Trebalo bi ukinuti izravne izbore za predsjednika Republike. Naime, kroz njih se bira osoba koja će zauzimati jednu prilično nevažnu političku funkciju koja se sastoji od sjedenja u vili na jednom zagrebačkom brdu i povremenih izleta u inozemstvo zbog besmislenih diplomatskih akcija. A opet njen izbor bi mogao dovesti do kaosa u domaćoj politici


Sa strane liberalnog centra i ljevice stvari su više nego jasne. Sve relevantne stranke ove političke opcije, iako se neke još uvijek nisu službeno očitovale, podržavaju kandidata SDP-a Zorana Milanovića. Samo bi neka velika i nepredviđena tektonska politička promjena to mogla promijeniti.

SDP je neočekivano dobrim rezultatom na europskim izborima definitivno zacementirao svoju poziciju najjače stranke na liberalnom centru i ljevici. I nema sumnje da će njegov predsjednički kandidat gotovo sigurno ući u drugi krug predsjedničkih izbora gdje će se suprotstaviti jednom od dvoje desnih aspiranata za Pantovčak.

Katastrofalni rezultat njene stranke START na izborima za Europski parlament toliko je otežao poziciju Dalije Orešković da su njene šanse, da dobrim rezultatom na izborima za Pantovčak preokrenu trendove na ljevici, u ovom trenutku minimalne.

Još su manje šanse kandidatkinje krajnje ljevice Katarine Peović da ostvari rezultat bolji od jedan ili najviše dva posto koliko ovakve opcije obično ostvaruju na izborima na državnoj razini.

Tako da će bez obzira na to postane li Milanović predsjednik ili izgubi u drugom krugu politička arhitektura i odnos snaga u lijevoliberalnoj oporbi ostati onakvi kakve su ih postavili europski izbori.

Međutim, na desnici situacija je potpuno suprotna. Ako Kolinda Grabar-Kitarović ne bi uspjela ući u drugi krug, ili ako bi je u njemu pobijedio Miroslav Škoro na tom dijelu političkog spektra dogodila bi se prava mala revolucija.

Posljedice po HDZ i njegovo aktualno stranačko vodstvo bile bi nesagledive. U prvom redu to bi se odrazilo na izglede stranke na predstojećim parlamentarnim izborima koji se trebaju održati do kraja 2020. godine.

Škorina bi pobjeda dovela i do jačanja krajnje desnice okupljene oko Hrvatskih suverenista koji bi uz podršku novog šefa države mogli računati na osvajanje velikog broja saborskih mandata.

A glasovi koji bi te mandate osigurali došli bi naravno od onih koji su sve ove godine uredno zaokruživali sveta tri slova. Eventualan uspjeh opcije poput Hrvatskih suverenista ne bi promijenio odnose samo na desnici već bi se njegov učinak osjetio i u cijeloj hrvatskoj politici.

Nije nemoguće da bi pobjeda Škore na predsjedničkim izborima utjecala i na unutarstranačke izbore u HDZ-u. A oni se pak moraju održati do kraja svibnja sljedeće godine. I sada je očito da će Plenković imati jednog ili više protukandidata iz HDZ-ove desnice čije bi šanse svakako porasle ako bi se u unutarstranačke izbore išlo nakon eventualnog velikog neuspjeha HDZ-ove kandidatkinje na izborima za glavnog stanara Pantovčaka.

Osim toga, iako se ne slažu s Plenkovićevom politikom pozicioniranja HDZ-a na čisti politički centar i njegovi kritičari s desnog krila stranke ne bi željeli da neodgovorna krajnja desnica dobije preveliki utjecaj u hrvatskoj politici.

A oko toga bi mogli pronaći saveznike i među onima koji podržavaju Plenkovića, ali bi nakon eventualnog stranačkog debakla na predsjedničkim mogli zaključiti da on više nije taj koji bi mogao osigurati pobjedu HDZ-u na parlamentarnim izborima.

Po zadnjim istraživanjima javnog mnijenja s kraja prošlog mjeseca predsjednica još uvijek ima nešto manje od 13 posto prednosti ispred Škore. Ona ima 32, posto dok je Škoro na 19,9. Između njih s nešto manje od 24 posto nalazi se Zoran Milanović.

Za očekivati je da će originalni Predsjedničini istupi u Kninu prilikom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti biti dobro primljeni kod desne publike i da će se ova prednost dodatno povećati.

Osim toga Grabar-Kitarović je napravila dobar taktički potez time što je svoju kandidaturu objavila u krajnje desnom Hrvatskom tjedniku koji ju je još prije samo nekoliko mjeseci brutalno napadao.

Iako u domaćem medijskom mainstreamu ova tiskovina prolazi ispod radara ona ima veliki utjecaj na desno biračko tijelo. Istina manji nego Bujica koja će ujesen zasigurno nastaviti svoju medijsku kampanju u korist Miroslava Škore.

Sve ovo gore navedeno samo je još jedan dokaz da bi trebalo ukinuti izravne izbore za predsjednika Republike. Naime kroz njih se bira osoba koja će zauzimati jednu prilično nevažnu političku funkciju koja se sastoji od sjedenja u vili na jednom zagrebačkom brdu i povremenim izletima u inozemstvo zbog besmislenih diplomatskih akcija. A opet njen izbor bi mogao dovesti do kaosa u domaćoj politici. Da ima imalo političke mudrosti u domaćoj političkoj eliti oni bi već davno bili ukinuti.

novilist