Abayomi Azikiwe, glavni direktor lista Pan-African News iz Detroita, komentirao je u razgovoru za RT najnovija događanja vezana uz Libiju - rušenje Sufi džamija u Tripoliju i drugdje, neobuzdane naoružane skupine koje haraju zemljom, travestiju od najavljenog suđenja Saifu Gaddafiju i druge vezane teme. Azikiwe ističe kako nova vlast uopće nema kontrolu nad zemljom i kako je opće stanje u državi, naročito kada je riječ o esencijalnim službama, u rasulu, što stvara dodatni animozitet stanovnika prema novim upraviteljima koji su se domogli vlasti uz direktnu vojnu asistenciju NATO saveza.

Transkript razgovora:
RT: "Libijski ministar unutarnjih poslova podnio je ostavku zbog nemogućnosti vlade da se zaustavi sektaško nasilje. Ostavka dolazi nakon što su uništeni Sufi religijska svetišta od strane naoružanih Salafista. Gost emisije koji će govoriti o ovim temama je Abayomi Azikiwe, direktor lista Pan-African News. Državom trenutačno vlada novoizabrani Generalni Nacionalni Kongres koji nije uspio zaustaviti najnovije nasilje. Informacije govore kako nemaju kontrolu nad snagama sigurnosti, da li uopće imaju kontrolu nad zemljom?"
Abayomi Azikiwe: "Izgleda kako su potpuno izgubili perspektivu po pitanju što bi jedna nacionalna vlast trebala predstavljati. Ukoliko pogledate situaciju koja se razvila proteklih nekoliko dana, činjenica da ove džamije i svetišta mogu biti uništeni u tako centralnoj lokaciji dok tzv. snage sigurnosti stoje uokolo, promatraju i na neki način nadziru uništavanju ovih religijskih lokacija, jasno nam pokazuje kako bivši NTC pobunjenici, koji se sada nazivaju Generalni Nacionalni Kongres, ne vladaju društvom u kojem vlada vladavina prava, ovo je društvo bezakonja. I izgleda kako nemaju nikakve ideje kako formirati, barem federalni, sistem vladanja."

RT: "Implicirate kako su snage sigurnosti direktno upletene u najnovije sektaške tenzije, postavlja se pitanje - hoćemo li ikada vidjeti mir u Libiji, uzevši u obzir sve sukobe koji se događaju u zadnje vrijeme?"
Abayomi Azikiwe: "Trebala bi se formirati neka vrsta patriotske nacionalne alijanse u zemlji, u suprotnome ćemo i dalje imati ove naoružane skupine i bandite koji haraju zemljom i to ne samo izvan, već i u unutar samog Tripolija. Pritom treba navesti kako raste nezadovoljstvo zbog nedostatka javnih službi u zemlji, nedostatka sigurnosti, ali i zbog masovne nezaposlenosti i ekonomskog pada od kada je došlo do pada Gaddafijeve vlade. Također su i sve češći napadi lojalista koji su i dalje vezani uz Džamahariju i vlast koja je trajala kojih 42 godine. Prije samo tjedan dana desili su se bombaški napadi u Tripoliju i u Bengaziju. Ova vlada - koja je zapravo režim postavljen od strane SAD-a - okrivljuje lojaliste koji su i dalje vjerni staroj vladi. Ova nova vlada tvrdi kako su zarobili skupinu od stotinjak tenkova i oklopnih vozila. Sasvim je jasno kako nema nikakve centralne vlasti ni autoriteta u današnjoj Libiji."

RT: "Hoće li se tenzije sada još i povećati? Pošto je najavljeno suđenje sinu pokojnog Muammar Gaddafija, Saif al-Islamu?"
Abayomi Azikiwe: "Ovo je travestija od pravosuđa. Nema nikakve šanse da bi on mogao dobiti pošteno suđenje u Libiji, oni nemaju ni funkcionalno sudstvo ili vojni i politički autoritet. Uz ovo stanje nema nikakve šanse da bi mogao imati pošteno suđenje. ICC je izdao tjeralicu za njim, kada je delegacija ICC otputovala u Libiju bili su zarobljeni od strane militantne skupine koja ga drži u Zintanu. O ovoj travesti od suđenja ne čujemo ništa iz SAD-a ili iz UN-a, koji su odigrali ključnu ulogu u bombardiranju Libije prošle godine, srušili vladu i postavili svoje ljude koji tvrde da su nova vlast u ovoj sjevernoafričkoj državi."

 

Izvor: www.advance.hr