Bit zakona se ne mijenja, djelo ostaje u sferi prekršajnoga, ali će udarac po džepu svatko tko bude kršio ovaj zakon, itekako osjetiti. Kako tipično »plenkovićevski«!

U javnom savjetovanju našle su se izmjene i dopune prekršajnog zakona, koje donose niz novina, a ključno je mnogo strože kažnjavanje javnog reda i mira u najširem smislu riječi. Poanta je financijski bitno strože kažnjavanje, koje predviđa povećanje ovih dosad često simboličnih kazni do razine čak četiri prosječne hrvatske plaće, dakle oko 4.000 eura, što doista nije malo za neke takve naizgled bagatelne prekršaje.

No, financijski aspekt novih izmjena zakona nije jedini cilj. Ovoga puta punjenje proračuna nije samo sebi svrha. Najveća vrijednost ovih izmjena je rješavanje jednog od dugogodišnjih problema za koje prethodne vlasti, ni lijeve, a ni desne, nisu znale – ili htjele – pronaći rješenje. To je, kako se u zakonu kaže, izvođenje ili javno reproduciranje, ili pak nošenje i isticanje simbola, tekstova, slika ili crteža koji remete javni red i mir. U prijevodu, to se odnosi i na poklič »Za dom spremni«. Za famozni ZDS, koji se nitko nije usudio kažnjavati godinama jer je to izazivalo previše političkih prijepora, sada se predviđa povećanje financijske kazne sa sadašnjih od 20 do 150 eura na čak maksimalnih 4.000 eura. Pa da vidimo tko će crtati grafite ili pjevati. I dok su HDZ-ovi koalicijski partneri iz SDSS-a i drugi neprestano od Vlade tražili da se ZDS rješava putem kaznenog zakona, umjesto da ostane puki prekršaj, sada je nađeno mudro rješenje kojim će se izvikivači naprosto drakonski financijski kažnjavati. Nije to neka specijalno topla voda, u većini europskih zemalja se huliganizam ili veličanje neprimjerenih simbola kažnjava upravo financijski, ali za Hrvatsku je ovo korak od sedam milja. Bit zakona se ne mijenja, djelo ostaje u sferi prekršajnoga, ali će udarac po džepu svatko tko bude kršio ovaj zakon, itekako osjetiti. Kako tipično »plenkovićevski«!

Naravno, uvijek ostaje pitanje provedbe i parničenja na prekršajnim sudovima, ali ni to nije sve – kao i uvijek, onaj tko ne bude u mogućnosti platiti kaznu, moći će je odraditi kojim zatvorskim danom, kao što je slučaj s visokim prometnim kaznama iz iste domene. Pa će onaj tko izvikuje ZDS, znati da će ga to koštati ili novaca ili slobode. Ukratko, za taj prekršaj maksimalna kazna povećava se 26,6 puta, dok bi i trenutno predviđena minimalna kazna, ako Sabor usvoji prijedlog, bila četiri i pol puta veća od sadašnje maksimalne.

Ništa manje zanimljivo nije ni rješenje po kojem će se regulirati širenje lažnih vijesti. U doba internetskih »doktora« i ostalih šarlatana koji neznanstvene činjenice iznose kako im padne na pamet na društvenim mrežama, trujući mlade i neobrazovane dijelove stanovništva, i to se rješava ozbiljnim kaznama. Formulacija je više nego ekstenzivna, i kaže da će se kažnjavati onaj koji se »ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir«. Puno su puta dosad iz Vlade isticali da je hrvatski javni prostor na udaru neistinitih informacija, pa i onome kome se dokaže da izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, prijeti kazna od 700 do četiri tisuće eura.

U svakom slučaju, riječ je o rješenjima koja na mala vrata rješavaju cijeli niz aktualnih pitanja, i koja će vjerojatno izazvati i reakcije na političkoj sceni, bilo u krajnoj desnici, bilo kod neodgovornih antivaksera i druge slične sorte, koja se najčešće i poklapa u svojim (krivim) uvjerenjima. No, najveća je vrijednost svakako odluka da se ZDS stavi na stup srama. Kao što je Plenkovićeva Vlada u nizu rješenja već bitno primakla HDZ centru, tako nastavlja i sada.

Naravno, riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna zakona koje su tek u savjetovanju, i još nisu došle do Sabora. Ali apsolutno nema sumnje da će na glavnoj supstanci ovog zakona, a to je kažnjavanje neprimjerenih simbola, Andrej Plenković i njegovi ministri inzistirati, bez obzira na moguće napade dijela političke scene. No, taj dio političke scene i čine marginalci, koje politički ionako zastupaju podijeljene i nekonzistentne stranke, bez šire podrške javnosti.

novilist