[caption id="attachment_128413" align="aligncenter" width="460"] Stribor Valenta[/caption]

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod, a ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda Stribor Valenta, ove je godine  povodom Dana grada predložio za dodjelu priznanja i nagrada dva zanimljiva imena: posthumno Ivicu Račana, za životno djelo i Zlatnu čaplju, te psihijatricu dr. Dubravku Ergović Novotny za Grb grada Slavonskog Broda zbog njezinih zasluge u poboljšanju mentalnog zdravlja Brođana, koje je usput rečeno, totalno u žutoj zoni.

Osobno, psihijatrica mi je puno zanimljivija od Račana, jer kako smo u Brodu svi skupa u zadnje vrijeme malo pošandrcali, skrenuli s pameti, svi nešto žmirkamo, tresemo glavom, vrtimo i mašemo rukama, pričamo sami sa sobom dok hodamo gradom, onda se u tom pogledu potpuno slažem sa Striborom, da bi nam svima u Brodu dobro došao jedan dobar psihić, koji bi nas malo liječio i radio na poboljšanju našeg mentalnog zdravlja, te da istog treba i nagraditi i pohvaliti.

Evo, recimo, primjerice u zadnje vrijeme stalno čitamo po našim brodskim portalima da su naši političari od grada napravili tri bajke: svake godine obilježavamo našu već tradicionalno poznatu bajku „U svijetu bajki Ivane Brlić mažuranić“, pa smo onda  sad počeli raditi na otvaranju „Muzeja tambure i notne bajke“, pa ćemo svi sretno tamburati od jutra do mraka, a onda kad se umorimo od tamburanja, krećemo u novu bajku,  jer u mjesecu svibnju imamo već i  „Cvjetnu bajku i Flora fest-sajam cvijeća u Tvrđavi“.

Po tome ispada da nam je život u gradu stvarno bajka, kojoj bi trebali pozavidjeti i pisci poznatih bajki, braća Greem, te da nam usluge psihijatrice dr. Dubravke Ergović Novotny uopće ne trebaju.  No, međutim, kada pogledamo životne bajke priča nezaposlenih i siromašnih, kada malo uplovimo u svijet bajki Zavoda sa zapošljavanje, pa onda svijet bajki  uništenog i upropaštenog Đure Đakovića, pa svijet bajke opljačkanog i devastiranog Jasinja, Brodvina, Veterinarske….kada malo uđemo u svijet bajki strahova onih koji pakiraju svakodnevno svoje kufere i sele u Irsku, Njemačku, Englesku, kada malo zavirimo u svijet bajki političkih uhljeba zbog kojih nitko normalan ne može dobiti posao, onda se moramo doista priupitati, tko je to u našem gradu normalan, a tko nije i treba li dr. Dubravka Ergović Novotny malo poraditi i na poboljšanju mentalnog zdravlja  naših političara koji upravljaju i vode naš grad i županiju i koji su ih usput rečeno, totalno uništili. Ili bi doktorica trebala raditi samo i isključivo na poboljšanju mentalnog zdravlja svojih pacijenata sa Odjela za psihijatriju Bolnice Benčević, procijenite vi sami.

[caption id="attachment_128414" align="alignleft" width="250"] Dubravka Ergović Novotny[/caption]

Osobno sam upoznat sa vrlo stručnim, profesionalnim i nadasve humanim radom dr. Novotny i u bolnici i u Udruzi Vrapčići, te prvi također dajem svoj glas za Dubravku. Ali, da su nam političari cijeli grad pretvorili u jednu veliku psihijatrijsku ordinaciju i da bi našim političarima trebala njezina stručna pomoć, to mi nitko ne može osporiti.

A kada je u pitanju Račan, vjerujem da bi se  Raki tri puta okrenuo u grobu kada bi čuo da su ga se Brođani sjetili, ali mnogi će se, vjerujem, složiti s ovim Striborovim prijedlogom, jer je Račan bio odličan premijer, neki kažu da je baš u njegovo vrijeme život u Hrvatskoj bio najbolji, podosta je učinio  za razvoj i demokracije i socijaldemokracije u Hrvatskoj i promociji naše Dovine u svijetu.  Ali, nisam baš nešto  previše siguran da je i dosta učinio za naš grad Slavonski Brod.

Oprosti Stribore, ali s obzirom na njegovo ime, značaj i moć koju je imao, ali i veliki ugled koji je uživao u državi, mogao je puno više učiniti za naš grad. A Dubravki, svaka čast, ona je priznanje zaslužila.

No, po svemu sudeći izgleda da su Stribora kulturno otpilili, pa ni jedan njegov od ova dva prijedloga nisu prihvatili. Među ovogodišnjim laueratima za dodjelu  nagrada i priznanja ima puno bisera, od Limarije Jozić, preko konzula RH u Grazu, Nikolausa Hermanna koji će za Dan grada dobiti Povelju počasnog građanina Slavonskog Broda, ni kriv ni dužan  (hej ljudi, jel' netko ikad u životu čuo za ovog tipa i što je on to tako veliko i značajno učinio i za naš grad i za našu Domovinu, nitko nema pojma), a među laureatima za dodjelu nagrada i priznanja Zlatna čaplja, Grb grada, i Štit Beraslavića, primjećujem, ima i nekih teških kronera, alkosa i ovisnika o vatrenoj vodici, koji po svemu sudeći, čak i kad su trijezni, više rade na promociji pelinkovca u zemlji ii svijetu nego na promociji svoga grada Slavonskog Broda.

S vremena na vrijeme, možda ne bi bilo loše podsjetiti Odbor za dodjelu javnih priznanja i nagrada da iste treba dodijeliti onim zasluženim građanima koji su svojim radom i angažmanom prepoznati među građanima i široj društvenoj zajednici i koji su  doprinijeli boljitku i razvoju našega grada, dobrobiti naših građana i promociji grada Slavonskog Broda u zemlji i svijetu.

Možda čak ne bi bilo loše da ovaj Odbor ode kod Dubravke  na jedan detaljan psihijatrijski pregled.

Cirkus u našem gradu nastavlja se, dakle i dalje.

Dubravka, pomozi!