Podsjetnik za neupućene:


Vanja Krnić: Slavonija 1 – država po mjeri


Vanja Krnić: Brodsko naselje Slavonija 1 postaje Venecija (galerija)


Ne bu to tako lagano išlo, kako bi rekli Zagorci.  Isto stanovnici  države Slavonija I ovih  dana konstatiraju s ogorčenjem i osjećajem izdanosti totalnom devastacijom buduće Venecije.


„ Sve je to bila prevara, pogledajte oko  naše nakazne papirnato plišane rodice zatrpavaju naš  Rio Grande kanal. Najpoznatijem psu ili čuki države Slavonije I Grgi nije jasno zašto preko noći zatrpavaju našu  kapitalnu investiciju. Umjesto u toploj vodi  Grga se sada, kad izađe mora okupati u blatu. Naletio sam na susjeda Asisa.


„ Ovo je krajnje neprihvatljivo. Prevarili su me, sad mogu doći do HZMO  i prijaviti se u mirovinsko. Zašto svaki kanal i most moraju srušiti? Projekt je bio prekrasan“ s suzom u desnom oku rekao je Štef ,čisteći 2.79 kg blata s sebe.


„A gdje je moje dvije klupice i govornica kod  birtije Mie. Kako ću  javiti mami da je Venecija zatpana?“ Ana isto nikako da prihvati gubitak mostova, kanala, govornice, tri grma, 193 maslačka i dva drveta.


„Gdje su obruči  na košarkaškom igralištu?  Kako god okreneš pobijedim te jednom rukom“, kaže mi nasmijani Tomo.


Ogorčenost građana raste zbog uklanjanja mostića priraslih nam srcu. Još je jedan ostao  kod Amadeusa. Da ne bude sve crno susjeda Mara mi je potvrdila da je nađen bager s bageristom 25 mm ispod blata u blizini gore spomenute klackalice . Bagerist potvrdio je da je preživio zbog toga što je naručio dvoje velike ćevape s lukom kod Šefkija koji su ga održali na životu. Jedino mu ventilacija nije radila u kabini zbog autoproizvodnje vlastitih plinova Luk je ipak za sve kriv..Zamolio je oni  koji rade na Zaštiti na radu da uvedu gas maske kao obavezne zbog ovakvih situacija.


Baka Mara je i dalje na klackalici, jer joj se još nitko ne usudi reći za devastaciju mostova, kao ni projekta. Gospođa je slabijeg srca, pa nek nam poživi još bar tri baterije na pacemakeru.


Na ćevapima od Šefkija se može preživjeti i pod i nad zemljom! Molim Vas kad nađete kran od mog bagera vratite mi ga. Nisam izdržao , ali otišao sam u susjedni Slavonski Brod pitati zašto nas već ionako zakopane računima od Brod Plina i dalje zakopavaju i gdje su gondole.


Došlo je do promjene idejnog projekta i odlučili smo Vašu prekrasnu pješačko prometnu zonu,  koja je trebala biti kanal za promet gondolama, zatrpati. Ne sekirajte se, postavit ćemo  bijeli Brački kamen u Vaše moderno crveno naselje.


Daljnjim istraživanjem došao sam do spoznaje da je brodotegljač s kamenom za naš bijeli put završio greškom u Crnom moru. Kamen će doći u Slavonski Brod putem Crnog  more, ušća Dunava, Dunava, pa onda desno korito Save, onda lijevo. Ups, ne to je rijeka Bosna. Samo ravno do Slavonskog Broda.


Odgovorno tvrde da samo što nije došao. Građani naše države ovih dana otvaranjem sandučića nalaze srećke od Brod Plina. Otkopavanje i  zakopavanje nas - privodi se kraju , a račun onako kao pro bono ostao je isti. Samom spoznajom da je srećka u sandučiću, vokabular  našeg jezika se proširi za par stotina državno priznatih psovki i par tisuća varijacija istih.


Zakopavanjem i otkopavanjem  kanala nađena su dvije kante plave boje s kojima je prefarbano 8.39% ograde Presofleksa.  Rekli su da će doći Konzum u Presofleks, pa su došli Kinezi i otišli, još malo pa će reći da su patke trebale plivati kanalima ili ići dokazano postojećom podzemnom. Grga ne zna više od toga svega da li bi piškio ili kakio. Grga ne ide nigdje dobro je zapišao svoj teren.


Bagerist moli sve ako vide kran da mu ga vrate i dostave osobnom pošiljkom . Naravno s povratnicom.