Percepcija pandemijske krize kod američkih političkih lidera je prošla je nekoliko faza, od prvobitnog poricanja izvanredne situacije su prešli na volju za suradnjom s Pekingom u njezinu rješavanju do trenutne faze šizofrenih optužbi protiv Kine. U tom kontekstu treba pokušati analizirati sustav „psihološkog ratovanja“ kojim  Washington pokušava ponovo ujediniti svoj „Zapad“ s obzirom na novi nasilni sukob s Azijskim zmajem.


„Bio sam direktor CIA-e. Lagali smo, varali i krali ", rekao je Mike Pompeo na Sveučilište u Teksasu 15. travnja. 2019.


Velika konfucijanska vrlina je iskrenost. U svjetlu gore citirane izjave, Mike Pompeo, iako je rođen s druge strane oceana, mogao bi se smatrati savršenim Konfucijevim učenikom. Međutim, konfucijanska iskrenost je koncept od kojeg je američki državni tajnik udaljen tisuće svjetlosnih godina. U njegovoj tvrdnji o istini se zapravo vidi oblik velikog samozadovoljstva zbog toga što je više puta prevario one koji su u mnogim slučajevima bili i još su mu uvijek saveznici.


„Ciljana skupina za uspješnu propagandu su ograničeni umovi“


Sada bi bilo zanimljivo zamisliti reakciju Zapada da je izjavu poput Pompea dao ruski, iranski ili kineski ministar vanjskih poslova. Međutim, izjava američkog državnog tajnika je prošla potpuno nezapaženo. Ovaj kratki uvod pomaže nam postaviti neka pitanja o dobroti ili ne onoga što se svakodnevno proizvodi i prikazuju kao „informacije“ od strane onih kojima su mediji isključivo propagandni alati i više uopće nemaju ulogu "četvrte sile". Propaganda koja, kako je navedeno u knjizi koju je Adolf Hitler napisao '20-ih u njemačkom zatvoru u Landsbergu, uvijek mora biti regulirana i usmjerena na ograničene umove.


Neposredno prije smrti je njemački novinar Udo Ulfkotte iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga 2016. izjavio da je CIA 17 godina plaćala njegove i nekoliko drugih njemačkih i zapadnih novina što trebaju ili ne trebaju objaviti. Nedavno su njemački listovi Bild i Die Welt na naslovnicama iznijeli lavinu snažnih optužbi protiv Kine i njezinog predsjednika Xi Jinpinga. Direktor Bilda Julian Reichelt je iznio brdo ničim argumentiranih i vrlo teških optužbi protiv Pekinga koje su prenijete u cijelom svijetu.


Ono što bi moglo izgledati kao iskrena optužba protiv "neliberalnog režima" odgovornog za kolosalnu pandemiju i krik bijesa europskih zemalja na čelu s Njemačkom, koje nastavljaju poslovati s tim "režimom", zapravo je proizvod mnogo složenijeg geopolitičkog dizajna koji nam u određenim aspektima pokazuje kakva će biti postpandemijska stvarnost.


I Bild i Die Welt pripadaju grupi Axel Springer SE američkog fonda KKR Global Institute“ Henrya Kravisa, poznatog imena čuvene Grupe Bilderberg koju su stvorili CIA i MI6 kao političko-financijsku avangardu atlantističkih interesa. Fondom upravlja ništa manje nego „čuveni“ bivši američki general i bivši direktor CIA-e David Petraeus, poznat po „Aferi Libija“ i naoružavanju i upravljanju islamofašističkim pobunama u arapskom svijetu.


Naime „Fond KKR“ i Petraeus poznati su po aktivnoj ulozi u operaciji CIA-e „Tymber Sycamore“ koja je terorističkim skupinama koje su Siriji zapalile 2011. godine pružile tehničku pomoć i naoružanje.


Dakle, i Die Welt, a po svemu sudeći i  Bild nisu baš izvori koji mogu jamčiti ravnoteži i slobodu u smislu informacija o vanjskoj politici. Ali da bismo bolje razumjeli propagandnu ofenzivu koju je Washington pokrenuo protiv Kine, a ovdje se misli na kontinuirano spominjanje "kineskog virusa", dobro je vratiti se početku epidemije u Wuhanu početkom siječnja, baš kada je američki predsjednik Donald Trump predstavio trgovinski sporazum s Pekingom kao „veliku pobjedu Amerike“.


Već u siječnju je Washington Times  jasno govorio o umjetno stvorenom virusu koji je pobjegao iz laboratorija u gradu u pokrajini Hubei.


Izvor Washington Timesa su bile novine u vlasništvu čuvene južnokorejske sekte velečasnog Moona, poznate kao Crkva ujedinjenja, a on je zapravo bivši je potpukovnik izraelskih tajnih službi po imenu Danny Shoham. Međutim, Shoham, čovjek u blizak Netanyahuu, poznat po svojim simpatijama prema takozvanoj Islamskoj državi, korisnom alatu za suzbijanje Sirije i Irana na Bliskom istoku, nije pružio nikakve dokaze, već je jednostavno sugerirao mogućnost da se koronavirusi proučavaju u laboratoriju u Wuhanu.


Ali to se zna još otkad u tom istom laboratoriju provedeno istraživanje na modificiranim koronavirusima preuzeto iz časopisa Nature. Međutim, istraživanje koje je provela međunarodna, uglavnom američka, skupina istraživača u kojoj su bila 2 kineska znanstvenika, imalo je vrlo ograničenu ulogu.


Washington Times, uz Shahoma, kako prenosi „Radio Free Asia“, medij pandan Radiju Slobodna Europa, također je uvjeren da je laboratorij u Wuhanu je izvor Covida-19. Treba li reći da „Radio Free Asia“  spada u kategoriju informacijskih agencija koje djeluju pod okriljem američkog State Departmenta i utemeljla ga je CIA? Glavna svrha radija, kao i njegovih satelitskih medija širom svijeta, je da dosljedno i potpuno podržavaju ciljeve američke vanjske politike. „Radio Free Asia“ je naveo da su navodne stvarne smrti od Covida-19 u Wuhan „preko 60 000“. Ovu su brojku uzeli iz kontinuiranih insinuacija antivladine aktivistkinje Jennifer Zheng,  članice sekte Falun Gong, poznate po promicanju teze da je Donald Trump poslan s neba da uništi Komunističku partiju Kine. Ova skupina zaslužuje posebnu pažnju.


Rođen kao sinkretički nadahnut New Age duhovni pokret i svojevrsna mješavina budizma i taoizma, koji za sebe tvrdi da je izraz tradicionalne kineske religioznosti, Falun Gong zahvaljujući osnivaču Li Hongzhiju, koji nije slučajno stanovnik New Yorka, uspio je izgraditi pravo carstvo koje obuhvaća različite sektore, od informacija do komunikacije do svijeta umjetnosti. Sekta je prisutna i u Hrvatskoj i elektroničkom poštom je slala poruke o „uroti kineske Komunističke partije i kako svijet treba zbiti redove oko Donalda Turmpa u uništenju crvenog varstva zla“.


Voditelj ovog carstva je informacijska platforma Epoch Times, koja je doživjela nevjerojatnu rasprostranjenost i među europskim skupinama koje simpatiziraju iili nadahnuće pronalaze u takozvanoj američkoj Alt Right galaksiji, posebno u cionističkim ograncima kao što je njemački AfD, na primjer.


Epoch Times je poznat po širenju različitih teorija zavjere i po svom odlučnom protivljenju vladi u Pekingu. Cijela Epoch Media Grupa je dio kuće New Tang Dynasty, koja je u društvu Stevea Bannona proizvela


antikineski film „U kandžama Crvenog  zmaja“ u kojem se uz konture zavjere govori o uhićenju glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou u Kanadi. Bannon se brzo pridružio zboru onih koji od Kine zahtijevaju kolosalnu naknadu za širenje virusa, a kao argument navode kinesko kašnjene u širenju informacija o epidemiji.


Naravno, ovom zboru nije mogao nedostajati Fox News, isti onaj koji širi priče o iranskoj ulozi u obuci i stvaranju Al-Qaide, koji je ponovio ove optužbe na temelju nedefiniranih "izvora", koji su potvrdili, još jednom bez ikakvog dokaza, tezu o virusu koji je izašao iz kineskog laboratorija. Njegovi su komentatori otišli toliko daleko da su od Kine tražili odštetu za svaku pojedinačnu smrt od koronavirusa.


Ali za ove optužbe traba uzeti u obzir sljedeće:  1. Laboratorij u Wuhanu, koji je zbog toga postao „međunarodni“, dobio je razinu sigurnosti BSL-4, najvišu u svijetu i, prema tome, virus je mogao napustiti laboratorij samo ako je namjerno iznesen izvan superštićenog prostora.

  2. Bilo bi dovoljno pročitati glavne kineske novine, čak i one na engleskom, da bismo shvatili kako su stručnjaci i središnja vlada alarmirali svijet o mogućem širenju novog koronavirusa već početkom siječnja. Stoga treba zaključiti da „najveća svjetska sila“ u opadanju očito nije nije pravilno informirana.


CIA je Izrael upozorila na pandemiju prije njenog službenog izbijanja


To je čudno, s obzirom na to da je CIA u studenom 2019. godine, kad još nitko nije znao s čime imamo posla, upozorila Tel Aviv na epidemiju s potencijalnim katastrofalnim učincima koja se događa u Wuhanu.


Obratite pozornost na činjenicu da je CIA upozorila Izrael prije nego je prošlog prosinca doktor iz Wuhana Li Wenliang poslao poruku svojim kolegama na društvenim mrežama s upozorenjem na virus za koji mu se učinilo da izgleda kao SARS, također smrtonosni virus koji je Kinu pogodio 2002. i 2003. godine i od kojeg je umrlo 800 osoba. Ovo je potvrdio izraelski Kanal 12, a prenijeloje francusko izdanje I24 News. Ostali mediji o ovom šute kao zaliveni, iako Izraelci to uopće ne skrivaju.


S tim u vezi, dobro je zapamtiti da Sjedinjene Države imaju laboratorije za bakteriološko ratovanje u preko 25 zemalja, od kojih su mnoge države bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Ukrajine, Gruzije ili Azerbejdžana. Te laboratorije financira američka vojna Agencija za smanjenje prijetnji obrane (DTRA), čije vojne programe vode privatne tvrtke koje nisu izravno odgovorne američkom Kongresu. Ova reorganizacija vojnog sektora rezultat je privatizacije Pentagona koja se dogodila na kraju Hladnog rata i „znanstvenicima“ ostavlja prostor za „slobodno djelovanje“.


U stvari, to se pretvorilo u svojevrsnu korporaciju za privatne vojne naručitelje koji mogu presudno utjecati na proces donošenja političkih odluka. Više rata i više napetosti znači više sredstava i više zarade za sustav koji se ni na koji način ne smije zaustaviti kako ne bi riskirao kolaps.


Trumpova administracija, unatoč svom antisistemskom izbornom zamahu, ni na koji način nije utjecala na ovaj proces. Iz tog razloga, jedan i jedini odgovor se koji može pružiti u vezi pandemijske krize jest pogoršati sukob između angloameričke sfere i euroazijskog svijeta, odnosno između angloameričkog Zapada i Istoka u kojem su nove "stjegonoše fašizma”, islam i konfucijanizam, koji nisu ni novi, niti oblici fašizma. Ponovno zbijanje redova Zapada oko središta moći prvi je korak u ratu koji se odigrava prvenstveno na polju propagande u kojoj posebno mjesto imaju i razne teorije zavjere koje promiče američka „alternativna desnica“, a to nas vraća na početak.


Podsjetimo, propaganda, kako je navedeno u knjizi koju je Hitler napisao '20-ih u njemačkom zatvoru u Landsbergu, uvijek mora biti regulirana i usmjerena na ograničene umove. Nažalost, alati za razbijanje propagandnog narativa su na našim prostorima oskudni, dijelom i krivnjom Pekinga i Moskve, koji bi trebali više pozornosti posvetiti medijima, jer je primjetno da prevladava američki narativ prema kojem je čak i Donald Trump „borac protiv globalizma“, dok njegova desna ruka Steve Bannon, koji je to još uvijek, bez obzira na trik s taktičkom „rokadom odbačenog savjetnika“, vrlo uspješno odrađuje posao u Europi i svoju prijevaru uspijeva upakirati u nekakav „suverenizam“, o čemu sam ranije pisao i ne bih se ponavljao.


Nebojša Babić