Pozdrav! Možeš li nam se predstaviti prvo?

Pozdrav, naravno. Ja sam Jakov David, a.k.a JD. Radim rap i trap muziku. Pišem od svoje 13-te godine i konačno je došlo vrijeme da prva stvar bude puštena online.

Što te je potaklo na to da se baviš muzikom i što ti je inspiracija?

Pa otkad znam za sebe slusam rap. Bilo je tu raznih imena. Prolazio sam takav put u životu i ponekad je samo rap bio uz mene. Kako je vrijeme teklo, tako sam

i sam počeo pisati, prvo je to bilo ono 'iz duše' a kasnije je sve raslo u hobi, na kraju i u posao i životni put. A inspiraciju mi daje sve. Najviše zivot i životne lekcije koje sam naučio. Pretežno je sve 'real' i sve što mi se desilo je pretvoreno u pjesmu.

Dakle, možes za sebe reći da si, kako to popularno kažu reperi, 'real'?

Definitivno. Opet budimo realni, nitko na balkanu nije 100% real. Nismo u Comptonu bas, ne pucamo na policiju svakog dana kad se probudimo. Ali 99% je real sve. Nesto u prenesenom značenju, nešto bukvalno.

A koliko je bitno biti 'real' ako se baviš repom?

To je skoro najbitnije. Zabadava i skill i flow i glas, ako nisi real, prava publika to primjeti i to 'ne pije vodu'. Treba imati dušu za to pored svega, i da voliš to. Mnogo je danas njih što tvrde da su real, a nisu.

Dakle, misliš da je to bitno. Što onda misliš o njima?

Mislim da su smiješni. Kako meni tako i svakome tko se bavi time. Podignu par milja eura, plate studio, mixanje, što je u redu zapravo i svaka čast tko može, a onda mi snime kako nemaju i kako se ubijaju na ulici. To je možda kvalitetniji zvuk, ali nije real. A mislim da svatko tko se naziva reperom treba da se vodi s tim da je real. Radije budite real iako je kvalitet zvuka ili spota lošiji, nego da se brukate kao mnogi danas, a oni znaju tko su. Zapravo svi znaju tko su.


Kad smo već kod obraćanja čitateljima, što imaš poručiti im?

Za sve koji gotive moj rad, jedna ljubav znači. Neka se vrti Magnum i slobodno da pišu komentare i nek se jave ako žele dati savjet, kritiku ili bilo što.Ako netko zeli raditi to, poručujem nek samo vježba na tome i da ne prestaje. I naravno da zanemari hejtere. Samo ti znas da li to možeš, a može se sve, trud rad i volja.

Spomenuo si hejtere, kakva je situacija kod tebe što se tice hejtera i što njima poručuješ?

-Da, hejteri. Mislim da ih ima svako od nas. Nebitno radio nešto ili ne. Toga će uvijek biti. Ali evo, iznenadujuće, vrlo ih je malo zasad. Pretežno su to neostvareni ljudi, valjda iskompleksirani, koji ulažu svoje vrijeme koje nikad nece moći vratiti da nekome učine zlo, tj. oni misle barem da to rade, a samo brukaju sebe, jer svakom normalnom je to smiješno, kao i meni. Ali više od izravnih hejtera, smiješniji su oni što hejtaju iza leđa. Dakle vrlo malo hejt komentara sam vidio. Pretežno su to osobe koje me znaju, s kojima nisam bio nešto dobar. Koji nisu ostvareni u ničemu. Nažalost. A nemam sto posebno poručiti. Bolje im je da rade nešto i tu energiju ulože u nešto korisno. Mene stvarno ne dotiču hejt komentari. Niti su mi neka posebna motivacija niti su mi problem. Dakle niti zrno pažnje. Izađite i radite nešto, radite na sebi i nečemu sto volite. Ne budite smiješni.

Zanimljivo. Podržava li te netko poznatiji? Ili 'hejta' li te netko poznatiji?

Da, zanimljivo je još to da me ne hejta nitko od poznatijih zasad. Od poznatijih sam dobio samo pohvale i konstruktivne kritike. Dobijam samo poruke podrške i savjeta. Što je zanimljivo, ostvareni ljudi ne hejtaju, zato jer su ostvareni, za razliku od hejtera.

Možes li nam reći  tko je, po tvojem osobnom mišljenju, kvalitetan na Balkanu?

Pa sta znam, ima tu mnogih imena. Izdvojit cu neke samo da ne dužim. Makk je mašina. Frajer ulazi, trudi se, svaki put je sve bolji i bolji. Dakako, velika podrška i prije svega brat, MicFlow je sjajan. Očekujem da uskoro izbacuje nešto, pa ako čita ovo da zna. Pozitivno me iznenadio Albino. Kvalitetan i talentiran. Tu su Los Sin, najjači u svom fazonu. Sajfer, klasik. #freeSajfa . Anestarz, mladi momak, dobar. I da spomenem Bokya, nedavno izbacio stvar, vjerujem da će daleko doći. A klasike svi znamo. Frenkie, Kontra itd.

Reci nam, za kraj, što da očekuju od tebe?

Nek očekuju i dalje samo jake stvari. Ne vjerujem iskreno da ću uskoro išta objavljivati. Ali mislim kroz 2-3mjeseca da će izaći nešto. Nek očekuju kidalice i to je sve. Jedna ljubav za svu podršku. Znaju oni tko su. I da zahvalim prije svega velikoj ljudini i bratu mom Semiru Kaljicu, za suradnju i podršku od početka. DJ MDS za produkciju. Aky, za odličan beat i Juki za spot. Stvarno je cijela ekipa dala podršku i uložila dosta truda. Jako sam im zahvalan. I dalje očekujete od iste ekipe, nadam se. Ispratite.