Danas je s nama Miron Hauser, simpatičan, uspješan dirigent, skladatelj, aranžer i trombonist. Javnosti je itekako poznat, ali eksponiranje ne voli, tako da mi je još draže što je danas s nama.


Predstavi nam se.


Zovem se Miron Hauser. Rođen sam u Puli 2. travnja 1985. Godine diplomirao sam jazz trombon na Akademiji za glazbu i Dramske umjetnosti u Grazu i tako postao prvi diplomirani jazz trombonist u Hrvatskoj. Odmah nakon toga preselio sam se u Zagreb i počeo svirati u jazz orkestru HRT-a. Istovremeno sam radio magisterij na Conservatorio Giuseppe Tartini u Trstu. Zadnje 3 godine sam šef dirigent jazz orkestra HRT-a.


Studirao sam jazz, ali moja strast su kubanska glazba i kultura, tako da sam se veći dio svog glazbenoga puta bavio proučavanje upravo njih.


Odmah da riješimo tvoj ljubavni status, jer znam da ce mi nakon intervjua stizati poruke radoznalih žena.


Ljubavni status? Ne volim pričati javno o takvim stvarima, ali mogu reći da zadnjih godina jako radim na najbitnijem ljubavnom odnosu koji postoji.  I jedinom koji je konačan. Učim voljeti sebe, biti blag prema sebi i uvažavati svoje želje.


Kako je počela tvoja glazbena priča?


Moja glazbena priča je počela u obiteljskom domu. Mama je bila profesorica u muzičkoj školi, a tata, iako neškolovan, jako je talentiran umjetnik.


https://www.youtube.com/watch?v=yROO7UnkCgo


Koliko je potrebno uložiti u sebe da bi se izgradila karijera poput tvoje?


Potrebno je imati viziju i ne odustati. Samo to. Ništa drugo! Najbolje se uči kada se radi. Mislim da je bitno što više nastupati.


Što bi izdvojio kao najznačajnije u karijeri?


Najznačajnije je kad sam 2015. napisao svoj prvi autorski cjelovečernji koncert i izveo ga a Jazz Orkestrom HRT-a. Tada sam shvatio da sam zapravo pravi vođa i da se moram posvetiti dirigiranju. Prvi koncert kao službeni umjetnički vođa Jazz Orkestra HRT-a, bio je u prepunom Lisinskom u Zagrebu. Naš gost je bio čuveni Arturo Sandoval, tako da je i to jedan od značajnijih događaja u karijeri.


Što bi savjetovao mladim glazbenicima?


Isto što i svakom drugom.  Ako nešto želiš, preuzmi odgovornost za to i učini to. Mnogi će biti protiv i uvjeravati te da je nemoguće. Ali to je njihova istina. Vjeruj sebi!


Da li bi nekog od glazbenika/umjetnika naveo kao uzor?


Pa da izdvojim nekog bi mi bilo jako teško. Jako je puno ljudi utjecalo na moj glazbeni razvoj. A pogotovo kubanski glazbenici, koji su svijetu nepoznati, a zbilja veliki umjetnici.


Što je tvoj izvor inspiracije?


Pa možda najveći izvor inspiracije je kad nemam vremena za nešto napravit i onda moram kako god znam i umijem.


Što radiš kad ne sviraš?


Kad ne sviram, onda razmišljam o glazbi, družim se, kad god je prilika idem na more. I u more. Volim ribolov.  Pogotovo podvodni.


Tvoji planovi?


Volio bih ponovo na Kubu, To je zemlja u kojoj je glazba glavna grana privrede. Zbilja raj za nekoga tko je ljubitelj te kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=TfIIfJz8m6o