Ako je »Za dom spremni« neustavan, ne može se s vremena na vrijeme, tu i tamo pojaviti kao ustavan!? To bi značilo da valja promijeniti i Ustav, jer jedino se Ustavom mogu definirati načini i okolnosti kada Ustav može biti na određeno vrijeme suspendiran.


Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika, vjerojatno negdje nečitljivo sitnim slovima piše o obrazloženju onog što je njih 17 pod vodstvom čelnika HAZU-a Zvonka Kusića radilo godinu dana.

Radi se o dijagnozi pozdrava »Za dom spremni« koji je u očima velikim od straha premijera Andreja Plenkovića dobio »dvostruke konotacije«, a u bespućima povijesne neozbiljnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović proglašen korienskim »starohrvatskim pozdravom«. Ono, još od stoljeća sedmog Hrvat bi nazdravio »Za dom«, a Hrvatina odzdravio »Spremni!«. Sada se Vijeće Kusićevih mudraca domislilo, valjda da baš ne bi do kraja razočaralo svog osnivača Plenkovića, kako ZDS jest ustaški pozdrav iz NDH i ne preporučuje se njegovo isticanje, baš kao ni ušatog »U«, ali prigodničarski ima pravo javnosti kao sastavni dio simbola HOS-a.

To su dakle – starohrvatski, ustaški zabranjeni, hosovski blagdanski dozvoljeni – već trostruke konotacije ZDS, s intencijom budućeg multipliciranja, pa će Plenković, osim za Agrokor, vjerojatno morati novog povjerenika naći i za Vijeće za ustaše i partizane kako je u narodu prozvan ovaj zdrug jedinica. Nažalost, ustaštvo nije gušavost, teško se liječi i još teže iskorjenjuje.

Zato će se u dilemi ili trilemi naći svatko onaj koji iz naputaka Vijeća pokuša iščitati pravorijek i odrediti pravolijek kada se ZDS pojavi u javnosti, pa će konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom biti nužne. Recimo, da se Keleminčeve ustaše nisu ove nedjelje usrale u gaće od zime i da zbog toga nisu otkazali svoje tradicionalno postrojavanje na Trgu bana Jelačića u crnim uniformama, bi li njihova »prisega Domovini« bila tretirana obljetničarski, jer to čine svakog 25. veljače, ili bi ih policija privela nakon što svi u isti glas poviču »Za dom spremni«? Ako bi ih već privela, bi li bile uhapšene i zastave s grbom HOS-a na kojem to isto piše?

I što to znači da »Za dom spremni« više neće moći u Jasenovac, ali će moći u Knin za godišnjicu »Oluje« na rukavu, reveru, kapi i zastavi HOS-a? Ne treba Ustavni sud zasjedati, pravniku Plenkoviću trebalo bi biti jasno da se ovakve zakonske »dvostruke konotacije« ne mogu ni propisati, a kamo li provoditi. I tko će to i kako opisati »iznimne situacije« u kojima se »Za dom spremni« može koristiti, tko Kelemincu i njemu sličnima može zabraniti da 365 dana u godini ne praznuju raznorazne obljetnice odnosno komemoriraju svojim poginulim pripadnicima od Vukovara do Dubrovnika?

Ako je »Za dom spremni« neustavan, ne može se s vremena na vrijeme, tu i tamo pojaviti kao ustavan!? To bi značilo da valja promijeniti i Ustav, jer jedino se Ustavom mogu definirati načini i okolnosti kada Ustav može biti na određeno vrijeme suspendiran.

Tako nešto poznato je za sada samo u karnevalskim zakonima po kojima bi Meštar Keleminec imao pravo doći Kolindi i Plenkoviću. Oni mu udijele ključ države i tada počinje bezgranično fašničko slavlje i vremenski ograničeno fašističko divljanje. Potom se spali pust, prebroje živi i mrtvi te uredno i ustavno nastavi dalje.

Samo da ne pada snijeg i da ustašama nije tako prokleto zima.

 

novilist