Ne štite Plenković i HDZ samo Gazdu. Tako je zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora nepravomoćno osuđeni Josip Klemm oslobođen vraćanja 2,9 milijuna kuna, te još bonusom, valjda za šatoraško rušenje legalne vlasti, nagrađen koncesijom na Zrće. 


Istražno saborsko povjerenstvo za Agrokor bilo bi politički sud, odgovorio je na prvi suvisli potez Davora Bernardića HNS-ov Milorad Batinić. Koliko se vladajući boje istine o Todoriću potvrdio je HDZ-ov Branko Bačić tražeći da najprije državni odvjetnik završi istragu, pa tek ako se ne pokrene kazneni postupak, onda u Saboru pokrenuti imenovanje istražnog povjerenstva!?

Nakon pledoajea đavoljih odvjetnika jasno je da SDP mora inzistirati na Povjerenstvu ne samo po cijenu izbora sudaca Ustavnog suda, već i izlaska iz Sabora! Ne radi se ni o kakvoj ucjeni (kako se onda zove ono što HDZ radi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini – koalicijski potencijal?), već obrani osnovnih temelja demokracije i države koje vladajući dovode u pitanje štiteći, zataškavajući i legalizirajući kriminal na svim razinama. A čekanje državnog odvjetnika Dinka Cvitana čiji je sin zaposlenik Agrokora i koji priznaje da nema snage s Todorićem izaći na kraj te će tražiti inozemnu pomoć, moglo bi potrajati do zaborava.

Ne štite Plenković i HDZ samo Gazdu. Tako je zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora nepravomoćno osuđeni Josip Klemm oslobođen vraćanja 2,9 milijuna kuna, te još bonusom, valjda za šatoraško rušenje legalne vlasti, nagrađen koncesijom na Zrće. Njegova je pak djelatnica Anita Malenica dobila sinekuru u Vijeću za nadzor elektroničkih medija gdje bi trebala nadzirati govor mržnje u javnom prostoru iako je zbog istog svojedobno kažnjena od cehovske organizacije, HND-a.

Ekspresno je smijenjen i Nadzorni odbor HRT-a koji je ukazao na milijunske makinacije i rastrošnost na Prisavlju, a da teške optužbe nitko nije ni pokušao istražiti. Batinićeva poruka je sadržajno katastrofalna jer u startu svako povjerenstvo eliminira kao politički sud, a formalno neodrživa jer zadatak Povjerenstva nije dubliranje kriminalističke istrage već upravo otkrivanje nesumnjive političke pozadine afere »Agrokor«!

Nešto slično napravili su Austrijanci nakon što je država oštećena za najmanje šest milijardi eura u aferi Hypo Alpe Adria banke čiji su debeli kraci i dan-danas vezani za Hrvatsku, a neki od njih pojavljuju se i u aferi Agrokor! Ivo Sanader, Vladimir Zagorec, Davorin Mlakar, Miroslav Kutle, Ivić Pašalić, Tomislav Karamarko, Milan Bandić... Rešetali su državni austrijski parlamentarci sve one koji su nešto znali o političkoj pozadini afere, dok je predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta Rolf Holub kritizirao pojedine političare sklonije prikrivanju afera napomenuvši: »Što smo bliži istini o Hypu, nervoza je sve veća«!

I to je ta jedina sličnost između Hrvatske i Austrije. Nervoza je sve veća pa se pokušava sakriti istina o Todoriću i njegovom odnosu s političarima, te prikriti i eliminirati dokazi koji su nekolicinu aktera Hypa spremili u zatvor. Dok čekamo taj dan, hrvatska javnost ima pravo znati tko je u cijeloj priči vodenkonj, a tko magarac.

novilist