Nakon bitke se mrtvi broje, tako se kaže, ali na žalost -  mi mrtve brojimo dnevno.   Pandemija ne misli stati a vlast luta po njoj kao i izvan nje. Više niti jedan događaj nije dovoljno strašan da bi se vlasti dotakao na način da nešto promijeni. Umjesto promijena, nude nam da budemo gluhi i slijepi. Do najsitnijih detalja logično se prevodi u nelogično kako bi nelogično postalo logično.

"I što ćemo sad s tim, ha?" - često je bilo premijerovo pitanje nakon neke od sličnih analiza postavljenih pred novinare i javnost. Novinari šute jer urednička politika tako nalaže, udruge šute jer su financirane od države, obitelji šute jer im je dovoljno vlastite nesreće, oporba šuti jer kalkulira. Svaki glas je bitan, a tuđi najbitniji. Jedino javnost divlja – ali, samo po društvenim mrežama.

Iako sve  skupa vrijeđa zdrav razum aktualnoj većini nije nimalo neugodno. I nadalje se postavljaju norme govora i ponašanja koji su iznad svega, iako bi iznad svega trebali  biti  samo interesi Republike Hrvatske i njenih građana. Tako imamo prve i druge građane. Dok prvi uživaju u povlasticama, drugi plaćaju za njihovo uživanje. Prvima nije do promjene, drugi ih mogu promijeniti, olovkom, na izborima.

Stoga treba obratiti pažnju na Istaknute kandidature za lokalne izbore. Neki su dovoljno ludi da se javno izlože i zasjaju u punom sjaju svoje anonimnosti, neki dovoljno bezobrazni da koriste naše resurse za svoju promidžbu, neki dovoljno hrabri da izlože sebe i svoje obitelji kampanji u kojoj nitko neće biti pošteđen, a neki samo željni dobro plaćenog posla.

Mali smo veliki Grad u kojem svi sve znaju, jedino se na izborima dosta toga zaboravi. Još više se zaboravlja na županijskoj razini. Neshvatljivo je da godinama sve siromašnija županija ima tako bahate stanovnike, koji uporno biraju istu opcija. Opciju tuge i jada nad uništenom industrijom, zapostavljenim prirodnim resursima i raseljenim stanovništvom.

Stranke su organizacije koje uspješno ili manje uspješno upravljaju članovima i resursima kojima raspolažu. Ne događaju se unutar njih sukobi zbog dobrobiti i općeg boljitka, već zbog pojedinačnih interesa. Stoga je lako manipulirati s neopredjeljenim biračima. Dovoljno je ponavljati kako su na političkoj sceni svi isti, pa je time jednostavnije postojeću opciju ostaviti na vlasti, jer se i  tako ništa neće promijeniti.

Takav i slični spinovi imaju za cilj kolebljive birače, kojih je i najviše, ostaviti doma. Ogadiš im sve i pobjeđuješ. Treba izaći na izbore i odabrati bolje ljude. Ni svi prethodni nisu bili apsolutno loši, ali građanima nije postalo bolje. Zato neka ovog svibnja olovka piše razumom. Izostankom sa birališta ili nepromišljenim kružićem na izbornoj listi, buduća vlast će slaviti pobjedu na osnovi naše savjesti, ne njihove.