Glasaju kako im narede drugi.
Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan predložila je u utorak na plenarnoj sjednici EU parlamenta kvalitetan amandman kojim bi se proizvođačima nametnula obveza izbjegavanja praksi kojima se učinkovito skraćuje životni vijek proizvoda kako bi se povećala stopa njegove zamjene i neopravdano ograničila mogućnost popravka proizvoda.

Naravno, HDZ-ovi zastupnici opet su bili protiv, glasajući po naredbi vodstva Europske pučke stranke.

“Iako je zastupnik Karlo Ressler dan ranije izjavio da podržava prijedloge, sutradan je glasao protiv, pokazavši da je njegovo mišljenje apsolutno nebitno i da radi kako mu se i što naredi. Biti neovisan u politici i glasati u skladu sa vlastitom savješću i dostupnim informacijama danas predstavlja jednu od najvećih vrijednosti što se pokazalo i ovoga puta”, otkrio je eurozastupnik Mislav Kolakušić.

Treba napomenuti kako su stranački blokovi u EU parlamentu, na glasanju o ovom amandmanu, bili toliko podijeljeni da se glas Mislava Kolakušića pokazao odlučujućim – da je glasao protiv, amandman ne bi prošao, doslovno je jedan glas za ili protiv odlučio konačni ishod.

Pokazalo se, naime, da se građani Europske unije, većinom u novim članicama poput Hrvatske,  žale na rok trajanja mobitela, perilica rublja, televizora i usisavača. Utvrđeno je da se uređaji prvi put kvare odmah nakon isteka jamstva. Većina se uređaja pokvari u drugoj ili trećoj godini upotrebe, a jamstva u EU traju uglavnom dvije godine.

Druga su istraživanja pokazala da su perilice rublja programirane za dvije do dvije i pol tisuće pranja, televizori za 20.000 sati rada, a sve s ciljem prisiljavanja potrošača na kupnju novijih modela.

Stoga je Francuska već ranije usvojila zakon kojim se zabranjuje programirano kvarenje, uvodeći oznake “popravljivosti” na uređajima, kao i mjerila potrošnje, tako da potrošač u svakom trenutku zna što može očekivati.

paraf