U prepunoj dvorani Radničkog doma u Slavonskom Brodu, u srijedu, 27. studenog, imali smo priliku pratiti predstavljanje još jedne odlične knjige Zvonimira Toldija, uglednog brodskog autora, zavidne razine stručnog znanja i poznavanja tradicijske kulture i prošlosti stanovnika brodskog kraja.

Samo nekolicina osoba na lokalnoj, ali i široj hrvatskoj kulturnoj i publicističkoj sceni, može se pohvaliti visokom razinom priznanja i trajnog interesa najšire kulturne javnosti i struke za svoj dugogodišnji, neumorni i uporni rad na istraživanju i publiciranju tema iz šireg kulturno - povijesnog područja, ne gubeći, ni kroz više desetljeća djelovanja, visoku razinu stručne relevantnosti, publicističke uvjerljivosti i oduševljenja, što ga pobuđuje kod svoje vjerne  čitalačke publike.

ZvonimiraToldija, uglednog stručnjaka - etnologa, dugogodišnjeg kustosa Muzeja Brodskog Posavlja, čijim su velikim zaslugama dokumentirani, istraženi i trajno zabilježeni mnogi aspekti tradicijske kulturne baštine brodskog Posavlja, svakako možemo svrstati u red navedenih osoba.

Sve je cure Mile vezetirointrigantni je naslov nove uspješnice Zvonimira Toldija, koja je predstavljena javnosti kao drugi naslov autora unutar iste godine, nakon predstavljanja, ništa manje zanimljive, druge knjige iz serije pod naslovom „101. brodska priča“, nastale objedinjavanjem autorovih novinskih članaka, održanog krajem siječnja ove godine, u okviru održavanja manifestacije Noć muzeja u Slavonskom Brodu.

I svojom novom knjigom, Toldi se potvrđuje široj javnosti svojom iznimnom energijom, koja rezultira osobitom autorskom potentnošću i svježinom, unatoč činjenici da je ovaj ugledni poznavatelj pučke baštine navršio puna četiri desetljeća stručnog djelovanja i da se nalazi u mirovini.

Lokalnoj čitalačkoj publici bliskim i relativno razumljivim pučkim jezikom, koji je dio tradicije kraja, ali i danas žive jezične prakse dijela stanovnika sela brodskog područja, autor nam donosi čitav niz zanimljivih, nerijetko i krajnje škakljivih anegdota iz prošlosti pojedinih seoskih sredina. Intrigantne dogodovštine, koje autor prenosi kao dio povijesne memorije kraja, predstavljene su iz perspektive samog lokalnog stanovništva, u vidu duhovitih narodnih pjesama, bećaraca, natpjevavanja, kojima se pučki kreativci, u iznimno duhovitom, nerijetko i podrugljivom tonu, obraćaju pojedincima, bilo da je riječ o seoskim frajlama, bećarima, svećenicima, trgovcima, ili drugim akterima, pretežno iz razdoblja prošlog stoljeća.

Kako bi prenio kontekst pojedinih pjesama, autor  prije  svake, u poznatom narativnom stilu daje  odgovarajući  tekstualni  okvir, koji  se  skladno  izmjenjuje s  pjesmama, čineći  knjigu smislenom, lako čitljivom  i  zanimljivom  sadržajnom  cjelinom, bliskom  svim  ljubiteljima publicističke literature  iz  područja  bogate kulturne baštine hrvatskog puka. Nova  će  knjiga, zbog  niza  korisnih  informacija, svakako pronaći svoj put i do lokalne i šire stručne javnosti, kao što je bio slučaj i s brojnim, ranije objavljenim autorovim radovima.

Toldi se u, najnovije predstavljenom radu, ne zaustavlja isključivo na bećarcima inspiriranim događanjima iz bliže ili dalje prošlosti, nego nam donosi  i  primjere najnovijih  bećaraca, inspiriranih recentnim događanjima i osobama. Na ovaj način,  autor  potvrđuje  vitalnost ovog  prepoznatljivog  tradicijskog  glazbenog izričaja, čiji se život nastavlja i danas  među lokalnim stanovništvom. Istodobno, autor daje  i  važan  doprinos  očuvanju  i  prepoznatljivosti bećarca, kao značajnog fenomena  nematerijalne  kulturne  baštine, koji  je, kao jedan od simbola  prepoznatljivosti stanovnika  istočnih  dijelova države, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, dok je odnedavno, velikim  zalaganjem jednog od njegovih glavnih promotora, uglednog  glazbenog pedagoga, Mihaela Ferića, bećarac  uvršten i na  prestižni  UNESCO-ov  popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U svakom slučaju, ukoliko se želi iskreno razveseliti, nerijetko iznimno duhovitim narodnim dosjetkama, a istovremeno i spoznati neke zanimljive činjenice iz nekadašnjeg života stanovnika sela brodske okolice i prošlosti kraja, ova je interesantna knjiga i više nego preporučljiva literatura.

Toldi

 Toldi

 Fotografije:  Krešimir Mijakovac