Ponesena laskavim priznanjem prve dame lokalnog novinarstva, koje joj je dodijeljeno po frendovskoj i klanovskoj liniji, i šetnjom crvenim tepihom, ta mlada, još ne izgradđena i nedovršena novinarka, odlučila je udariti i to bez ograde po HDZ-u, i to na način neobrazovane osobe, kojoj je cilj još jednom manipulirati s javnosti.

Tako glavna urednica Plusportala, Željka Gavranović, hrabro i odvažno na njegovim „stranicama“ objavljuuje članak s nadnaslovom: Prilog dokazima kako HDZ- obmanjuje, i udarnim naslovom: Plenković svjesno laže kad kaže da ne tolerira kriminal.

Kako i priliči iskoristila je odmah priliku da se indirektno  zahvali i osobi koja je zaslužna za njezinu laskavu nagradu, te je odlučila svoje gluposti argumentirati s osam članaka, inače pravomoćno osuđenog lažljivca Drage Hedla.Taj je pravmoćno osuđeni lažljivac osuđen, jer je, kako u presudi piše, svjesno i namjerno iznosio laži na racun sutkinje iz Bošnjaka.

Sud u obrazloženju za oba teksta navodi da su u biti neistinita, te u  presudi navodi:

“Okrivljenik postupa s isključivom namjerom naštetiti časti i ugledu privatne tužiteljice. Ta je namjera očito motivirana željom da se u dnevnoj novini prezentira tema koja će, usprkos i upravo zbog svoje neistinosti koja je prezentirana kao činjenica, biti čitateljstvu zanimljiva i time doprinijeti ugledu okrivljenika kao novinara istraživača koji je takvu 'zanimljivu' temu locirao”.

Još se navodi kako je stav Suda da je Hedl “svjesno iskrivljavao činjenice koje su mu bile poznate”, da “manipulira percepcijom čitateljstva” te zaključuje kako je riječ o “iscrpljivanju, precjenjivanju i lažnoj nadogradnji teme do mjere koja će ju, pogazivši ugled sutkinje, učiniti naizgled zanimljivom.”

Hedlu je sud izrekao novčanu kaznu od 30 osobnih dnevnih dohodaka (što iznosi 10.000 kuna) te uvjetnu osudu uz rok kušnje od jedne godine. Sukladno presudi, Hedl mora i nadoknaditi troškove postupka, kao i trošak privatne tužiteljice Irene Lenić, te njezine punomoćnice.

Poput svog mentora i glavna urednica unaprijed se odlučila sramotiti, ne samo načelnika policijske uprave Požega Željka Grgića, ona se, poput svog uzora Hedla, odlučila sramotitti Ministarstvo unutarnjih poslova, premijera Plenkovića, ali i sve postene clanove HDZ-a.

Tako ta prva dama brodskih, lokalnih medija, u stvari, ismijava i priopćenje Ministarsva unutarnjih poslova koje se je očitovalo o ničim dokazanim konstrukcijama nekada uglednog novinara Hedla

Kolokvijalno, za gospodina Željka Grgića vrijedi presumcija nevinosti sve dok mu se ne dokaže krivnja, a što Hedl još jednom ničim nije uspio dokazati .

Shodno tome glavnu urednicu portala SB PLUS treba podsjetiti da je presumpcija nevinosti jedno je od temeljnih načela suvremenog sustava ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osoba koje se nalaze u kaznenom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja. Direktiva (EU) 2016/343 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016.g. o jačanju određenih vidova pretpostavke nedužnosti i prava sudjelovati na raspravi u kaznenom.

Teško bi glavna urednica, ne tako lošeg portala Plusportal, mogla dokazati da premijer Plenković laže kad kaže da ne tolerira kriminal ili da HDZ obmanje u ovom slučaju, ali se njoj lako može dokazati da ona kao prva dama lokalnih medija i, očito kao ugledna članica HND-a, ne drži do morala na koji se poziva, te da joj se može lako dokazati da za nju  nije nikakav problem netko tko je pravomoćno osuđen, jer je kao novinar svjesno i namijerno ili nedovoljno medijski obrazovano, lagao i nanosio štetu ugledu i časti građanki, sutkinji ove demokratske države.

I baš za Željku Gavranović glavnu urednicu portala Plusportal i njezinim standardima morala na kojeg poziva premijera Plenkovića, sasvim je normalno da ona i njezina kompromitirana udruga HND-e u, Povjerenstvo za dodijelu civilnih priznanja RH imenuju pravomoćno osuđenog lažljivca koji je svjesno i namjerno nanosio štetu ugledu i časti jedne građanke odnosno sutkinje.

Takvu je osobu  Željka   Gavranovic zajedno sa svojim kolegama iz HND-a izabrala za Predsjednika Vijeća časti HND-a da sukladno svojim moralnim vrijednostima časno odlučuje i drži lekcije svojim kolegama novinarima. Za glavnu urednicu portala Portalplus tako je normalno i moralno da u radno tijela Vijeća za elektroničke medije ona i njen mentor uz suport ostalih novinarskih patuljaka predlažu direktora medija koji je u stopostotnom vlasništvu grada BELIŠĆA,  a s kojim je sklopio ugovor Drago Hedl i, koji sukladno tom ugovoru piše razne eseje o gradonačelniku i svom direktoru za kojeg on i glavna urednica porta Portalaplus kažu da je javna osoba i medijski stručnjak, a boje se to i javno argumentirati. Dapače, boje se i plaše se objaviti istinu koja demantira njihove naručene laži.

Dapače ti uzoriti novinari ti uglednici koji koračaju crvrnim tepihom HND-a idu toliko daleko da ne žele poštivati niti vlastiti Kodeks časti hrvatskih novinara, a kamoli Zakon o medijima, pa tako na službeni zahtjev za objavom reagiranja na njihove laži i obmane, slične onima kako se je blatila spomenuta sutkinja, ne žele čak ni odgovoriti.  Zašto neće objaviti reagiranje na besramni članak Hedla, kada se sudac Vrban želi zaštiti od laži, obmana i objeda jednom već pravomoćno osuđenog lažljivca i to na jedini mogući način. Evo odmah novog šikaniranja suca po istom receptu, ali ovaj puta, što je žalosno, i uz potporu Evropskog parlamenta. Možda je to čak i bio okidač da se glavna urednica Portalaplus osokoli pa da bez argumenata i ona počinje udarati po svemu i svakomu.

Osobno nisam imao tu privilegiju i čast da upoznam glavnog urednika SBPeriskopa, ali sam siguran da će on rado objaviti jedan jedini članak, snimak ili bilo koji trag s kojim ce glavna urednica portala Plusportal, združenim snagama s Hedlom, pokazati da je dobitnk Keršovanija za 2020 godinu, javna osoba i medijski stručnjak, te da je dobio otkaz zbog sukoba sa tadašnjim Županom OB županije, Branimirom Glavasem, a na temelju ega njen mentor Hedl sustavno laže i obmanjuje javnost.

Tako je pomalo čudno da glavna urednica portala Portalplus plješće, zajedno sa svojim mentorom Hhedlom i spomenutim direktorom, kada gradonacelnik Belišća, grada u kojem je po svemu sudeći "začeta " i nagrada prvoj dami lokalnih medija, nedavno kaže, na sjednici Gradskog vijeća Belisća, upravo članovima HDZ-a. i to vrlo autoritativno, da nema nikakve prepreke da osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno dijelo protiv opće sigurnosti uništenja ili ostećenja javnih naprava, bude i ministar unutarnjih poslova RH. Za očekivati je da bi glavna urednica Plusportala trebala prihvatiti da dok se ne dokaže istinitost Hedlovih osam eseja o načelniku policijske uprave Pozege, da nema zapreke da ga se imenuje na, za Gavranovicku, spornu funkciju.

Glavna urednica Plusportala zasigurno ne može shvatiti da je nedavno dodijeljena nagrad BULLY otišla u stvari u prave ruke, otišla je u ruke njezinom mentoru i uzoru pravomoćno osuđenom novinaru koji je lažno optuživao sutkinju Općinskog suda, a još manje može shvatiti da je sudac VRBAN postupio časno. Obećao je da će dati ostavku na mjesto predsjednika Županijskog suda, da će povuči sve tužbe i da će se javno ispričati Hedlu,  ako sud dokaže da je HEDL pisao istinu.

Nije poznato je li se Hedl ispričao spomenutoj sutkinji koju je klevetao, pa ne treba očekivati da se Hedl ispriča ni sucu VRBANU, ako on uspije dokazati svoju nevinost.

Problem stajskog gnoja jedan je marginalan članak u odnosu na gnoj u kojem sudjeluje glavna urednica Plusportala, a smrad tog gnoja štetan je i kancerogen za demokratske vrijednosti za koje se zalaze većina građana civilizirane Europe.

 

Vlado Stakić