Uživam u slikama fotografkinje Kristine...Predstavite nam se Kristina.

Ja sam Kristina Rumenjak, iz Zagreba, i po sturci sam fotograf. Za sebe mogu reći da živim svoj san. Nakon završene fotografske škole koju sam odabrala sasvim slučajno (i nisam pogriješila) i u međuvremenu zavoljela, nastavila sam raditi u struci duži niz godina (25 god.), pa odlučila pokrenuti nešto svoje. Nekako čovjek kroz godine osjeti da je spreman za nove pokušaje i izazove.

Što sve fotografirate?

Osim fotografiranja vjenčanja, krštenja, rođendana, godišnjica... oduvijek sam se htjela okušati i u baby i newborn fotografiranju. Još od srednje škole pratim rad fotografkinje Anne Geddes, a danas ima i drugih fotografa čije radove volim pratiti.

Na koji način radite?

Ja sam putujući studio. Radim na način da sa svojim rekvizitima dolazim kod klijenta doma, pa se u udobnosti njihovog doma upuštamo u avanturu stvaranja najljepših uspomena. Moj posao je jako uzbudljiv, jer nikad ne znam što me čeka.

Kako je to fotografirati djecu?

Fotografiranje iziskuje puno vremena i strpljenja, jer su djeca  različita, neka prespavaju cijeli photo session, a s nekima traje i duže od očekivanog vremena. Ali je zato čar moga posla upravo to slatko namještanje, strpljenje i na kraju rezultat moga truda. Nema veće sreće i zadovoljstva kad mi se jave zadovoljni roditelji.

Isplati li se? Imate li uzore?

Što se tiče isplatljivosti biti fotograf u našoj zemlji, teško mi je reći, tržište je veliko, a cijene se razlikuju. Kao što sam navela prije, pratim rad fotografkinje Anne Geddes, pa ako moram spomenuti nekog poznatog bila bi to ona jer volim njezin rad. Nekog posebno za fotografirati nemam, fotkam sve što se može i želi fotografirati.

Što je najbitnije kod dobrog fotografa i zašto ste vi pravi izbor?

Najbitnije kod fotografa je oko. Imati oko za dobru fotografiju, za kompoziciju, za detalje. Komunikacija i snalažljivost  je isto bitna.

Uf, zašto preporučiti sebe? Naravno ima nas dobrih fotografa i svatko radi na svoj način. Tu odluku ipak prepuštam klijentima, jer na osnovu objavljenih fotografija biraju što i tko im se sviđa.

Što se tiče fotografiranja bebica i djece,  dosadašnje iskustvo mi pokazalo da se roditeljima sviđa što dolazim k njima, jer je lakše sa djecom raditi kad su u svom ambijentu, opušteni roditelji, opuštena djeca.

Pomažu li  društvene mreže u sklapanju posla?

Danas živimo s takvom tehnologijom i internet je neizbježan. Zahvaljujući društvenim mrežama moj rad mogu vidjeti ljudi diljem svijeta, pa tako i kod nas u Hrvatskoj, stoga je lakše prezentirati sebe i svoj rad. Preporuke uveliko imaju ulogu u tome. Neke inspiracije naravno dolaze preko društvenih mreža, ali se svakako trudim biti kreativna i drugačija.

Mnogo uspjeha želimo ovoj kreativnoj fotografkinji, a u galeriji uživajte u slikama beba koje su meni najslađe.

Osim kreativnosti, dobrog oka, veliku ulogu ima i kvalitetna oprema s kojom radim.

Kristina Rumenjak

Foto&video Designo

098 921 09 05