Građane Sjedinjenih Država čeka drastično smanjenje socijalnih naknada, što su mjere koje kroz Kongres planira progurati Donald Trump. On će posebno pogoditi one koji ionako zarađuju malo. Zašto američki predsjednik predlaže tako ozbiljne uštede i gdje će se trošiti na ovaj način ušteđena sredstva?

Donald Trump je predstavio nacrt proračuna zemlju za sljedeće desetljeće. Za 10 godina javna potrošnja mora biti smanjena za 4 500 milijardi dolara, a prihodi se moraju povećati za 1 000 milijardi. Trump je obećao da će njegov plan u 10 godina uravnotežiti proračun zemlje. O poreznoj reformi je Trump govorio mnogo puta, a očekuje se da će se njome pogodovati dijelu populacije s najvišim prihodima.

No, Amerikanaca s niskim primanjima će imati najviše problema, jer je Trump predložio drastično smanjiti socijalne naknade. Konkretno, na udaru će se naći oni socijalni programi koji su postojali već desetljećima, a usvojeni su sredinom ’60-ih i sve vrijeme su bili sastavni dio američkog načina života.

Trump će ozbiljno zakomplicirati dobivanje kupona za hranu i za 10 godina na ovaj način želi uštedjeti 192 milijarde dolara. Danas takve kupone koristi 42 milijuna Amerikanaca, ili 13% populacije.

Istovremeno će američki farmeri će biti lišeni poticaja. Američka poljoprivreda ionako “nije u dobrom stanju”, a smanjenje programa subvencija poljoprivrednicima uz smanjenje savezne nabave proizvoda za socijalne potrebe će dodatno pogoršati situaciju, što bi moglo biti presudno za proizvodni sektor zemlje, tvrdi predsjednik Odbora za poljoprivrednu američkog Zastupničkog doma, Michael Conaway.

Trump želi utjecati i na program za potrebite “Medicaid” svog suparnika Baracka Obame. Novi predsjednik predlaže izmjenu i smanjenje troškova ovog programa, čime želi uštedjeti više od 250 milijardi dolara za 10 godina. Još 616 milijardi dolara je predložio da se uštedi rezanjem dječjeg zdravstvenog osiguranja.

Međutim, Trump zauzvrat obećava da će nakon rođenja ili usvajanja djeteta dati šest tjedana plaćenog dopusta za jednog od roditelja. Naime, ovo bi bila novost, jer u Sjedinjenim Državama ne postoji sustav plaćenog porodiljnog dopusta, ali će novi program koštati tek 19 do 25 milijardi dolara.

Još 200 milijardi ušteđenih dolara želi uložiti u infrastrukturne projekte, a dio novca iz socijalne sfere usmjeriti na povećanje troškova obrane. Ukupno u narednih 10 godina administracija predsjednika Donalda Trumpa planira rezanje različitih socijalnih naknada u iznosu od 1 700 milijardi dolara.

Drugi važan prijedlog Trumpa za prikupljanje sredstava u proračunu je prodaja polovice strateških naftnih rezervi zemlje. Osim toga, Trump želi proširiti bušenje na Aljasci, što može povećati ukupni volumen američke proizvodnje s trenutnih 9,3 milijuna do 10 milijuna barela dnevno. SAD bi tako, uz Saudijsku Arabiju i Rusiju, postale najveći svjetski proizvođač nafte. Na ovu vijest su cijene nafte počele padati. Prodaja američkih naftnih strateških rezervi može potresti ionako prezasićeno tržište i omesti napore skupine OPEC i Rusije, koji žele smanjiti proizvodnju nafte.

Međutim, ako Sjedinjene Države odluče prodati naftu iz strateških rezervi u sljedećoj godini, posljedice na cijene nafte mogu biti dugoročne.

Suština Trumpovih prijedloga je osiguralo da SAD prestanu trošiti novac na pomoć i na druge zemlje, te da se usmjerene na vlastite interese. Prema tom planu, zemlja bi trebala prestati živjeti na dug i generirati prihode kroz razvoj poslovanja, zbog čega se poduzetnicima nude velikodušne porezne olakšice, a kako bi se očuvali vlastiti interesi, zemlja treba ojačati obranu.

Međutim, ove oštre Trumpove mjere će teško riješiti ekonomske probleme koji SAD pritišću desetljećima, dok se živjelo na račun štampanja novih dolara i rasta javnog duga. Američki nacionalni dug već prelazi 100% BDP-a i iznosi gotovo 20 000 milijardi dolara.

Američko gospodarstvo zbog demografskih i drugih problema ne može imati rast za više od dva ili tri posto, i to u najoptimističnijem scenariju. Dakle, postoje problemi sa servisiranjem rastućeg nacionalnog duga. Proračunski deficit Washington u pravilu financira novim zaduživanjem, čime povećava ionako visok javni dug. Stoga je želja Trumpa da na bilo koji način uravnoteži proračun.

Stručnjaci procjenjuju da će s tekućim iznosom proračunskog deficita i javnim dugom Trump za povećanje vojne potrošnje morati provesti drakonske mjera u smanjenju socijalnih izdvajanja.

No, analitičari podsjećaju da je Trump tijekom predizborne kampanje obećao kako će pronaći način da osigura vojni proračun bez rezanja socijalnih izdvajanja. Međutim, planovi Trumpa jasno proturječe njegovim obećanjima.

Sve ovo će prosječnim Amerikancima u idućih tri do pet godina značajno zakomplicirati život, posebice onim slojevima koji su ispod donje granice prosječnih prihoda. Obzirom da sada moraju zaboraviti na povoljnije kredite za potrošnju ili subvencije za kupovinu prehrambenih proizvoda, dugoročna perspektiva za prosječnog Amerikanca ne izgleda nimalo ružičasta.

Amerikanci su dugo živjeli iznad svojih mogućnosti, velikodušno koristeći sredstva, uključujući i sve vrste socijalnih programa i ovako oštra promjena socijalne politike vjerojatno neće proći bez otpora.

Svako zaoštravanje u tom smislu, posebice zbog oštrih rezova socijalnih naknada, povećat će nezadovoljstvo stanovništva. Trump želi uvjeriti ljude da je gospodarski oporavak važniji od osobnih prihoda, ali je to lako govoriti iz njegove perspektive.

Samo ako ova shema bude dala rezultat, Amerika ovaj period može proći bez nemira i Trumpovo predsjedništvo neće biti ugroženo. U suprotnom slučaju, njegov mandat će biti zapamćen po beskrajnom nizu skandala i drami cjelokupnog američkog društva.

Naravno, ovaj dokument još mora proći kroz oba doma Kongresa, a The Wall Street Journal smatra da će borba biti žestoka. Naime, iako republikanci kontroliraju oba doma, jedna velika frakcija Republikanske stranke nije zadovoljna s politikom novog predsjednika.

U slučaju da se Trumpove reforme usvoje, prosječne Amerikance u sljedećih deset godina čekaju krv, znoj i suze.ž

 

logično