U mom prošlom članku na SBPeriskopu, to potaknutim Izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o onečišćenom zraku u svijetu: “2023 IQAir World Air Quality Report”, puno sam se osvrtao na stanje brodskog zraka, koje stanje ni dalje nije baš dobro!

Hoće li i dalje Slavonski Brod ostati neslavni rekorder, prvi u Europskoj uniji?

Što više slobodno mogu ponoviti da su i nakon 15 i više godina praćenja Slavonski Brod i brodski onečišćeni zrak visoko na listi Europske agencije zaštite okoliša, gdje su u obzir uzeti dvogodišnji prosjeci (2021. i 2022.) onečišćenja lebdećim česticama PM2.5. Slavonski Brod je s 28 µg/m3 prosjekom, neslavni rekorder, prvi (1.) u Europskoj uniji!!!

Sigurno za tjedan ili dva, a možda najviše za tri tjedna, Europska agencija zaštite okoliša će objaviti novu listu, točnije preglednik: ‘European city air viewer’ kojim je moguć “provjeriti kakva je bila kvaliteta zraka u našem gradu u posljednje dvije godine i usporediti s kvalitetom zraka u drugim gradovima diljem Europske unije i Europe” (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer).

Kako sam još ranije javio, ni ove godine Brođani neće izbjeći ‘visoko rangirani položaj’ na listi gradova s najonečišćenijim zrakom! Na to ukazuje provedena analiza dvogodišnjih prosjeka (2022. i 2023.) izmjerenih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na mjernim postajama u Hrvatskoj, po kojoj brodski zrak je najonečišćeniji u Hrvatskoj… Istina, u toj analizi zanemarena je validacija podataka, koja će se naknadno odraditi u DHMZ-u i koja validacija vjerojatno neće imati veliki utjecaj na te prosjeke. Tako je prosjek na postaji na Jelasu (SB-1) iznosio 27,94 µg/m3, a kod Stadiona kraj Save (SB-2) 24,19 µg/m3 (http://www.sbperiskop.net/objave/uspomene-i-stvarnost-o-brodskom-oneciscenom-zraku). 

No sve će biti jedino vidljivo, ako su podaci sa strane DHMZ-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poslani u Europsku agenciju zaštite okoliša. Izgleda, te institucije kod pripreme gore spomenutog Izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (https://www.iqair.com/us/world-air-quality-report) nisu ni prijavile podatke iz Slavonskog Broda za 2023.godini o onečišćenju lebdećim česticama PM 2.5! Kako je moguće?

Na karti Europske agencije zaštite okoliša više se ne vodi evidencija o onečišćenju lebdećim česticama PM2.5

Slučajno ili ne, ovih dana se pojavila još jedna ‘uspomena’ na FB arhivi od prije 2 godine, koja nas je također jako zaintrigirala. Tada, prije dvije godine prezentirao sam da na karti Europske agencije za zaštitu okoliša vezano za mjernu postaju na Jelasu (SB-1) kako se vidi (prilog1) ta “postaja u posljednjih osam dana dalje kontinuirano je mjerila onečišćenje i zrak je u Slavonskom Brodu sigurno je bio najonečišćeniji i to ne samo u Hrvatskoj”… Na žalost, mi Brođani to dobro znamo, a ne može nam zasmetati u tome ni ignoriranje stanja sa strane (skoro) svih institucija!

Na sreću stanje u zraku u posljednji mjesec zbog raznih poboljšanja meteoroloških uvjeta, to ne samo u Slavonskom Brodu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, puno je bolje… Na žalost, ono što je gore u toj cijeloj priči da već duže vrijeme (vjerojatno zbog propusta odgovornih) nije više moguće na karti Europske agencije za zaštitu okoliša vezano za Slavonski Brod, praćenje onečišćenja lebdećim česticama PM2.5. Mi iz Eko-Integrala do sada nismo uspjeli locirati krivca! Makar smo se i obratli Europske agencije zaštite okoliša.

Pogledajmo tu kartu Europske agencije zaštite okoliša (prilog2). Vidi se da skoro je cijela Europa tada bila u ZELENOM. Da i Slavonski Brod je u ZELENOM, ali uz jednu negativnu opasku: u Slavonskom Brodu na karti Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), kako smo i rekli, više se ne vodi evidencija o onečišćenju lebdećim česticama PM2.5!!! Također smo postavili još prije godinu dana pitanje i DHMZ-u: ZAŠTO(?), ali na žalost, nismo od njih dobili odgovor.

I sada bih povukao jedan komentar objavljen nedavno uz na početku spomenuti moj članak: “Sjećam se da je DHMZ jedne godine imao nekakvu negativnu igru i kod validacije podataka vezano za prizemni ozon(O3)! Kako je to završilo? Vjerujem: 'vuk pojeo magare'... A da, čitam, na postavljeno pitanje još uvijek nije stigao odgovor iz DHMZ-a. Neće Brođani bolje proći ni sada! Neće se saznati, tko je ‘sakrio’ podatke(?) (na karti Svjetske zdravstvene organizacije)!”.

I tu smo, gdje smo ostalo nam se nadati da nitko neće “sakriti podatke” vezano za novi preglednik Europske agencije zaštite okoliša. Točnije, da su do sada uredno dostavljeni spomenuti podaci toj Agenciji…  

Što se događalo s uređajima za mjerenja lebdećih čestica PM2.5 i PM10 na postaji Jelas?

Ukazao bih na još jednu novu, prilično veliku omašku DHMZ-a. Kako je i javljeno, tako se i dogodilo, negdje prije tjedan dana, kada je pisalo u medijima: “u snažnoj jugozapadnoj struji sve jače pritječe vrlo topao zrak sa Sredozemlja i sjeverne Afrike. S njim će stići i nova količina saharskog pijeska pa će nebo ovog vikenda (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vremenska-prognoza-tijekom-blagdanskog-vikenda-bit-ce-toplo-uglavnom-suncano-ali-i-vjetrovito---840689.html) dijelom ponovno biti zamućeno…”.

Tako 1. travnja negdje već u podne 6 mjernih postaja (prilog3) su u Hrvatskoj bile u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zraku), a sedam u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak). Brodska postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) je također bila u LJUBIČASTOM, dok na postaji na Jelasu (SB-1) tada već peti dan nije postojala mogućnost ‘mjerenja’, pa ni izračunavanja 24-satna prosjeka… A sigurno bi i ta postaja bila u LJUBIČASTOM! Jasno je da se postavljalo pitanje: tko je za sve to odgovoran?

Na kraju balade, potrudio sam da dođemo i do grafičkih prikaza onog, o čemu smo i pričali… Vidi se da postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) 22 sata je kontinuirano mjerila satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, a od toga 8 sati kontinuirano i iznad 190 µg/m3, pa i od 233 µg/m3 (prilog4)!!! A u isto vrijeme, šest - sedam dana na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) izvan funkcije su bili uređaji za mjerenja lebdećih čestica PM2.5 i PM10 (prilog5).

Što više ti uređaji nisu bili u funkciji ni prije u trećem mjesecu, najmanje 3 dana (od 15.03 - 18.03.)! Znaju li se uzroci, a možda i odgovorni? Kako vidimo, riječ je o jednom kratkom intervalu (mjerenja) od nešto oko 20 dana, kada su više puta mjerni uređaji za mjerenja lebdećih čestica PM2.5 i PM10 ispadali i to u ukupnom trajanju od 9 - 10 dana! Tek negdje četvrti-peti dan se pojavila jedna kratka informacija iz DHMZ-a: "02.04.2024 - Zbog tehničkih poteškoća, nisu dostupni podaci mjerenja.".  Pa onda nešto kasnije: “05.04.2024 - Riješen je problem sa komunikacijom te podaci redovito dolaze u bazu podataka.”.

Nisam siguran, ali mi se čini da Brođani ne mogu biti zadovoljni s ovakvim pristupom odgovornih iz DHMZ-a!