Pobornik sam stava da ne treba ublažavati ono što je loše, štoviše, treba sve učiniti da se što prije dogodi ono što se neminovno ima dogoditi.

Ovaj stav treba primijeniti i na sadašnju koalicijsku Vladu, formiranu od dviju verzija HDZ-a – izvorne i izvedene (s time da ne bih mogao, bez kolebanja, odmah odgovoriti tko predstavlja izvornu, a tko izvedenu verziju ove koruptivne stranke).

Plenkoviću odgovara da ga javnost, bez ikakvog utemeljenja u realitetu, doživljava kao branu radikalno desnim politikama Domovinskog pokreta. Naravno da on to nije, ali mi ne živimo u stvarnosti, u onome što jest, nego u zlokobnoj interpretaciji stvarnosti, u maloumnoj priči koju nam je netko ispričao.

Mediji i politički analitičari, zaduženi za etabliranje te priče, neprestano ponavljaju kako nas Plenković štiti od desnog ekstremizma koji je u Vladu ušao s Domovinskim pokretom.

Plenković također priča priču o tome kako je on zaštitnik nacionalnih interesa, baš kao i prava nacionalnih manjina. On je, dakle, zaštitnik nacionalnih manjina i politički partner onima koji te manjine ugrožavaju?!

On je navodno faktor stabilnosti, brižni vizionar, njega, zbog pozitivnih političkih vrlina, podržavaju i politički predstavnici srpske nacionalne manjine, iako je, to neprestano valja ponavljati, njegovom voljom formirana koalicija s onima koji ne podnose Srbe.

Plenković je, da se ne varamo, omogućio Domovinskom pokretu da degradiraju i anatemiziraju političke predstavnike srpske nacionalne manjine, da bi potom, s njemu toliko svojstvenom grandioznom besramnošću, sebe predstavio u formi zaštitnika prava srpske nacionalne manjine.

Istina je, ako istina ikoga zanima, da Plenković ne postoji izvan priče beskarakternog političkog pragmatizma. Njega zanima samo jedno – ostanak na vlasti, bez ikakvih dodatnih kriterija.

Vlast može formirati sa Srbima, to je već napravio, ali i s onima koji o Srbima misle sve najgore – s tom ekipom je sada formirao kolektivno političko tijelo koje se zbog nekog razloga zove Vlada RH.

Narav ovog kolektivnog tijela je takva da onoliko koliko DP pripada HDZ-u upravo toliko HDZ pripada DP-u. Osim toga, DP je nastao od nezadovoljnih HDZ-ovaca. DP je, kao i sva desnica, HDZ.

Kako bilo, Domovinski pokret treba, zbog metodičkih razloga, potaknuti da postavlja što luđe zahtjeve – od lustracije do brisanja povijesne istine. Tako će se ubrzati rasap.

Predugo se, kao društvo, raspadamo, nikako da se potpuno raspadnemo, a bez toga nije moguće izgraditi nešto novo. Politička promjena uvijek nastaje na ruševinama prethodnog političkog realiteta.

Ovo društvo se napokon treba suočiti s istinom o sebi, a ta istina glasi: zaslužili smo upravo ovakvu Vladu, ona treba biti što gora, njezine politike trebaju biti očajne, društvo treba osjetiti patnju i bol, nepravdu i laž. Društvo se treba potpuno raspasti. Građani su dužni, ne samo zbog pravde, osjetiti svu težinu vlastitih političkih izbora.

Ova Vlada je upravo ono što je ovo društvo htjelo, baš kao što je i Plenković htio koaliciju s Domovinskim pokretom. On zato ne može, a to i ne želi, Hrvatsku obraniti od politika Domovinskog pokreta. To je nemoguće iz toliko očitog razloga – on je Domovinskom pokretu omogućio da dođe u poziciju provođenja radikalno desnih politika.

Naravno da ove politike, u konačnici, neće uspjeti, one su osuđene na neuspjeh, ali, umjesto da nemoćno prigovara, s razine nemuštog dušebrižnika koji održava prve duhovne vježbe Domovinskom pokretu apelirajući na njihov moral, podsjećajući što je to ova stranka govorila u kampanji, a što sada radi, opozicija bi trebala učiniti sve da ojača ulogu Domovinskog pokreta u sadašnjoj Vladi. Tako će srušiti Plenkovića i HDZ, ako, a to je ključno pitanje, još netko od poražene saborske aristokracije drugoga reda to još želi učiniti.

Oporba, nažalost, nije u stanju srušiti HDZ izvana, s onim što ona u političkom smislu nudi, pa im je preostalo da HDZ ruše osnaživanjem njihovog unutarnjeg neprijatelja, a to je, u ovoj fazi, jedino Domovinski pokret.

Odmah ću priznati da gajim duboku skepsu u sposobnost opozicije da ovaj pothvat provede u djelo. Ne samo zbog toga što o tome nisu ni razmišljali, nego zato što ih to previše ne zanima.

Za ovu akciju je potrebno više energije od propuštene prilike stvaranja doslovno udžbeničke predizborne koalicije stranaka ljevice, koja bi rezultirala time da bi ova koalicija na nedavno održanim izborima odnijela relativnu pobjedu.

Kako očekivati da oni koji nisu u stanju djelovati na udžbeničkoj razini sada angažiraju vlastiti um kako bi HDZ i Plenkovića uništili iznutra? Nikako, ali to nije moj problem, imam ideju što bi mogli napraviti, ali je za to potrebno kreativno, nelinearno mišljenje koje oni, po svemu što sam vidio do sada, ipak nemaju.

Oni s istim metodama i s tim ljudima navodno, iako ni u to nisam najsigurniji, pokušavaju polučiti politički uspjeh, ali svaki put dobiju isti rezultat – bivaju poraženi. Ako primjene istu metodu, ako ponude iste ljude i na sljedećim parlamentarnim izborima, rezultat će opet biti isti – bit će poraženi.

Što onda opozicija želi? To je makar jasno – ona žudi za tim da, baš kao i sva drugorazredna aristokracija u umišljaju, bude poražena. Poraženi su, i to više puta, ali zašto pristaju na poniženje? To mi, priznajem, nije baš jasno.

Ovidije je u ”Metamorfozama” pisao o Proteju koji, zahvaljujući slobodi, što je temeljna odlika dostojanstvenog, ponosnog, kreativnog egzistiranja, preuzima mnoge oblike – u jednom trenutku postoji kao čovjek, u drugom kao lav, u trećem kao zmija itd.

Naši političari, uostalom kao i ovo društvo, ima zadani oblik postojanja – oni postoje kao beskorisni, da se poslužim slikom Zygmunta Baumana, vrijednosni plankton.

Taj vrijednosni i spoznajni plankton smatra da je jedna od mjera za demografski oporavak povratak osoba hrvatskog porijekla iz Južne Amerike.

Ta mjera će polučiti isti uspjeh kao da neka država s područja Bijele Hrvatske, premda povjesničari još dvoje o tome gdje se to područje uistinu nalazilo, ali, prema nekim teorijama, to nam je pradomovina, uputi poziv današnjim planktonskim Hrvatima da se, zbog pukog broja, vrate u svoju pradomovinu.

Priprema za povratak tih Hrvata iz Južne Amerike je napravljena – odbacili smo povijesnu istinu, pristali smo uz laž. Zbog demografskih ili, ako mene pitate, čisto planktonskih razloga smo pobjednike u Drugom svjetskom ratu proglasili gubitnicima, kao i sve što uz to ide.

To me ne čudi, gubitnici su naprosto gubitnici, gubitništvo proizlazi iz njihove naravi, gubitništvo je gubitnicima glavna karakteristika.

Zašto se, pobogu, sporimo o Drugom svjetskom ratu?

Pa zbog toga što postojimo kao plankton, plutamo negdje, ni sami ne znamo gdje, a ni zbog čega. Možda će nam to reći Hrvati iz Južne Amerike, naravno ako prije toga mi, zbog demografskih razloga, ne otplutamo u Bijelu Hrvatsku, ma gdje se ona nalazi, ako se uopće ikada igdje i nalazila.

autograf