Jutarnja kava uz jutarnje vijesti. Težak početak dana. Čitam vijesti i zbunjeno gledam. Nije mi jasno, osjećam se kao u Zoni sumraka, kao da me netko, tijekom noći, iz demokratske zemlje preselio u npr. Sudan. Zaspala sam u demokraciji, probudila se u totalitarizmu.

Tako se zove politički sustav u kojem je vlast pod kontrolom jedne političke organizacije ili stranke koja ne prepoznaje granice svojih ovlasti.

Zbog toga nastoji kontrolirati sve aspekte javnog i privatnog života. Totalitarizam je uglavnom diktatorski politički sustav.

Totalitarni režimi dolaze na vlast revolucijama, putem državnih ili vojnih udara, nakon vojnih intervencija ili na višestranačkim demokratskim izborima.

Totalitarna vlast označava suzbijanje ograničavanje slobode govora i slobode tiska. Vlast u totalitarnim državama, kontrolira gospodarstvo, slobodu govora[1]

Kako drugačije nazvati vlast u kojoj ministar gospodarstva želi građanima ograničiti minuse na tekućim računima? Na onoliko koliko ON misli da je dovoljno.

Nemojmo se zavaravati, nije tu u pitanju minus i briga o zaduženju građana. To je zadiranje u osnovna ljudska prava. Hej, to je moj tekući račun! Poslovni ugovor između mene i banke koju sam izabrala. Od kuda ikome pravo da se u to miješa?!

Mogao bi se gospodin Linić kroz neko vrijeme dosjetiti da djeca koštaju. I da su sigurno, barem djelomice,  kriva za gospodarsko stanje u državi. Danas tekući račun, sutra broj djece. U čemu je razlika?

Pa se zapitam zašto se gospodin Linić ne umiješa u Ugovore o radu koje radnici potpisuju? Tamo, naime, ima gomila stvari koja je na rubu ili preko ruba zakona. Nije mu u interesu? Ili nije u interesu nekom drugom? Ili je sve to samo način da se pomogne gospodinu Todoriću da lakše uvede mogućnost podizanja gotovine na svojim prodajnim mjestima. Smanjit će nam iznose minusa na tekućim računima, ali će nam spasitelj Todorić omogućiti da gotovinu dižemo u njegovim trgovinama. Vjerojatno će nam dati i neki limit kojim ćemo moći dići gotovinu „u minus“. S kamatama. Onda možemo i ime promijeniti u Todoratia. Ionako je to samo pitanje vremena.

 

Napomena: Autorica je Brođanka i nova suradnica sbperiskopa
[1] http://hr.wikipedia.org/wiki/Totalitarizam