„Ozon prijeti, zrak zagađen“, „Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane...“, „Brod među pet gradova u kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje“, čitamo ovih dana u štampi i na portalima i gledamo na TV-u, nakon što je Agencija za zaštitu okoliša predstavila u utorak navečer dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu – 'Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014. (razdoblje od 2009. do 2012.)' i 'Europsko izvješće o okolišu – Stanje i izgledi 2015., sinteza', u kojima se potvrđuje kako je u Slavonskom Brodu kakvoća zraka iznimno loša.

Kao da to Brođani nisu znali. Ne da nisu znali, nego već više od pet, pet i pol godina nastoje ukazati na taj gorući problem. Također i više puta i to odgovorno su u okrilju Građanske inicijative – udruge za zaštitu okoliša i prirode zahtijevali hitne mjere i aktivnosti od strane nadležnih ministarstava te lokalne i regionalne uprave. Ali nažalost, zaštita okoliša je ostavljena po strani… A rezultati su još uvijek skoro nevidljivi.

Ozon je opasan, otrovan i nestabilan plin

Tako su Brođani prekjučer već šesti put ove godine (tri puta u travnju i tri puta do sada u svibnju), to opet zajedno sa Zagrepčanima i Riječanima imali osmosatni prosjek koncentracije ozona iznad granične vrijednosti od 120 µg/m3(!) i taj je prosjek u Slavonskom Brodu iznosio 122,5 µg/m3. Vidi sliku i link: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165 !

Inače ozon (O3) je otrovan i nestabilan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu, ali često može mirisati i na karanfile ili katran ovisno sa kojim plinovima se pomiješa. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja. Pod tim djelovanjem, molekula kisika koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon. Usput kod nas se zanemaruje da prokursori ozona dolaze iz emisije prekosavske rafinerije i to: dušikovi oksidi, ugljikovodici i hlapljivi organski tvari!
Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Što više, izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi kardiopulmonarni problemi, a što je još nevjerojatnije, s mogućim smrtnim posljedicama. No posve je izvjesno da dugotrajna izloženost ozonu sigurno povećava i rizik smrti od respiratornih bolesti.

Brodski zrak je zagađen i neugodno smrdi

Opet je prekjučer cijeli grad pokriven bio sa nemogućim smradom, ali ni tada mjerni uređaji nisu iskazali (kako je u zadnje vrijeme i uobičajeno) nikakva prekoračenja. Na žalost, ponovo ništa nije registrirano, a ni prije desetak, pa kao ni ovih dana. Možda je riječ o merkaptanima(?)! To su uglavnom hlapljive tekućine gadno intenzivna i odbojna smrdljiva mirisa i nalaze se u nafti... No to su samo pretpostavke! Jedino se zna, merkaptani se ne mjere u Sl. Brodu.

Svakako bi bilo i puno jednostavnije, da mjerni uređaj za sumporovodik na mjernoj postaji kod Stadiona osposobi jer u zadnji mjesec dana pokrivenost podataka je ispod 15 posto! Izgleda o tome vlasnici mjerne postaje pojma nemaju...

Što sada na kraju reći. Po provedenoj analizi DHMZ-a i prema rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH zrak je na području Sl. Broda u 2010. godini klasificiran kao treće, po važećem Zakonu druge kategorije, tj. onečišćen zrak u odnosu na sumporovodik i lebdeće čestice PM 2.5, a u 2011. godini još i na ozon. Po mjerenjima iz 2012., 2013. i 2014. zrak je onečišćen tj. druge kategorije za ta tri spomenuta elementa (sumporovodik, lebdeće čestice PM 2.5 i PM 10 i ozon).

Onečišćeni zrak je veliki rizik za zdravlje

Svima je dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama i kardiopulmonarnim problemima.

U tim onečišćenjima posebno su zabrinjavajući tzv. pikovi, kao i kontinuirano onečišćenje zraka. Oni često idu zajedno. Tako su ove godine 13. veljače mjerene rekordne visoke satne koncentracije: sumporovodika - 423,06 µg/m3 i sumporov dioksida - 884,35 µg/m3. A to su prethodila, a i nakon toga su se uslijedila velika onečišćenja lebdećim česticama PM 2.5 i PM 10, ali i benzenom!

Na kraju nije nimalo nevažno spomenuti, da su ovogodišnja prva dva - dva i pol mjesečna onečišćenja lebdećim česticama i sumporovodikom skoro ili potpunosti ispunila godišnju kvotu!

Svakom je jasno, da takvo nešto jedino može izazvati neki veliki industrijski kompleks, kakva je u našem susjedstvu Rafinerija nafte Brod. Kako je stručno zapisano: Rafinerija nafte Brod je dominantni izvor zagađenja…

ozon max 141052015