Pozdrav ‘Za dom spremni’ u potpunosti je neprihvatljiv zbog čega se nadam da će odluka Visokog prekršajnog suda pasti na Ustavnom sudu, komentirao je odvjetnik Anto Nobilo presudu koju je donijelo 15 sudaca, uz četiri glasa protiv i jednim suzdržanim
Devet sudaca Visokog prekršajnog suda u februaru ove godine nije uspjelo zauzeti pravno stajalište o tome da li je poklič ‘Za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’ Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije, pa je danas ta rasprava ponovljena u širem sastavu.

U srijedu, 3. juna, 20 sudaca Visokog prekršajnog suda – Odjela za javni red i mir, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse – odlučivali su o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme ‘Bojna Čavoglave’.

Suci VPS-a raspravljali su o sljedećem pitanju: ‘Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir.’

U priopćenju ovog suda navodi se da je, nakon provedene rasprave, sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim, odlučeno da se ‘opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda od 2. listopada 2019.’ To doslovno znači da Thompson od danas potpuno neometano na svojim koncertima smije uzvikivati ustaški pozdrav bez straha od sankcioniranja.

Odluka iz 2019. na koje se pozivaju suci, točnije oslobađajuća presuda Thompsonu, poremetila je utvrđenu i ustaljenu sudsku praksu kada je riječ o uzvikivanju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Podsjetimo, Prvostupanjskom presudom Prekršajnog suda u Šibeniku, a zatim i potvrdom tročlanog vijeća Visokog prekršajnog suda u sastavu Ivanka Mašić, Mirjan Margetić i Anđa Ćorluka, Thompson je oslobođen krivnje zbog uzvikivanja ‘Za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’ na koncertima održanim 2015., 2016. i 2017. Na ovu odluku žalbu je uložila PU šibensko-kninska, ali Visoki prekršajni sud ju je odbio.

Ova presuda tročlanog sudskog vijeća nikad nije otpravljena sa VPS-a jer je zapela u evidenciji sudske prakse, jer je isti sud izrekao nekoliko osuđujućih pravomoćnih presuda vezanih uz pozdrav ‘Za dom spremni’, pa je uočljivo da je ta presuda sasvim oprečna dosadašnjoj praksi.

Pravno stajalište koje je doneseno na današnjoj općoj sjednici obavezujuće je za sve suce VPS-a. Nakon glasanja, tročlano sudsko vijeće, koje je krajem prošle godine presudilo da ZDS na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj, svoju odluku ne mora mijenjati.

U izjavi za Novosti, odvjetnik Anto Nobilo kaže da oko ustaškog pozdrava ne može i ne smije biti dileme – u potpunosti je neprihvatljiv.

- Ova odluka Visokog prekršajnog suda bi mogla pasti na Ustavnom sudu, a Ustavni sud je već zauzeo stanovište da je ZDS fašistički pozdrav. Ovo što se dogodilo danas je rezultat revizije povijesti u Hrvatskoj zadnjih godina. Jedino se može donijeti zakon kojim će se jednom za svagda izrekom zabraniti ustaške pokliče, znakovlja, kao što je to zabranjeno u Njemačkoj i Austriji. Mislim da smo jedina zemlja u Europi koja je imala fašizam, a koja nije donijela takav zakon. Vidjet ćemo njihovo obrazloženje, važna je pojedinačna argumentacija, ali bez obzira na okolnosti, taj pozdrav se ne može koristiti, u kakvom god se pakovanju nalazi – umjetničko djelo, grafit ili uzvik - zaključio je Nobilo.

Pravnica Vesna Alaburić u izjavi za Novosti kaže da politika ne smije ovakva pitanja prebacivati u ruke sudaca.

- Odluka VPS-a za mene je očekivana. U našoj zemlji, naime, ne postoji propis koji zabranjuje izvikivanje ili izgovaranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" kao takvog, u svim situacijama, beziznimno. Kad govorimo o prekršajima protiv javnog reda i mira, bitno je obilježje djela da se uzvikom, slikom ili na drugi način remeti javni red i mir. Ako se spornim uzvikom ne remeti javni red i mir, tada naprosto nema prekršaja protiv javnog reda i mira. Smatram da su suci pravilno zaključili da se pozdravom "Za dom spremni" na početku pjesme Čavoglave na koncertu Marka Perkovića ne remeti javni red i mir na tom koncertu, te da stoga nije počinjen prekršaj. Sud je s pravom ukazao na načelo zakonitosti, koje je bilo presudno da se donese upravo takva odluka - kaže Vesna Alaburić.

Ističe da ova odluka VPS, međutim, pokazuje da je korištenje ustaškog pozdrava pitanje koje konačno treba urediti zakonom i da politika više ne može ovaj "vrući krumpir" prebacivati u ruke sudaca tvrdeći da odgovor treba dati sudska praksa.

- Ako smatramo da ustaški pozdrav ne smije biti dopušten ni u kojem obliku javne komunikacije, bez obzira na okolnosti i posljedice, tada to treba jasno i precizno propisati zakonom. Izostanak političke volje da se to učiniti nužno predstavlja dopuštenje da ovaj ustaški pozdrav opstane u javnom životu. Zato nemojmo kriviti suce što nisu popravili propuste zakonodavca – zaključuje odvjetnica Vesna Alaburić.

portalnovosti