Britanski novinar Evgeny Lebedev, vlasnik britanskog lista The Independent i sin ruskog oligarha, dobio je rijetku priliku u Minsku intervjuirati bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. U intervjuu koji je potrajao četiri sata dotaknuli su se brojnih tema, od demokracije i ekonomije, do raspada SSSR-a, rata u Iraku i prijateljstva s pukovnikom Muammarom Gaddafijem i predsjednikom Assadom, prenosi BBC.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, ima zabranu putovanja u Sjedinjene Države i zapadnu Europu. Optužuju ga za kršenja ljudskih prava i torture, zatvaranja političkih neistomišljenika i zatiranja slobode izražavanja. Na ove optužbe Lukašenko u intervjuu odgovara: "Američki političari nam žele donijeti demokraciju. To su dvostruki kriteriji. Neka odu u Saudijsku Arabiju i njima donesu demokraciju! Zašto to ne učine? Jer su gadovi, a Saudijci su njihovi gadovi", referirajući se na poznatu Rooseveltovu izjavu o nikaragvanskom diktatoru Somozi. "Vi ste demokratski banditi. Uništili ste tisuće, milijune ljudskih života. Ne trebamo vašu demokraciju ako ekonomija ne funkcionira. Ako čovjek ne može raditi u vlastitoj domovini, i od rada živjeti, ako ne može imati komad zemlje, kuću ili odgajati svoju djecu jer živi u strahu da će im se nešto dogoditi ako ih pusti van".

Razgovarajući o američkim političarima, prisjetio se i epizode iz razdoblja krize u Iraku. "Američki poslanici su došli ovdje prije nego što je započeo rat, tražeći od mene da potvrdim kako u Iraku postoji nuklearno oružje. Odbio sam. Čak su mi napominjali kako će stvari krenuti bolje za Bjelorusiju u smislu ulaganja i sličnog. Sve što sam trebao učiniti jest bilo podržati ih. No, nisam mogao jer sam znao da nuklearnog oružja nema. Nakon razgovora s Husseinom, prenio sam im poruku kako je on spreman učiniti ustupke po pitanju nafte, ukoliko to žele, samo da ne bombardiraju i ne uništavaju zemlju. Rekli su da mi vjeruju, no da je ratni stroj već u punom pogonu i ide velikom brzinom. Kunem vam se da se taj razgovor vodio u ovoj istoj sobi", prenosi The Independent.

Dok je otac novinara Lebedeva tijekom raspada Sovjetskog Saveza zgrnuo milijune u privatizaciji koja je obogatila rusku manjinu, a većinu ostavila u siromaštvu, Lukašenko tvrdi kako nikad nije dopustio da do toga dođe u Bjelorusiji. Na Lebedevo pitanje o tome da li je Rusija devedesetih godina odabrala demokraciju nauštrb pravde, Lukašenko je odgovorio protupitanjem: "Nije li pravda upravo srž demokracije?", te nadodaje: "Uvijek sam smatrao kako je istinska demokracija pravda. Baza moje politike su najprije pravda i poštenje. Ne bih rekao da je ono što je Rusija devedesetih odabrala bila demokracija. Ono su bile stravične godine anarhije, a mi smo te tendencije u našoj zemlji spriječili".

Lebedev je Lukašenka pitao smatra li da ima previše moći u rukama. "Da, to je puno moći", odgovara on, "no, 1996. godine sam vjerovao, a i mnogi drugi su vjerovali, da nemamo izbora. Morali smo spasiti zemlju, ujediniti se oko nečega ili nekoga da bismo opstali", odgovara Lukašenko, te nadodaje: "Da samo nema ovog luđačkog pritiska od vas, tog nepotrebnog pritiska kojim nas se nastoji otrgnuti od Rusije na primjer. Stvarate kontra efekt. Udaljujete nas od procesa otvaranja. Vi zapravo ne želite demokraciju ovdje". Smatra kako žele otvaranje ekonomije, što bi Bjelorusiju učinilo ranjivom zbog ekonomskih problema u ostatku Europe. U tom kontekstu prisjetio se i prijateljstva s ubijenim libijskom vođom Muammarom Gaddafijem: "Rekao sam Gaddafiju – 'čuvaj se Europe!'".

Na pitanje o tome kakav je njegov stav o sirijskom predsjedniku Assadu, Lukašenko je automatski izjavio: "Odličan! Sreo sam ga mnogo puta. Da ste ga Vi sreli, sigurno bi Vam se svidio. Apsolutno civilizirani europski čovjek." Na pokušaj novinara da kaže kako Assadova djela i nisu baš u europskom duhu, Lukašenko ga prekida: "A što vi radite tamo? Kojim ste poslom u Siriji? Opskrbljujete oružjem, šaljete svoje snage, dajete novac. Mislite da bi se tamo netko borio da nema novca i oružja? Kako to da je sad odjednom netko došao i uveo nered u zemlju?". Lebedev ga je pitao za mišljenje o tome kako će završiti kriza u Siriji. "Za vas će biti katastrofalno", odmah mu je odgovorio, a kad ga je novinar upitao kako će biti sirijskom narodu, Lukašenko je izjavio: "Njima je već sad katastrofalno. Uništavate još jednu zemlju." Lebedev opet uzvraća pitanjem znači li to da smatra kako je svrgavanje režima u Libiji, Afganistanu, Iraku i drugim zemljama bio loš potez, na što Lukašenko odgovara: "Nazvali ste to krivim imenom. To je kriminal! Čisti kriminal. I platit ćete za to. Bojite se terorizma, a dobivate ga. Stvarate ga vlastitim rukama. Vidjet ćete vi što će se dogoditi. Niste trebali to činiti. Niste trebali. Nitko ne treba vašu ubojitu demokraciju. Milijuni ubijenih i njihovih obitelji, a vi znate što to za muslimane znači – krvna osveta. Nikad vam to neće oprostiti. Nikada. Vi uopće ne razmišljate o tome što se sutra može dogoditi".

Tijekom razgovora dotakli su se i slučaja bombaškog napada u metrou u Minsku prošle godine, koji je ubio 15 ljudi. Tada je, u roku od 48 sati, policija uhitila dva muškarca koji su potom osuđeni na smrtnu kaznu. Zapadnjački mediji poticali su sumnju da su u napad bile umiješane bjeloruske sigurnosne snage. Lebedev je upitao Lukašenka da li je makar u jednom trenutku i sam posumnjao u ispravnost procesa. "Ni u jednom jedinom trenutku", odgovorio je Lukašenko odmah. Tvrdi kako su mediji proširili krive informacije, te kako su rezultate istrage odobrili i potvrdili razni kriminolozi, među kojima i timovi iz Francuske, Izraela i Interpola.

"Mi imamo imidž mirne, stabilne države, i to ne želimo izgubiti, to bi nam bila najgora stvar. Pa zar smo toliki idioti da sami sebi podmećemo bombe i raznosimo se?", izjavio je. "Pogledajte kroz prozor. Vidite li igdje ogradu vani? Ikakve čuvare? Ovo je zemlja u kojoj je svatko siguran".

 

Izvor: Advance