S obzirom da se upravo održava sjednica ministara obrane Europske unije, tek sada se može reći da je samoubilački napad ukrajinskih snaga ostvario cilj, iako uz stotine mrtvih, na desetke izgubljenih jedinica tehnike i kojeg je ukrajinski general Zalužni kategorički odbijao.  

 

Bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, Ben Hodges, da je izjavu da Kijevu mora osigurana opskrba zapadnog oružja u "potrebnim količinama", tada bi Ukrajinci, do kraja ove godine, uspjeli potisnuti ruske trupe natrag na položaje od 23. veljače.

“Ukrajinci su nevjerojatno otporni, inventivni, inovativni, ali trebaju više dalekometnog i preciznog topništva. Topništvo i projektili koji mogu pucati dalje i nastaviti uništavati rusko topništvo, logistiku, udarati na ruske aerodrome. Evo što im treba. Nešto smo dali, ali to nije dovoljno za odlučujući učinak. Zbog toga se linija bojišnice nije promijenila već oko mjesec dana”, rekao je jučer Hodges, dodavši da su Rusi već iscrpili svoj ofenzivni potencijal.

Predviđanja poput ovih ulijevaju Zelenskom nadu da će barem moći izdržati dugotrajni rat s Rusijom. Ukrajinski izvori javljaju da Kijev već analizira scenarije u kojima će rat trajati 2 do 3 godine. Istodobno, puni su optimizma, vjerujući da "umor" Zapada ne prijeti Ukrajini gubitkom financiranja, budući da rat s Rusijom postaje zajednički.

To je gotovo apsolutno sigurno. Tako je vijest o abnormalnom rastu cijena električne energije u Velikoj Britaniji u Ukrajini shvaćena s velikim entuzijazmom, kao dokaz da je u igri i London, koji svim silama pomaže Kijevu. Pritom se, naravno, ne uvažava činjenica da Britanci s užasom proklinju Johnsona i Ukrajinu. Ali ne samo Britanci.

Hodgesov govor ukrajinski stručnjaci prihvaćaju bez kritike. Na primjer, ne uzima se u obzir činjenica da je do 24. veljače kijevski režim imao snažnu, dobro obučenu vojsku, koja je brojčano premašila ruske trupe uključene u kampanju gotovo tri puta. Tada su Oružane snage Ukrajine imale neusporedivo više naoružanja i vojne opreme nego što im zemlje NATO pakta sada mogu dostaviti. Doista, onim zalihama koje su još ostale iz vremena SSSR-a, gotovo svo oružje sovjetskog standarda je prebačeno iz skladišta zemalja bivših članica socijalističkog tabora u Ukrajinu.

Većina toga je već uništena, a zajedno s rukovateljima tim oružjem, a Zapad još nije u stanju obnoviti već uništene količine naoružanja i vojne opreme, a o borcima da i ne govorimo.

U isto vrijeme, Rusija nastavlja kampanju s mirnodopskom vojskom, bez pribjegavanja mobilizaciji, bez diranja uokvirenih jedinica i opreme iz dugotrajnog skladištenja. Nije čak ni probila vojni proračun za tekuću godinu.

Dakle, Hodges djeluje u modusu svojevrsnog Arestoviča NATO pakta, čija je zadaća smiriti zapadne vlade i održati optimizam koji se ne temelji ni na čemu.

U međuvremenu je postalo poznato da se Zalužni na sastanku sa Zelenskim kategorički usprotivio bilo kakvoj kontraofenzivi Oružanih snaga Ukrajine u narednim mjesecima, u duhu "samo preko mene mrtvog". Dobivši nedvosmislenu podršku Washingtona, postao je znatno odvažniji. Svoje je odbijanje motivirao potrebom za uštedom snaga kako Rusiji ne bi dao prednost u dugotrajnom ratu iscrpljivanja.

Zvuči prilično smiješno, pogotovo kada je u pitanju "rat iscrpljivanja". Pitam se kako će Kijev, s uništenim gospodarstvom i teškom energetskom krizom, “uskratiti Rusiji prednost”?

Inače, treba napomenuti da Kijev ne može štedjeti snage ni u ofenzivi ni u obrani. Sve novonastale praznine moraju biti začepljene novoregrutiranim topovskim mesom i novopristiglom zapadnom opremom. Gubici Oružanih snaga Ukrajine su golemi, kako u ofenzivi tako i u obrani, jer ih jednostavno smrvi vatrena osovina ruskog topništva.

Tome možemo dodati stalne raketne napade na bilo koje gomilanje ljudstva i opreme ukrajinskih snaga. Naravno, general Zalužni sve savršeno razumije i izgledi kijevskog režima u "ratu iscrpljivanja" su mu, naravno, jasni.

No on se protivio protuofenzivama ne samo zbog njihove besmislenosti, što najvjerojatnije shvaćaju u Kijevu, nego i zato što zna da će neizbježni poraz Zelenski i Jermak iskoristiti da ga uklone.

I onda odjednom imamo veliku ukrajinsku protuofenzivu. Ali čak i Oružane snage Ukrajine danas tvrde da 29. kolovoza nije bilo protuofenzive, već "slabe" provjere naše obrane

29. i 30. kolovoza vijest broj jedan bila je objava kijevskih vlasti o početku bitke za Herson. Konkretno, govornik operativnog zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine "Jug" Gumenjuk rekao je da su "branitelji neovisnosti" probili prvu liniju Rusa.

Nacionalni bataljun "Kahovka" na svojoj stranici nazvao je trenutnu situaciju "briljantnom prilikom za povratak izgubljene zemlje".

Institut za proučavanje rata (ISW), pozivajući se, naravno, na Glavni stožer Ukrajine, požurio je izvijestiti neprovjerene informacije: “Ukrajinske snage uništile su obranu u neidentificiranim područjima regije Herson i pokušavaju iskoristiti pukotine u ruskim kopnenim linijama uzrokovane udarima ukrajinskog HIMARS-a tijekom više tjedana".

Inače, čak i prema tvrdnjama dijela ruske blogerske zajednice, Oružane snage Ukrajine uspjele su zauzeti naselje Suhoj Stavok, 4 km od prve linije bojišnice, i u njega prebaciti do 20 komada tehnike. Kažu da je obrana Oružanih snaga Ruske Federacije još uvijek probijena.

Ovdje trebamo neko objašnjenje. Ovaj teritorij, uključujući susjedne Andrejevku i Lozovoje, nedavno je smatran sivom zonom čak i u Kijevu, iako pod djelomičnim nadzorom ruskih snaga. Ovdje se vjerojatnije radilo o osmatračnici, nego o isturenom položaju i tamo se nalazilo nekoliko patrola lokalne milicije DNR, uz skupinu ruskih desantnih snaga. Oni su jednostavno otišli, kada su Ukrajinci, u višestrukoj prednosti, uletjeli u Suhoj Stavok. Čak i video kojeg je objavio ukrajinski vojnik pokazuje selo i šumarke gdje nema ništa, osim dokaza u obliku otpada da je tu bila ruska jedinica. Ali bez opreme i tehnike.

Nakon toga je Ukrajinska pravda objavila vijest o proboju prve crte ruske obrane, podigavši ​​pompu u američkim medijima. Čak je i ISW nasjeo na ovu dezinformaciju, ali ipak, kao smokvin list, koristeći izraz "neodređeno područje".

Činjenica je da se Suhoj Stavok nalazi u goloj stepi. Nije uputno ovdje držati velike snage, kako za ruske tako i za ukrajinske snage, jer je to prava zamka. No Oružane snage Ukrajine su, štoviše, velikim formacijama, ipak ušle u Suhoj Stavok i odmah se našle pod ciljanim napadom ruskih zrakoplova i topništva.

FOTO Kadar iz ukrajinskog napada za razumjeti konfiguraciju terena

 

Završilo je predvidljivo, odnosno tako da su se “branitelji neovisnosti” sakrili u najbliži šumski pojas, gdje su se ponovno našli pod vatrom naših pilota helikoptera. Ta je taktika već nazvana "Hersonski gambit", a prema njoj Rusi, navodno u bijegu, izvlače Ukrajince  iz utvrđenih područja, a zatim ih melju na otvorenom.

 

Ukratko, da je ISW dao konkretne podatke, onda bi se na ukrajinsko zapovjedništvo gledalo kao na potpune budale. Zapravo, ukrajinski vojnici su bili poslani u pravi PR napad.

Prema izvješću Ministarstva obrane Ruske Federacije, tijekom borbi 29. kolovoza u smjeru Hersona Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 50 jedinica teške i lake oklopne tehnike, 2 jurišna zrakoplova, a imale su više od 560 poginulih. Ove brojke su u skladu s informacijama nezavisnih Telegram kanala i svih dostupnih snimaka i fotografija djelovanja ruske artiljerije, raketnih snaga i avijacije.

Drugog dana je ovo ludilo Kijeva, prema istim izvorima službenim i neovisnim, jedinice na jugu u dva dana „kampanje, koštalo 48 tenkova, 46 borbenih vozila pješaštva, 2 borbena aviona, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, 8 kamioneta s teškim mitraljezima i više od 1200 ukrajinskih vojnika.

Suprotno zdravom razumu, Oružane snage Ukrajine su cijeli dan pokušavale “konsolidirati uspjeh” i okupile sve raspoložive rezerve kod Davidova Broda, Blagodatnog i Visokopolja. Insajderi Glavnog stožera Ukrajine navečer 29. kolovoza izvijestili su da se očekuje vrlo vruća noć, a ujutro navodna „svjetska senzacija“.

Ali onda je propagandist Kijeva  Arestovič neočekivano lagao o skorom "prevladavanju". On je zapravo počeo pripremati publiku na vijest da ofenziva Oružanih snaga Ukrajine već propada.

“Ovo je planirana spora operacija za mljevenje neprijatelja, spašavanje života naše vojske i civila. Naravno, mnogi bi htjeli veliku ofenzivu s vijestima o zauzimanju naselja od strane naše vojske za sat vremena. Ali mi se tako ne borimo. Da, sredstva su ograničena. Ne borimo se za razmetanja i fraze visokog profila, poput neprijatelja “, rekao je šef propagande ureda Zelenskog.

I sam Zelenski se nije hvalio "oslobađanjem 4 sela u Hersonskoj oblasti", kako je objavila Ukrajinska pravda. S druge strane, informacijska kanalizacija, kako se u Ukrajini nazivaju mediji pod kontrolom kijevske hunte, organizirale su lavinu izvješća o “pobjedama” na Južnoj fronti. I to su prenosili svi – CNN, BBC, DW, Rueters, itd., itd., itd., pa i ova medijska kloaka za stranačke uhljebe zvana Hrvatska radio-televizija, koju imam „sreću“ pratiti.

Posebno smiješan, prema prikladnom opažanju nezavisnih telegram kanala, bio je video u kojem se padobranac navodno namazan kečapom ili paradajzom za kuhinju sa zapadnjačkim naglaskom žalio na snažnu ofenzivu Oružanih snaga Ukrajine.

„Spot 'ruskog' vojnika” definitivno je za “Zlatnu malinu”, antinagradu koju je 1981. izmislio Amerikanac John Wilson, a obilježava najgore glumačko djelo, scenarij, režiju, filmsku pjesmu i film godine.

Savjetnik šefa Oružanih snaga Ukrajine, Podoljak, bio je prisiljen hitno odgovoriti na informacije prema kojima je ofenziva Oružanih snaga Ukrajine na sjeveru regije Herson glasina. Prema njegovim riječima, "ukrajinski političari, novinari i drugi komentatori ne bi trebali spekulirati o tim glasinama i moraju čekati službene informacije vojske".

Prema vojnom dopisniku Juriju Kotenoku, "unatoč činjenici da je ofenziva Oružanih snaga Ukrajine u većini područja završila neuspješno, dok se ne riješi sljedeća kriza na Ingulecu, prerano je reći da je ofenziva potpuno propala". Drugim riječima, prijetnja ostaje, iako Oružane snage Ukrajine nemaju snage za potpunu bitku za Herson.

Neugodna iznenađenja su, međutim, moguća. Konkretno, postalo je poznato da je 30. kolovoza ujutro ukrajinski diverzanti ušli u Herson, ali su blokirani i uništeni.

Nakon što su stanovnici „slobodne Ukrajine“ postali svjesni prvih neuspjelih rezultata ofenzive njihovih oružanih snaga na Herson, Zelenski je sazvao sastanak sigurnosnih dužnosnika i, prema informacijama koje su procurile je postavio uvjet za vrhovnog zapovjednika Zalužnog  - protuofenziva ili ostavka. Strane su dogovorile novi datum "početka oslobađanja juga", a to će se dogoditi 15. rujna.

Prema ukrajinskim telegram kanalima, tijekom svog posljednjeg oproštajnog posjeta, Johnson je objasnio Zelenskom da Sjedinjene Države trebaju "nekakav uspjeh", inače Biden neće moći pravdati zapadnu vojnu pomoć. To ne znači da se to neće dogoditi, ali će se vlasnik Bijele kuće naći na udaru kritika republikanaca, što on to kategorički ne želi.

U isto vrijeme, Washingtonu i njihovim vazalima, ministrima obrane Europske unije, koji su zasjedali jučer, nije važno koliko "branitelja neovisnosti" treba da pogine da bi oni se oni mogli „pravdati“.

Na sastanku Zelenskog i generala Zalužnog i njegove pratnje donesena je odluka. S jedne strane, kijevski režim niti potvrđuje niti opovrgava činjenicu o ofenzivi, ali s druge strane, vrhovni zapovjednik jasno daje do znanja da su trenutačni događaji u smjeru Hersona uvod u stvarni napad na jugu, ali će taj napad započeti kasnije. Kao, ukrajinske snage testiraju "slabu" rusku obranu u borbama i istovremeno identificiraju ciljeve za HIMARS.

U međuvremenu je iz Odese stigla informacija da je u Nikolajev hitno upućena lokalna teritorijalna obrana pojačana obučenim jedinicama koje su ranije imale zadaću držati obranu u slučaju ruskog desanta.

Na stranici jednog naširoko citiranog ukrajinskog blogera stoji kako slijedi: “Kao što izvor iz vojnog okruga Odesa objašnjava, njihov zadatak je držati pozadinu kada napredne jedinice Oružanih snaga Ukrajine pretrpe teške gubitke u bitkama za Herson i povlačenju, a u tom trenutku će započeti ruski protunapad koji može izazvati slom obrambenih linija i panično povlačenje“.

I što reći za kraj ove PR ofenzive, koju se još uvijek razvlači po zapadnim medijima pod terminom „ukrajinska ofenziva za oslobođenje juga koja je u tijeku“? Ništa. Oni koji su toliko glupi da u to vjeruju, vjerovat će i dalje i tu se ništa ne može napraviti.

alterminfo