Prije petnaestak dana kada sam napisao prošli moj članak: Brođani ponovo su svjedoci da je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji (http://www.sbperiskop.net/objave/brodani-ponovo-su-svjedoci-da-je-zrak-u-njihovom-gradu-najonecisceniji), nisam ni slutio da ćemo (ja i Brođani) ponovo biti svjedoci prevelikom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu, što će sigurno Slavonski Brod ponovo svrstati među najonečišćenijim gradovima u Europskoj uniji!

Jutros (u nedjelju ujutro kada ovaj članak pišem), poslije 30 dana kontinuiranog onečišćenja zraka Brođani i Slavonski Brod, kao i cijela Hrvatska probudili su se bez (većih) onečišćenja zraka. Poslije ove dvodnevne kiše, cijela Hrvatska je u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Lakše se diše!

No, kako sam i spomenuo, sve ovo u Slavonskom Brodu, (a prvenstveno) na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) kontinuirano traje još od početka listopada, točnije od 6. listopada od ponoći s jednim većim (pomalo nejasnim) prekidom od skoro 5 dana zbog kvara na mjernim uređajem i (sumnjivog) višestrukog nefunkcioniranja prijenosa podataka i to sve do jučer, 5. studenog do kasnog popodneva, kako pokazuju podaci mjerenja lebdećih čestica PM2.5 od jučer.

Ako zanemarimo već spomenuti kvar od 5 dana, kada je po svemu sudući, pa i po mjerenim podacima na drugoj brodskoj mjernoj postaji, kod Stadiona kraj Save (SB-2), koja je skoro cijelo vrijeme radila, a također i podatke od 6 -  7 sati od dana 23. listopada, kada je onečišćenje pala ispod 25 μg/m3, mjerna postaja na Jelasu (SB-1) skoro mjesec dana kontinuirano je bila u CRVENOM i TAMNO CRVENOM (vidi priloge).  

Moramo još jednom također istaknuti, u istom razdoblju stanovnici ostalih gradova Hrvatske puno kraće su bili izloženi kontinuiranom onečišćenju zraka s lebdećim česticama PM2.5, a i PM10. No, kako smo već više puta konstatirali, to ništa ne govori odgovornima jer oni, makar znaju za tu brodsku situaciju i dalje šute… Dokle(?), to nitko ne zna!

Sve u svemu, vrlo je čudno da nitko od odgovornih, ni pojedinačno, ni ispred institucije koja je zadužena za praćenje kvaliteta zraka nije reagirao na tu brodsku situaciju. No Brođani na takvo nešto u ovih 14 (slovima četrnaest) godina već davno navikli. “To je to!” - kako naš premijer Andrej Plenković često zna reći! 

Evo još jedan dokaz o tome da je zrak Slavonskom Brodu sigurno najzagađeniji u Hrvatskoj. Riječ je o lebdećim česticama PM10 za koje vrijedi pravilo (iz Uredbe o razinama onečišćujućih tvari u zraku, NN 77/2020) da dnevni, tj. 24-satni prosjek lebdećih čestica PM10 ne smije prekoračiti graničnu vrijednost od 50 μg/m3 više od 35 puta tijekom kalendarske godine. 

Kako se vidi u prilogu na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) broj prekoračenja granične vrijednosti (50 μg/m3) od 01.01. do 03. studenog već je iznosio 40!!! U isto vrijeme na postaji na Jelasu (SB-1), odnosno za koji dvadesetak dana manje (jer je mjerni uređaj bio izvan funkcije od 01.01. - 13.01., 23.07. - 26.07. i  24.10. - 28.10.) taj broj je iznosio iznimno visokih 55!!! Što je previše, previše je!

Moramo ponovo upozoriti sve instirucije; Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je ministarstvo nadležno i za zaštitu okoliša, Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborski) Odbor za zaštitu okoliša i prirode, DHMZ, HZJZ, Upravne odjele za zaštite okoliša u Gradu i Županiji,  Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu da žurno prorade na brodskom slučaju onečišćenog zraka jer sve ovo u Slavonskom Brodu pre dugo, namanje četrnaest (14) godina traje!