Šteta što Mate Mišo nije kročio tamo“Zapamtite, gdje ja stavim nogu, tu je Hrvatska” govorio je Mate Mišo Kovač, dok je nenadmašivi Hrvoje Šošić zaključio „Hrvati su stari onoliko koliko imamo povijesne dokaze, a to je 2.500 godina. A pošto je Hrvate stvorio Bog, oni su oduvijek”. Takvih budalaština naslušali smo se 90-ih, a umotvorinama Miše i Šošića zajedničko je da su izrečene iste godine. Budalaštine, istina, slušamo i dan danas, ali za ovu priliku vratit ćemo se u 1996. godinu i pogledati neke od znamenitijih izjava te godine, poput one Milana Ivkošića „Televizor razbiti i ženu pretući trebalo bi bar jednom na dan. Ali i jedno i drugo bilo bi jako skupo, pa ih je bolje gasiti i izbjegavati”

Umotvorine je prikupila, čitajući tiskovine te godine, ekipa upokojenog Feral Tribunea i objavila ih u rubrici Greatest Shits...Taj isti Jasenovac treba prikazati svijetu u kakvim je uvjetima nastao i zbog čega. U taj logor su dovedene izbjeglice i beskućnici, a i oni koji su bili politički nepodobni. Jesu li ti beskućnici bili baš toliko nevini kako ih se želi javnosti prikazati? To treba istražiti.


Nikola Busija u Hrvatskom Obzoru, srpanj '96


U borbi za demokraciju pojedinci nisu važni
.

Dr. Zdravko Tomac, na press-konferenciji, siječanj '96
Ni mrtav ne bih rekao da sam se borio za demokraciju. Jer se većina onih koji se bore za demokraciju, bore za komunizam.

dr. Hrvoje Šošić, u Županijskom domu Sabora, svibanj '96
Nije točno da stvaramo čiste etničke klubove. Za mene je i Srbin Hrvat.

Stipe Mandarelo, predsjednik košarkaškog kluba Hrvatski dragovoljac, u interviewu Globusu, svibanj '96
Srbijanerima se ne može vjerovati ni kad istinu govore... Drago mi je što nisam Srbin. Jesam mješanac: ima u meni njemačke, slovačke i hrvatske krvi, ali nimalo srpske i to me veseli.

Vladimir Reinhofer u Hrvatskom Slovu, ozujak '96
Hrvati su stari onoliko koliko imamo povijesne dokaze, a to je dvije i pol tisuće godina. A pošto je Hrvate stvorio Bog, oni su oduvijek.

dr. Hrvoje Šošić u interviewu ST-ekskluzivu, svibanj '96
Za mene je svaki mrtav Hrvat živ. On nije umro. Tuđman zapravo izmiruje žive jer Hrvat ne umire. Hrvat živi vječno.

dr. Hrvoje Šošic u interviewu Globusu, svibanj '96
Mi ne možemo tražiti da poglavari Srbije dođu na Haški sud. Ako bismo vodili takvu politiku, mogla bi nam se obiti o glavu.

dr. Franjo Tuđman na sjednici Predsjedničkog vijeća, svibanj '96


Kako objasniti i opravdati toliko nonšalancije i ležernosti u igri naših rukometaša, ponajprije hrvatskim braniteljima, onima koji su vlastitim životima jamčili da bi njihovi dojučerašnji idoli uopće mogli igrati na prvenstvu Europe pod hrvatskim stijegom. Da su hrvatski borci tako branili lijepu našu, ona jamačno ne bi danas bila niti lijepa, a niti naša.


Mladen Bariša u izvještaju s rukometne utakmice Hrvatska - SRJ 24:27, u Slobodnoj Dalmaciji, svibanj '96


Crnca bih uzeo ako je katoličke vjere. Budući da mi ne smijemo igrati u crnim dresovima, bilo bi dobro kada bismo barem imali crnoga igrača!

Stjepan Spajić, predsjednik NK Hrvatski Dragovoljac, u interviewu Panorami, rujan '96
Zapamtite, gdje ja stavim nogu, tu je Hrvatska.

Mate Mišo Kovač u interviewu Studiju, listopad '96


Noću sam više puta sam sa sobom govorio čakavski jer sam emotivno vezan za ovaj kraj.


Hrvoje Šarinić u interviewu Novom Listu, lipanj '96
Ne kaže se "njen", nego "njezin", jer se ne kaže "njov" nego "njegov".

Maja Freundlich u Hrvatskom Slovu, travanj '96
Televizor razbiti i ženu pretući trebalo bi bar jednom na dan. Ali i jedno i drugo bilo bi jako skupo, pa ih je bolje gasiti i izbjegavati.

Milan Ivkošić u Studiju, kolovoz '96
A koga si ti ubio Vidoševiću, ako si dragovoljac? Dragovoljci su ubijali i ubijat že, znate, ako bude potrebno, za Hrvatsku.

Stjepan Spajić u interviewu Stilu, ožujak '96
Meni je teško prihvatiti činjenicu da bi netko mogao biti proglašen ratnim zločincem čak i ako je počinio zločin u ratu!

Slobodan Praljak u interviewu Nedjeljnoj dalmaciji, travanj '96
Nitko ne može biti gluplji od samoga sebe.

Zvonimir Drvar, u rubrici Ekskluzivno za pametne, u Večernjem Listu, svibanj '96

 

Izvor: Lupiga