Prije par godina ušao sam u diskusiju s poznatim autorom knjige „Kako je nastao novac“, tada slabo poznatim političarem aktivistom. Naš razgovor je tekao otprilike ovako

Da li ste svjesni da ste dužni?

Tko, ja?

Pokušavao  sam mu objasniti da nemam ni tekućeg , ni žiro računa, a ni kredita u Švicarcima.

Stvarno uporan lik na kraju smo našli kompromis da mi pošalje tu svoju knjigu. Knjigu na prvu, ali ni na drugu, pa ni na treću ne bih rekao da je on napisa. Prije copy / paste od nekog teoretičara zavjere.

Za svaki slučaj otišao sam otvoriti tekući račun. Dovoljno blizu, ali dovoljno daleko od papirnato plišane rodice (200 m zračne linije od Slatinske banke). Nakon uplate na ta jračun saznajem da sam blokiran

Tko, ja?

O da  jesam, Penara mi. Teleoperateri. Saznao sam da sam uredno u komatoznom stanju, na reanimaciji, telefonirao. Ne sporim da sam nabadao poruke. Kome sam dužan? Odgovor teleoperatera je bio: obratite se odvjetničkom uredu koji vodi naplatu. Poznati Hanžeković; poslao sam njima mail , ali bez odgovora.

Slijedeći korak u e-banana državi bio je vađenje e.gradani i jupi . Ustanovio sam da sam dužan nekih 7000 kn, ali da mogu pratit rast kamata. E Pernaru!

„Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio prije dva dana, od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, izvijestio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.“; izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/557587/plenkovic-za-150000-graana-otpisan-dug-do-10000-kuna-plus-kamate

Pa meni ništa nije oprošteno, niti želim biti u ikakvoj prednosti nad ostalim građanima Republike Hrvatske. Priznajem, dok sam ležao na reanimaciji, vodio sam s kanilom u vratu, važne poslovne razgovore.

Tko, ja?

O da pisat ću svima ipak je ovo pravna država u kojoj „ institucije“ rade svoj posao.

Obraćam se mailom FINA-i, sa sljedećim upitom:

„Poštovana/i
100% sam Osi i jedina pomoć koju primam je trajna  osobna invalidnina 1500 kn mj.
Već godinama sam blokiran vidljivo u prilogu. Ne znam na koji način da se
odblokiram, pošto nisam u stanju isti dug podmiriti, niti imam imovine, ni
ikakvih primanja...
Spadam u kategoriju duga ispod 10 tisuća kn, koji mi nije otpisan ali ne
znam zašto?
Unaprijed zahvalan na svakoj pomoći i savjetu
lp Vanja Krnić“

I onda slijedi odgovor FINA-e

„Poštovani,

FINA je samo provedbeno tijelo koje postupa po osnovama za plaćanje i drugim relevantnim dokumentima, koji se odnose na osnovu za plaćanje i nije ovlaštena savjetovati donositelja osnove za plaćanje na koji način treba postupiti u postupku donošenja (odnosno obustave) osnove za plaćanje kao niti o provedbi Ovršnog zakona s pripadajućim podzakonskim aktima.

Za tumačenje zakonskih propisa i savjetovanje molimo obratite se nekom od ovlaštenih savjetodavnih ili odvjetničkih ureda u RH. 
Više informacija možete pronaći na sljedećoj web adresi: http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1490.“

Ovo je moje stanje blokade. Ako dobro vidim, ispod 10 000 kn je

Poštovani, obavještavamo Vas da na dan 02.11.2018. g., u 11:16 sati ukupan iznos blokade po Vašim računima iznosi 9.328,22 kn i to za sljedeće osnove za plaćanje (br. osnove, stanje duga):

OVRV-3873/11; 5.993,44

OVRV-561/09; 3.334,78

Vaši računi (VANJA KRNIĆ) blokirani su neprekidno 1431 dana.

Za dodatne informacije možete se obratiti u najbližu poslovnicu FINA-e.

Ok, ali što su mi napisali. Ako se obratim odvjetničkom uredu, to se plaća. Obratit ću se pravobranitelju pismom s sličnim tekstom na koji dobivam odgovor koji je jedan od najglupljih u našoj povijesti glupih odgovora.

Koliko sam upoznat rok zastare je tri godine, ako nije bilo naplate, a nije. Izvor: http://www.hazud.hr/kada-i-kako-nastupaju-zastare-na-ovrhu/

E moj Pernaru, ne slažem se s njim skoro u ničem, ali u pravu je.

Tko, ja?

Da dužan sam i ja, ali kome i do kad pojma nemam. Trebao bi krenuti od institucije do institucije da utvrdim i potvrdim ugovor o međuinstucionalnoj suradnji.

Tko, ja?

Nema šanse.

Što to znaći međuinsticiunalna suradnja? Da li je to kad birokrata proslijedi mail uredu do ili u zgradu preko puta? Baš smo e-banana država.