Autorica je radni vijek provela kao nastavnica matematike i fizike te kao pedagogica, a za Lupigu piše o manipulaciji djecom.

Apsurd je središnje načelo u filozofiji Alberta Camusa, što se preko Jean-Paula Sartrea, Martina Heideggera i još nekih filozofa i njihovih sljedbenika uvuklo djelomično u egzistencijalizam, ali i u likovnu umjetnost, naročito kod Salvadora Dalija. Taj i takav apsurd ne možemo analizirati i promatrati, jer nismo dovoljno stručni, a i „zatrpani“ smo svakodnevno sa svih strana u svim područjima i segmentima života, rada i djelovanja našim, običnim, prizemnim, domaćim, primitivnim i utilitarnim apsurdom, što se nekad odražava na način, koji je doslovan latinskom prijevodu (apsurditas – ono što je proturječno), a ponekad ta riječ govori o nečemu što je besmisleno, nesposobno, nespretno, neshvatljivo, nezamislivo … ovisno o kontekstu.

Mnoge činjenice govore i dokazuju kako živimo u vrijeme kad jedna vrijednost poništava drugu, što je vrijeme apsurda. Primjera ima puno i mnogi od njih su običnom čovjeku, prosječnog obrazovanja neshvatljivi i nevjerojatni. Kod toga se javljaju neke dileme, pa čak i trileme, u smislu, je li tvorac i akter nekog apsurda svjestan svojeg čina ili nije, obmanjuje li i usput, podcjenjuje time građanstvo, a istovremeno sebe precjenjuje, radi li to po PR naputcima, bez trunke razuma ili je pak sve to dio folklora, što nastaje oko pojedine funkcije, odnosno njenog nositelja, u svrhu reklame, samoreklame i stvaranja određenog pozitivnog imagea. Kažu da je u ljubavi i politici sve dopušteno, što je za mene bespridržajno, naročito kada se djeca i mladi koriste kao sredstvo za postizanje bilo takvih ciljeva.

Manipulacija djecom je zlostavljanje djece i podliježe određenim zakonskim sankcijama, bez obzira tko djecom (djetetom) manipulira. Nikakve sofisticirane metode djelovanja, manipulaciju i osobni, uskogrudni, utilitarni cilj ne mogu prekriti i urbi et orbi to prikazati kao dobro djelo i neizmjerno usrećivanje djeteta (djece). Tu apsurd dolazi do svojeg punog izražaja, naročito ako su pomno odabrani dijete, mjesto, događaj, okruženje i povod. To bi još moglo i proći kao dobronamjerno, da nije bilo javne introdukcije i epiloga, po mnogim medijima, posebno začinjeno komentarima „vjerodostojnih“ osoba, koje su uvijek sklone istini i vjeri, te u tom smislu odgajaju svoje štićenike.

Kolinda Grabar Kitarović
Manipulacija djecom je zlostavljanje djece i podliježe određenim zakonskim sankcijama, bez obzira tko djecom manipulira (FOTO: facebook/kolindagrabarkitarovic)

Primjera za ovo ima više, ali najeksplicitniji je udovoljenje rođendanske želje dječaku u vjerskom vrtiću iskazane njegovim pismom. Možda je to, zaista bila njegova intimna želja?

VAPAJ UČITELJICE BENČEK JOŠ UVIJEK AKTUALAN: Ispričavam se što sam vas krivo usmjeravala u život

VIKTOR IVANČIĆ: Zašto Milan voli Marka

Mi jesmo u prosjeku ispodprosječno obrazovani, ali nismo glupi, bedasti i nedovoljno prirodno inteligentni, da ne bismo uvidjeli apsurdnost cijele situacije. Žalosno je i pomalo opasno, ako to ne vide glavni akteri cijele ove priče i ako misle kako smo sve „progutali“ i bili zaneseni, zadivljeni, oduševljeni, sretni i radosni. Sve je to bilo izvedeno po poznatom scenariju mnogih igrokaza (cirkusa) koji se izvode diljem Lijepe Naše, s različitim ciljevima, uglavnom za obmanjivanje građanstva, ne prezajući se, pri tom zaigrati (koristiti) djecom, u stvaranju, razvijanju, održavanju i veličanju svojeg lika i djela, u borbi za vlast i moć. Ta pohlepa za moći je u nekih neizmjerna. To nije samo ambicija, jer prelazi okvire zakonom dozvoljenog i izlazi iz svoje domene. Takva osoba pri tom ne poznaje i ne priznaje nikakve limite. Potpuno nesvjesna svojih kompetencija i kompeticija, u svemu želi, uvijek biti broj jedan, koristeći sva moguća sredstva za taj cilj.

Živimo u drugom desetljeću 21. stoljeća i bilo bi dobro da se tom vremenu prilagodimo i postanemo barem približno slični drugim civiliziranim, modernim, slobodnim, demokratskim, jednakopravnim,uljuđenim, otvorenim, kulturnim, naprednim,i obrazovanim društvima, gdje nećemo više nasjedati na prizemne laži, podmetanja, bizantijske podvale, srcedrapateljne priče iz života, šutjeti i mirno gledati manipuliranje drugima, naročito djecom.

lupiga