditetom. Kroz aktivnosti koje provodi Udruga gluhih i nagluhih u svim osnovnim školama nastoji se utjecati na rušenje stereotipa, prevladavanje straha od nepoznatog i približiti svijet različitosti najmlađim građanima. Grad niz godina provodi projekt pomoćnika u nastavi, kojim ostvaruje zapažene rezultate ne samo kod djece s poteškoćama u razvoju već i u cijelom razrednom odjelu, a očituje se kroz veću socijalizaciju, interakciju i otvorenost prema drugačijem i različitom. Grad je financijski potpomogao prilikom kupnje govornog pikado aparata za slijepe sportaše koji je neophodan i u provođenju edukativno rekreativnih aktivnosti sa učenicima.

  1. Koji je iznos je predviđen za OSI u proračunu za  2017?


Grad Osijek svake godine objavljuje Javni natječaj za financiranje projekta udruga iz Proračuna Grada, a između ostalog i za sufinanciranje aktivnosti udruga koje se bave osobama s invaliditetom.

Svi Upravni odjeli u Gradu Osijeku prilikom kreiranja Proračuna vode računa o primjeni Strategije izjednačavanja OSI na području grada Osijeka pa tako i kod kreiranja natječaja i javnih poziva.

  1. Da li grad ima u proračunu predviđena sredstva za poboljšanje kvalitete života korisnika Osobne invalidnine i koja su to sredstva?


Grad Osijek je potpisnik Povelje pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom Potpisivanje Povelje simbolični je čin u kojem gradonačelnik iskazuje svoju predanost uklanjanju postojećih prostornih prepreka i promicanju odgovarajuće pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Potpisivanjem iste Grad Osijek pokazao je spremnost da sustavnim mjerama potiče ulaganje resursa u stvaranje okruženja u kojemu će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima grada Osijeka. Vizija je da grad Osijek postane grad zadovoljnih građana s velikim potencijalom i kontinuiranom brigom o osobama s invaliditetom, grad pristupačan svima! Kvaliteta i održivost rezultata vidljiva je kroz Izvješća o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom u gradu Osijeku.

  1. Zbog smanjenje mobilnosti  OSI da li grad nudi kakvu pomoć kod vađenja sve papirologije potrebne za ostvarivanje prava OSI i koja je to "papirologija" ?


Na službenim stranicama Grada Osijeka pod linkom Povjerenstvo za OSI „Prije i poslije“ nalaze se sve tekuće vijesti i važne informacije vezane za kulturu, sport, slobodno vrijeme, zakonske promjene, obilježavanje prilaza i parkirališta u gradu, izgradnja rampi, a prate se i aktivnosti udruga koje se bave osobama s invaliditetom. Grad Osijek je sufinancirao program koji konvertira tekstualnu datoteku u akustičnu, a iznimno je korisno sredstvo za slijepe osobe jer se na taj način prilagođavaju internet stranice slijepim osobama. Sve informacije osobe mogu zatražiti putem javno dostupnih kontakt podataka na Internet stranicama ili osobno u prostorijama Grada.

  1. Mnogi poslovni prostori( kafići, ustanove itd.) su nepristupačne za OSI da li Vaš ima kakav pravilnik da prilikom otvaranja novih lokala moraju biti prilagođeni za OSI   te koje su kazne za nepoštivanje istog?


Sve zgrade u novogradnji su pristupačne invalidnim osobama zbog obvezne primjene Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevinama, dok je starogradnja u procesu prilagodbe. Birališna mjesta su prilagođena privremenim montažnim rampama dok se ne pronađe trajno rješenje. 14 osnovnih škola je prilagođeno rampama na prilazima u školu. Grad sufinancira udžbenike na Brailleovom pismu za slijepe osnovnoškolce. Zatvorene športske dvorane Gradski vrt, Zrinjevac i Jug u potpunosti su prilagođene invalidnim osobama putem rampi, rukohvata, dizala, toaleta i sva su gledališna mjesta prilagođena za invalide. Nogometni stadion Gradski vrt pristupačan je prilazima za invalide, rampama i rukohvatima, dok je Teniski centar Perivoj kralja Tomislava u potpunosti pristupačan za invalide. Na Streljani Pampas pristupačnost je osigurana prilazima za invalide, rampama i rukohvatima te se 2015. godine u tom prostoru održao Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Grad Osijek udrugama iznajmljuje prilagođene prostorije za provođenje aktivnosti, a cijene najma su niže od ostalih poslovnih prostora. Grad Osijek svojim pravnim aktima obvezao se prilagoditi gradske površine potrebama osoba s  invaliditetom kako bi im omogućio dostojanstven život u gradu. Za ostvarenje ovoga cilja veliku ulogu imaju udruge osoba s invaliditetom koje predlažu rješenja vezana uz poboljšanje pristupačnosti u gradu.

[caption id="attachment_97312" align="alignleft" width="460"] Slavonski Brod[/caption]

[caption id="attachment_97313" align="alignleft" width="460"] Slavonski Brod[/caption]

[caption id="attachment_97314" align="alignleft" width="460"] Slavonski Brod[/caption]

[caption id="attachment_97315" align="alignleft" width="460"] Slavonski Brod[/caption]