Prostrano, kultivirano i namjenski pogodno parkiralište na sjevernoj strani Gradske knjižnice i Koncertno kazališne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, jedini je takav prostor kojeg Grad nije dao u koncesiju Brod Parkingu- na zadovoljstvo svih vozača koji u gradu prenapučenom osobnim vozilima traže mesto za parkirališno odlaganje svojih limenih ljubimaca. Procjenjeni kapacitet od osamdesetak komotnih parkirališnih mjesta potpuno je besplatan. Uočljivosti ovog presedana doprinose činjenice o inače neumoljivom naplaćivanju svakog milimetra gradskih cesta i javnog prostora .

Da se parkirališna mjesta naplaćuju bilo bi to oko 640 iskorištenih sati dnevno odnosno maksimalnih 1.920 kuna. Pomnoži i se taj iznos s dvadest pet radnih dana, mjesečni prihod bi iznosio 48 000 kn. Godišnji prihod bi po toj maxi-računici bio 576 000 kuna.

Zašto se onda Grad i njegov koncesionar zadužen za poslove naplate i kontrolu parkiranja odriču pola miljuna kuna?  Iz čistog komoditeta i ograničenog interesa, jer parkiralište u najvećoj mjeri služi za parkiranje vozila zaposlenika u gradskoj i županijskoj upravi, ili je na stvari uviđavnost gradske uprave da mirovanje vozila kao veliki urbanistički problem umanji financijskim popuštanjem vozačima? Svako opravdanje gradskih vlasti da se parkiranje ne naplaćuje budući da postoji potreba parkiranja radnika dvije spomenute kulturne ustanove može se otkloniti idejom o instaliranju automatske ili poluatomatske kontrole parkiranja ili nešto slično.

Ne zazivamo naplaćivanje, samo skrećemo pozornost na nedosljednost gradske uprave u regulaciji javnog prostora. Uostalom, oni tako i s vodom na Poloju.