Šef SDP-a ima katastrofalnu javnu percepciju, a to, onda, naravno, politički šteti SDP-u. Za čelne ljude SDP-a, druge najjače stranke u zemlji, i nekakvog Živog zida s razlogom ne vrijede jednaki kriteriji. Tako to shvaćaju i birači SDP-a, pa bi i dio njih, duboko razočaran dosadašnjim Bernardićevim mandatom, radije da Hrvatskom upravlja Sinčić nego nominalni vođa opozicije.


Puno je navijača Manchester Uniteda bilo nezadovoljno kad je Amerikanac Malcolm Glazer 2005. kupio njihov klub. Ali, nisu oni zbog toga prestali podržavati svoj ManU. Stadion Old Trafford i dalje je uvijek bio krcat.

Članovi Kluba zastupnika SDP-a odlučili su se, međutim, za metode navijača Dinama, koji se protiv Zdravka Mamića bore tako da više ne odlaze na utakmice, pa Maksimir uglavnom zjapi prazan. Ima, istina, u Saboru dosta SDP-ovaca kojima se tu naprosto ne da biti. Smatraju da imaju pametnijeg posla nego obavljati dužnost za koju su plaćeni i to se vjerojatno ne bi promijenilo kad bi Davor Bernardić otišao s mjesta predsjednika stranke. No, većina ih ipak ne sjedi u zastupničkim klupama i ne brani boje SDP-a zato što tako izražavaju neslaganje s Bernardićem. Prošli je tjedan samo petero socijaldemokrata bilo u sabornici kad je započela rasprava o točki dnevnog reda koju je predložila upravo njihova stranka i to da bi Vladu Andreja Plenkovića napali zbog afere Hotmail.

Nešto kasnije, kad je ta za HDZ politički razorna afera također bila tema, ali u okviru točke koju je inicirao Most, u parlamentu nije bilo nikoga iz SDP-a. No, svi oni koji se nisu pojavili mogu se opravdati na način da nije bilo ni Bernardića. Predsjednik SDP-a procijenio je da u srijedu poslijepodne može potrošiti vrijeme na važnije stvari nego što je to mogućnost da pred hrvatskom javnošću iznosi argumente koji bi dodatno oslabili Plenkovićevu političku poziciju. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin imao je taj dan nekoliko efektnih istupa s govornice, ali ukupan dojam o njegovoj stranci ostao je poražavajući. Nakon ovakve slike SDP-a u Saboru, Bernardićevi pozivi na prijevremene izbore mogu samo izazvati čuđenje, čak podsmijeh. Bernardić je zapovjednik kojeg vojska ne slijedi, a ni njega samog često nema na položaju.

Vrlo loš tjedan predsjednika SDP-a, i to u situaciji kad Vlada jedva politički preživljava, završio je anketom čiji se rezultati ne mogu drukčije nazvati nego pogubnima za Bernardića. U Hrvatskoj se premijera ne bira izravno i stoga podaci o tome koliko bi građana pojedinog političara željelo na toj dužnosti nemaju naročitu uporabnu vrijednost. GLAS neće profitirati od toga što je Anka Mrak Taritaš s 15,4 posto drugoplasirana na ovoj ljestvici. Iako je Bernardić tek šesti (4,2 posto), stranka koju su osnovali HNS-ovi disidenti još dugo će za SDP biti patuljak. Ali, činjenica da tako malo Hrvata misli da je on najbolje rješenje za predsjednika Vlade, da su uvjerljivo ispred njega i oporbenjaci Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov, sramotna je i za Bernardića i za SDP. Nije sporno da je Bernardić, i takav kakav jest, politički gigant za jednog Sinčića.

Šef SDP-a, međutim, ima katastrofalnu javnu percepciju, a to, onda, naravno, politički šteti SDP-u. Za čelne ljude SDP-a, druge najjače stranke u zemlji, i nekakvog Živog zida s razlogom ne vrijede jednaki kriteriji. Tako to shvaćaju i birači SDP-a, pa bi i dio njih, duboko razočaran dosadašnjim Bernardićevim mandatom, radije da Hrvatskom upravlja Sinčić nego nominalni vođa opozicije. Jasno je na osnovu toga da se rejting SDP-a ne može popraviti. S Bernardićem je ta stranka osuđena na debeli zaostatak za HDZ-om, čijim biračima nije toliko bitno tko im je i kakav predsjednik. Kad bi se članstvo SDP-a sutra ponovo neposredno izjašnjavalo o Bernardiću, lako je moguće da bi on bio potučen do nogu.

No, to nipošto ne znači da se sada nalazi na izlaznim vratima. Stranke u pravilu ne mijenjaju predsjednike jer im ankete nisu sklone. Jedini su test izbori. A nakon idućih izbora za Sabor, ne treba to uopće isključiti, Bernardić još uvijek može postati premijer. U okolnostima fragmentiranog parlamenta nije nemoguće da se formira i takva većina koja bi kao premijera iznjedrila Bernardića, o čemu on sigurno razmišlja. I samo dvadesetak posto glasova mogli bi biti dovoljno Bernardiću. Zato se on neće povući, a u SDP-u, pokazalo se to na stranačkoj Konvenciji, nema snage koja bi ga na to prislila. Socijaldemokrati su zapeli s Bernardićem i mogu se samo nadati da će raspored novog saziva Sabora biti zaista takav da će baš njega lasirati u Banske dvore. Dakako, izvjesnije je da SDP potone s Bernardićem na sljedećim parlamentarnim izborima i da nakon toga dođe u pitanje politički oporavak stranke.

 

novilist