Siti tendencioznoga ljevičarskog kritizerstva i mrzovolje, a odlučni da u novu 2018. zakoračimo puni optimizma i vedrine, evidentirali smo pozitivne aspekte društvenih prilika u Hrvatskoj, nasuprot crnilu kojim nas zasipaju zlonamjernici. Četrdeset primjera koje navodimo samo su vrh jebenog brijega, ledenog bijega ili već nečeg sličnog1. Dobro je kada Zlatko Hasanbegović, povjesničar-revizionist i političar neoustaških afiniteta, postane član kazališnog vijeća HNK-a u Zagrebu, a vi živite u Splitu.

2. Dobro je kada se pod vodstvom pukovnika Marka Skeje i uz službeno pokroviteljstvo aktualnog gradonačelnika 10. travnja polaže vijenac pod splitski spomenik bojni ‘Rafael vitez Boban’, a vi živite u Zagrebu.

3. Dobro je kada se, po odluci hrvatskih vlasti, spomen-ploča s natpisom ‘Za dom spremni’ preseli iz Jasenovca u Novsku, a vi ste se već odselili u istome smjeru, ali par tisuća kilometara dalje.

4. Dobro je kada Kolinda Grabar Kitarović bez milosti, obzira i smisla za bolji ukus sramoti svoju zemlju pred međunarodnim diplomatskim krugovima, a vi se ne zovete Jakov.

5. Dobro je kada djecu u hrvatskim školama na satovima vjeronauka, povijesti i književnosti izlažu nemilosrdnoj indoktrinaciji i brutalnome ispiranju mozga, a vi više niste dijete.

6. Dobro je kada se, na inicijativu klera i nevladinih udruga katoličke provenijencije, u Hrvatskoj pokrene široka društvena akcija za zabranu abortusa, pa se čeka samo njena konačna zakonska finalizacija, a vas su već abortirali.

7. Dobro je kada se voljom visokih dostojanstvenika Katoličke crkve u Hrvatskoj raširi svijest o tome da su Hrvati Božji narod, te da je Hrvatska država pod Božjom zaštitom, a Bog ne postoji.

8. Dobro je kada se održava minuta šutnje za preminuloga hrvatskog generala kojeg je sud u Haagu osudio za najteže ratne zločine, a vi se nalazite izvan zgrade Hrvatskoga sabora.

9. Dobro je kada zbog zadnje presude Haškog suda, kojom je djelatnost nekadašnjeg državnog vrha ocijenjena kao ‘udruženi zločinački pothvat’, cijelu Hrvatsku zaboli duša, a vi se pitate zbog čega vam je duša smještena u predjelu prepona.

10. Dobro je kada Hrvatska televizija iz sata u sat proizvodi najidiotskiju režimsku propagandu i stimulira nacionalističku histeriju, a vi nemate televizor.

11. Dobro je kada sisački biskup Vlado Košić na svetoj misi o Srbima, ljevičarima i antifašistima govori stvari koje ne bi ni pas s maslom polizao, a vama ionako nije dopušteno da u prostor namijenjen liturgiji uvodite svoga psa.

12. Dobro je kada hrvatski premijer Andrej Plenkov izjavljuje da njegova vlada ‘osuđuje oba totalitarizma’, a vi se pitate zbog čega taj inače skroman čovjek udvostručuje učinak svoje vladavine.

13. Dobro je kada udruga U ime obitelji dobije novac iz državnoga proračuna da bi se nastavila zalagati za kršenja prava manjinskih skupina, a vaša su prava već skršena.

14. Dobro je kada se Trg maršala Tita u Zagrebu preimenuje u Trg Republike Hrvatske, a vas opsjeda pitanje zbog čega taj trg stalno dobiva ime po mrtvacima.

15. Dobro je kada hrvatska policija beskrupulozno premlaćuje izbjeglice koji pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, a vi niste među njima, jer imate na umu legalno putovanje u suprotnome pravcu.

16. Dobro je kada Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac dobije pedeset tisuća kuna od Ministarstva branitelja da bi nastavilo svoje aktivnosti na umanjivanju žrtava nekadašnjeg ustaškog režima, a vi niste žrtva nekadašnjeg ustaškog režima, nego ovog sadašnjeg.

17. Dobro je kada se u splitskoj Lori podigne spomenik vojnoj jedinici čiji su pripadnici mučili i ubijali zarobljene civile srpske nacionalnosti, a vi živite na splitskim Bačvicama.

18. Dobro je kada se otkrije da je predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks nekoć surađivao s Udbom, a vi shvatite kako – budući da Šeks predsjedava Savjetodavnim vijećem HDZ-a – ta suradnja nije prekinuta.

19. Dobro je kada ministar obrane u zemlji koja postaje svjetska velesila po raširenosti bijede i siromaštva još uvijek prikuplja sumu od najmanje petsto milijuna eura za kupovinu eskadrile borbenih aviona, a vi ste već kupili avionsku kartu za Frankfurt u jednom smjeru.

20. Dobro je kada avioni za Frankfurt lete na mlazni, a oni iz hrvatske vojne eskadrile na mamlazni pogon.

21. Dobro je kada se hrvatski nacionalizam nametne kao jedini dopušteni pogled na svijet, a vi imate neizlječive probleme s vidom.

22. Dobro je kada Velimir Bujanec, nakon što je pravomoćno osuđen zbog plaćanja prostitutki kokainom, ugosti u svojoj emisiji Slavena Leticu i Slobodana Prosperova Novaka, a vi osjetite poriv da ga prijavite nadležnima zbog ponavljanja kaznenoga djela.

23. Dobro je kada je stav da Hrvatska tokom rata nije poduzela agresiju na Bosnu i Hercegovinu obavezan za svakoga, a vi se osjećate kao nitko i ništa.

24. Dobro je kada se nastavlja kolektivno silovanje mitom o Domovinskom ratu, a vi ste već podmićeni nečim drugim.

25. Dobro je kada ministar zdravstva pozove građane da uplaćuju dobrovoljne priloge u državni proračun za potrebe liječenja teško oboljelih, a vi se ponadate da će ta sredstva biti upotrijebljena za medicinsku pomoć bolesniku na čelu Ministarstva zdravstva.

26. Dobro je kada kriminalna organizacija pod paskom Zdravka Mamića i Davora Šukera brine o uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije, a vi navijate za Brazil.

27. Dobro je kada Vesna Pusić i Stjepan Mesić bivaju oglašeni kao okorjeli neprijatelji hrvatskoga naroda, a vi niste pripadnik hrvatskoga naroda.

28. Dobro je kada figure poput Slobodana Praljka, Darija Kordića ili Mirka Norca postaju uzori mladoj generaciji, a vi niste dio mlade generacije.

29. Dobro je kada se u Hrvatskoj stalno otkrivaju nove jame u koje su zloglasni partizani bacali uzorne hrvatske domoljube, pa rastu šanse da će i aktualna vlada upasti u jednu od njih.

30. Dobro je kada se, radi učvršćivanja nacionalističke diktature, pokreću hajke na fiktivne Jugoslavene, a vaše jugoslavenstvo nije fikcija.

31. Dobro je kada predsjednik Vlade pokvareno laže da se u Hrvatskoj živi bolje nego ikada prije, a vi pokvareno lažete da mu vjerujete.

32. Dobro je kada se ustaško skandiranje na nogometnim stadionima naziva ‘veličanstvenom atmosferom’, a vi niste udana za Jakova.

33. Dobro je kada se u svakom selu podiže spomenik Prvome Hrvatskom Predsjedniku Franji Tuđmanu, a vama narastu krila, pa se osjećate ispunjeni pijetetom kao golub protočnoga probavnog trakta.

34. Dobro je kada dominantno stanje svijesti u Hrvatskoj diktiraju najmračniji konzervativni krugovi, a vi se, zbog predugog zurenja u grb, priklanjate kvadratima.

35. Dobro je kada svi nagađaju kada će Milijan Brkić zabiti Andreju Plenkoviću nož u leđa, a vi ste po pitanju tajminga ravnodušni, brinući se samo o tome hoće li će dotični izabrati sječivo dovoljne dužine.

36. Dobro je kada se šovinistička mržnja u Hrvatskoj širi poput epidemije gripe, a vi ste se u doba malodušnosti podvrgnuli vakcinaciji.

37. Dobro je kada najveća hrvatska tvrtka, koncern Agrokor, raskošno propada, uz izvjesnost da će hiljade radnika ostati bez posla, a vi ste nezaposleni u nekoj drugoj kompaniji.

38. Dobro je kada Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti po doprinosu fašizaciji društva postaje nalik Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a vi držite da je obratno.

39. Dobro je kada vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj širi uvjerenje da će se proglašenjem kardinala Alojzija Stepinca svecem ispuniti Božja volja, a Bog i dalje ne postoji.

40. Dobro je kada zbog ukupnih prilika i odvratnosti kojima vas one ispunjavaju poželite zauvijek otići iz zemlje u kojoj ste rođeni, a onda se sjetite da ste to učinili još lani.