Dana 29.03.2017.godine od 13 00 sati održana je tiskovna konferencija brodskih aktivista, brodskih inicijativa za čisti zrak i Eko-Integrala u Domu Hvidre. Tiskovna je posvećena borbi za čisti zrak u Slavonskom Brodu.

Teme sastanka su bile:

- stanje brodskog zraka u 2016.god. i u prva dva mjeseca ove godine,

- informacije o najnovijim aktivnostima na polju rješavanje brodske problematike vezano za onečišćeni zrak (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, brodske ekološke inicijative – Brođani za Brod, itd.) i

- mogućnosti tužbi (građanska i/ili kaznena).

Peter Tot-Đerđ, predsjednik Eko-Integrala je naveo da Ministarstvo nema još godišnje izvješće, ali prema mjerenjima na brodskim mjernim postajama može se zaključiti, kako je brodski zrak bio izrazito onečišćen sumporovodikom i lebdećim česticama PM10 i PM2.5.

Tako je Tot-Đerđ prezentirao mjerena onečišćenja u brodskom zraku za 2016. godinu. Istaknuo je da je riječ o jednoj od najtežih godina za Brođane, a posebno je zabrinjavajuća prošlogodišnja srednja vrijednost (prosjek) koncentracije lebdećih čestica PM2.5, koja je bila izrazito visoka od 31,9 µg/m3! Inače, granična vrijednost (na godišnjoj razini) za lebdeće čestice PM2.5 je 25 µg/m3, sa napomenom da bi ona ciljano do 2020. godine morala svesti na 20 µg/m3!

Tako je prošla godina za Brođane završila poražavajuće; sa više od 430 satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznad 100 µg/m3 i više od 200 prekoračenja satnih koncentracija sumporovodikom iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3!

Dok samo u prava dva mjeseca u 2017. godini u Slavonskom Brodu je bilo 40 prekoračenja dnevnih koncentracija lebdećih čestica PM10 iznad 50 µg/m3, što je granična vrijednost na dnevnoj razini. A po Uredbi o razinama onečišćujućih tvari godišnje dozvoljen broj prekoračenja dnevnog prosjeka lebdećih čestica PM10 je 35! Znači u Brodu samo za dva mjeseca je potrošena godišnja kvota od 35.

Istovremeno je satna koncentracija sumporovodika samo u ta dva mjeseca na mjernoj postaji na Jelasu prekoračena 64 puta, a na drugoj kod Stadiona 30 puta. A dozvoljena kvota na godišnjoj razini je 24…

Tot-Đerđ također je prezentirao najnovije aktivnosti iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Istaknuo je da objavljeno kako je  u Ministarstvu izradili prijedlog rješenja kojim bi se poboljšala kvaliteta sirove nafte u hrvatskom transportnom sustavu zbog ekoloških razloga. Želi se smanjiti udio sumpora u sirovoj nafti, čime bi se podigla kvaliteta zraka u Slavonskome Brodu!

Drugi smjer djelovanja, kako je državni tajnik zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić izjavio je ubrzana plinofikacija, za što je još potrebna suglasnost BiH entiteta Republike Srpske. No na zahtjev MZOE-a o točki interkonekcije druga strana još nije odgovorila!

O poduzetim aktivnostima u MVEP-u vezano za brodsku problematiku Tot-Đerđ je ukazao na odgovor na zastupničko pitanje Vlade Republike Hrvatske sa 27. sjednice. Istakao je da još u prosincu 2016. godine potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier se obratio pismom ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergeju Lavrovu. U odgovoru je Lavrov izvijestio da je zatraženo detaljno izvješće o stanju u Rafineriji u vezi s onečišćenjem zraka, te je poručio kako je plinofikacija povoljno rješenje…

Također je potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier početkom ožujka susreo se s ministrom vanjskih poslova BiH, koji je iskazao spremnost da se organizira sastanak relevantnih institucija iz RH i BiH!

Peter Tot-Đerđ, svoje izlaganje završio je zaključkom da je jasno da Brođani i njihova djeca ne mogu i ne smiju postati taoci međususjedskih odnosa, ni međudržavnih političkih dogovaranja, pa se traži brže realizacija aktivnosti u ministarstvima, kao i definiranje rokova za realizaciju spomenutih aktivnosti…

Na tiskovnoj konferenciji su govorili i Karmen Dizdar-Grgurević, Irena Kladnik i Petar Bašić.

Karmen Dizdar-Grgurević iz građanske akcije 'Brođani za Brod'  je navela da ESPO konvencija je sporazum o utjecaju na okoliš putem zraka zbog prelazaka istog međudržavnih granica te zahtjeva supotpisništvo i suradnju. Rafinerija i RS na žalost ne surađuje po ESPO konvenciji…

EMEP (European Monitoring and Evaluation Programme) predstavlja tijelo i radnu skupinu zaduženu za Air Polution - onečišćenje zrakom.

Ovogodišnja Glavna konferencija EMEP-a  je bila u Genevi od 20. - 23.03.2017.g. i na žalost, Hrvatska na konferenciju nije poslala svog predstavnika.

„Uputili smo, kazala je Dizdar-Grgurević, niz upita i dobili smo odgovor da je ona zatvorenog tipa. Znači li to, da mi kao najzagađeniji grad na granici između EU i non EU nismo bili i nismo mogli biti tema(?). Kako doći do tih krovnih udruga i tijela, veliko je pitanje i treba konzultirati i MZOE.

Dizdar-Grgurević  je prezentirala također da su učenici OS Hugo Badalić snimaju dokumentarac o onečišćenju od strane Rafinerije nafte Brod i kada dovrše film i puste ga u pogon, planira ga se implementirati u stručna predavanja u svim brodskim školama jer su djeca u direktnoj opasnosti zbog izloženosti onečišćenom zraku.

Petar Bašić jedan od prvih brodskih aktivista za čisti zrak smatra da je tužba konkretan potez koji se nadovezuje na sve dosadašnje prosvjede ekoloških udruga i brodskih inicijativa.

Stoga kreće prvo sa građanskom tužbom protiv Janafa, a također će pokrenuti kaznenopravnu prijavu protiv Rafinerije i njezinog vodstva što su mu predložili odvjetnici... Mišljenja je da Vlada RH ništa ne čini po pitanju inspekcija i da je sudska odluka s privremenom zabranom transporta nafte jedina mogućnost za Slavonski Brod i za njihove stanovnike!

Građansku tužbu Bašić će uputiti Općinskom sudu u  Slavonskom Brodu i smatra da ako treba, mora i može se doći do Europskog suda u Strassbourgu! „A to se može, istaknuo je, samo nakon što iscrpimo hrvatski sudski sustav“! Tu svakako računa na podršku Brođana, ekoloških udruga i brodskih inicijativa. Tražena podrška odmah je tiskovnoj konferenciji potvrđena iz Udruge Eko-Integral!

Bašić je također istaknuo da problem svih dosadašnjih (dobrih) inicijativa Ministarstva: i u svezi plinofikacije i pravilnika o sumporu u nafti u transportu i u radu međudržavne komisije, što ne postoji rokovia provedbe...

Aktivistica, Irena Kladnik je kazala kako "u ovih 8 godina, koliko traje onečišćenje, izmjenjivale su se i vlade i političari, a riješilo se nije ništa!!! Ne znam je  li to zato, što nemaju volje, znanja i moći riješiti naš problem, ali jedno je sigurno - mi, Brođani i naša djeca ,smo kolateralne žrtve politike! Sve to me je dovelo da napišem tu pjesmu 'Brod šalje poziv u pomoć' i ona je predstavljena na Prosvjedu Brođana 24. studenog.“.  A ostalo se zna!