Po principu – odabranima po malo, a nikome dovoljno – Grad Slavonski Brod, uz pomoć Kulturnog vijeća i mješovitog Povjerenstva za ocjenjivanje, sastavljenih od renomiranih stručnjaka i pripadnika gradske birokracije, zapravo je vratio  stanovnicima, organiziranim u udruge građana, udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi, udruge proistekle u iz Domovinskog rata, te udruge iz kulture – oko pola milijuna kuna, sa svrhom sufinanciranja njihovih projekata i programa.


Kojim su se kriterijima rukovodili Kulturno vijeće i Povjerenstvo odnosno Grad kod dodjele sredstava, tek je djelomično jasno (“očuvanje tradicije našeg grada”, bio je odlučujući kriterij), jer objavljen je samo popis odabranih udruga s čijim su predstavnicima potpisani ugovori. Naime, od ukupno 175 na natječaj prijavljenih projekata i programa, izbornik je odvojio njih 74 odnosno 42 posto. Tek kad javnost sazna imena i programe101 na gradske jasle neuvrštene udruge, sa sigurnošću će se moći reći što je bio prst na vagi odlučivanja.


Prema objavljnom popisu vidljivo je da su pojedine udruge abonenti na sredstva koje uvjetno poklanja Grad tj. da je sklopljen takoreći trajni abonman.   Uvažavamo to, s obzirom da programi i projekti većine udruga predstavlja važan dio ukupnog kulturnog pejsaža Slavonskog Broda, njegovog osobnog iskazivanja sebe sebi samom i onima koji ga posjećuju. Dobivena sredstva za mnoge udruge uvjet su njihovog opstanka. Ukratko, prihvaćeni programi dio su rutinskog održavanja Grada u skladu s famoznom tradicijom, te općekulturnim tendencijama u Hrvatskoj i svijetu, uz upotrebu lokalnih igrača i specifičnosti. Osim toga, pojedini projekti i programi imaju značaj i značenje hotimičnih/očekivanih anticipacija moderne politike i humanističkih stremljenja.


Ne gajimo bilo kakvu nadu da će Grad objaviti cjeloviti popis molitelja odnosno i imena onih udruga koje se nisu infiltrirale u gradske interesne sfere. Nikada Brod nije prakticirao dobre običaje u komunikaciji. Uostalom, tajnovitost je birokratska snaga, a djelomičnost uvida u poslove koje obavljaju čuvari poretka, obrambena je taktika. Iako su na djelu labavi pragmatski razlozi, zaista bi bilo zanimljivo saznati tko su i zašto su otpali svi ostali. Što je nedostajalo njihovim programima i jesu li promjene koje su predlagali bile osvježavajuće ili banalne? Na kraju krajeva, njihov primjer „neuspjeha“ bila bi dobra uputa za udruge koje će iduće godine (ponovo) stati u red, a željele bi izbjeći pogreške. Ipak, treba istaknuti da financijska pomoć Grada nije presudni uvjet realizacije bilo kojeg programa i projekta. Mnoge ćemo vidjeti i za mnoge ćemo ćuti i bez gradskih novaca.


Ipak, u ime znatiželjne javnosti portal SBPeriskop poziva sve udruge koje Povjerenstvo nije uvrstilo u popis financiranih da mu svoje projekte i programe pošalju. Objavit ćemo ih.


sbperiskop


Udruge sufinanciranje Grada