To što ministrica Plenkovićeve Vlade zaziva nacionalni konsenzus da Jasenovac »bude mjesto ujedinjavanja, a ne razjedinjavanja« podsjeća na podgrijavanje one ideje Franje Tuđmana da u Jasenovcu uredi zajednički memorijalni kompleks za ustaše i partizaneŠutnja je najbolja obrana kada nisi naučio lekciju, pa se tako i državni vrh poput ustrašenog srednjoškolca odlučio praviti mutav na neželjenom satu povijesti u Jasenovcu.


I skoro je u tome uspio nakon što se između dviju komemoracija, one iskrene i ove službene, nekadašnjim konc-logorom u subotnje jutro, uz pratnju modnog fotografa, provukla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u crnom, s buketom bijelih ruža, prvi put nakon što je bespridržajno prihvatila da »Za dom spremni« nije stari hrvatski pozdrav. I kada se ucviljeni skup nakon odrađenih pola sata trebao razići kućama, ničim izazvana usta je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pokazavši zašto je šutnja majka mudrosti.


– Mislim da je važno da oko ovakvih tema imamo nacionalni konsenzus da se obilježavanje i davanje počasti žrtvama svih totalitarnih režima, konkretno ovdje u Jasenovcu provodi zajednički i da u fokusu budu žrtve i da svi zajedno osvijestimo da je to nešto što nije samo dio povijesti, nego moramo posebno obratiti pažnju i danas da se povijest ne ponovi, »sjetila« se žrtava ustaškog logora Jasenovac ministrica pokazavši zašto još dugo neće biti jedne kolone i zašto pod njezinom vodstvom kurikulum povijesti može biti samo revizionistički.


To što Blaženka Divjak pokušava po tko zna koji put u ime ove vlasti izjednačiti »totalitarne režime«, pa onda i žrtve na zakonima planiranog i organiziranog genocida koje su ustaške vlasti autonomno i nezavisno od nacista provele u NDH nad Srbima, Romima i Židovima, s onim poslijeratnim jugoslavenskih komunista, o kojima se na Bleiburgu neće šutjeti, samo po sebi govori tko nam vodi znanost i obrazovanje.


To što ministrica Plenkovićeve Vlade zaziva nacionalni konsenzus da Jasenovac »bude mjesto ujedinjavanja, a ne razjedinjavanja« podsjeća na podgrijavanje one ideje Franje Tuđmana da u Jasenovcu uredi zajednički memorijalni kompleks za ustaše i partizane. Prvi se hrvatski predsjednik, general Tuđman za svoj plan miksanja kostiju izravno pozvao na svog historijskog uzora, generalisimusa Francisca Franca i njegov spomenik svim Španjolcima u građanskom ratu, monumentalnu baziliku u Dolini palih kraj Madrida.


Blažena Blaženka sada bi ujedinjavala žrtve i krvnike po istom principu zaboravljajući da je Francov plan sve svoje slabosti pokazao upravo na Francovim kostima koje sada španjolska vlada želi ekshumirati i premjestiti iz Valle de los Caidos. »Španjolska ne može dopustiti simbole koje dijele Španjolce, najavio je deložaciju ostataka španjolskog diktatora premijer socijalist, Pedro Sanchez.


Hrvatska to može, jer su samo par dana ranije, 10. travnja, usred Splita marširali oni koji slave i zazivaju povratak te iste NDH s rasnim zakonima i konc-logorima poput Jasenovca u kojima se može nekažnjeno ubijati. Tu rođendansku proslavo brižljivo je štitila hrvatska policija koja ovoga puta protiv organizatora s hitlerovskim brčićima koji je uzvikivao ustaški pozdrav »Za dom spremni« nije podnijela niti prekršajnu prijavu.


Toliko o totalitarnim režimima, žrtvama u fokusu ministrice Blaženke Divjak i njezinoj pažnji da se povijest danas ne ponovi.


novilist