Već znam da će se 99% čitalaca ovog članka pitati zašto pišem o ovoj osobi i ovoj temi tj. zaključit će da sigurno imam neki osobni razlog zašto se uopće bavim time. Teško je danas u Hrvatskoj i pomisliti da netko reagira ne neke negativnosti iz čistog altruizma. Na vama je da provjerite…


U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održava se izložba slika „Putovanja… Susreti… Mostovi…“( 9.12.-20.02.2022.) „hrvatsko-izraelskog umjetnika Petera Pierre Weisza“. U katalogu izložbe (60 stranica) nakon uvodnog teksta, reproducirano je svih 30 slika koje su izložene. Osim najstarije (2005.) koja je vlasništvo MLU, sve ostale su vlasništvo samog autora. Uz popis samostalnih i kolektivnih izložbi, tu je i biografija autora iz koje izdvajam: Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, a studij prava te studij povijesti umjetnosti i indologije završava na Sveučilištu u Zagrebu (1963/1964.). Nakon obrazovanja u domovini odlazi na studij slikarstva u Pariz, na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, i to u klasu profesora Clarina…). (potcrtao DF) 


Svjetske umjetničke igre i fijasko u Vukovaru 2013.


Ime Peter Weisz prvi put sam zamijetio sasvim slučajno još 2012. godine u jednom od mojih brojnoj lutanja internetom. Bila je to najava Svjetskih umjetničkih igara (World Art Games – WAG), potpuno nestvarna ideja iza koje su (mojom brzom provjerom na internetu) stajale sasvim nerelevantne osobe bez ikakvih međunarodnih referenci. Peter Pierre Weisz, glavom i (stvarnom) bradom, uz svoje suradnike.


Teme predviđene tim svjetskim umjetničkim igrama bile su: 1. Slikarstvo: Ulje na platnu, Grafika, Akvarel, Pastel, Konceptualna umjetnost, Tapiserija, Ilustracija

 2. Kiparstvo: Skulptura, Instalacija, Reljef, Medalje/Plakete

 3. Fotografija: Crno bijela fotografija, Fotografija u bojama, Poster

 4. Keramika: Uporabna keramika, Dekorativna keramika

 5. Nakit: Umjetnički nakit

 6. Književnost: Poezija, Kratka priča/Novela

 7. Kazalište: Drama / Komedija, Pantomima, Lutkarska predstava

 8. Filmska umjetnost: Igrani film, Dokumentarni film, Animirani film

 9. TV spot: Glazbeni video spot, Reklamni/promotivni spot

 10. Glazbene discipline: Instrumentalni solo, Solo pjevanje, Jazz, Opera / opereta / mjuzikl, Duo/Trio/Kvartet, Narodna/etno/folk glazba, Pop glazba – (rock, pop, balade, romanse, šansone ..)

 11. Plesne discipline: Solo spot, Klasični balet, Moderni balet, Narodni plesovi, Plesni parovi / slobodni plesovi

 12. Moda: Etno moda, Visoka moda, Dnevno odijevanje, Sportska odjeća, Rublje

 13. Ulična umjetnost: Ulične predstave, Akrobati/Žongleri, Klaunovi, Grafiti

 14. Arhitektura i dizajn: Javne zgrade, Privatne kuće, Parkovi, Industrijski dizajn, Dizajn namještaja, Dizajn općenito

 15. Kuharstvo


Zajauknuo sam!? Priznajem, prvo sam pomislio da je to neka dobra zajebancija, ali su me objave koje su uslijedile kasnije, oblile hladnim znojem: to je zaista bila nečija ideja koju kani realizirati!?! Svatko tko ima (bar) prosječnu inteligenciju, mogao je unaprijed shvatiti svu nebulozu širine predloženih tema tih šarlatanskih svjetskih umjetničkih igara (u kojoj, od umjetničkih aktivnosti, nedostaju možda samo dizajn batiskafa, arhitektura svemirskih baza i sl.). Potpuni šok doživio sam kad sam vidio da se te svjetske umjetničke igre spremaju za stvarnu realizaciju!?!


Nakon najave: Više od 500 umjetnika iz 50 zemalja svijeta sudjelovat će, od 29. lipnja do 10. srpnja, na 1. svjetskim umjetničkim igrama, koje će se pod geslom 'Hrvatska u EU, svijet u Hrvatsku' održati u Zagrebu, Vukovaru, Umagu i Ludbregu, kao savjesni građanin odlučio sam se pokrenuti i stupio sam u komunikaciju s Gradom Vukovarom. Kao sugovornik iz grada Vukovara, javio mi se Siniša Mitrović s kojim sam započeo višemjesečnu komunikaciju mailovima, u mom pokušaju da ga upozorim na ono što mu se sprema. U jednom trenutku je moje upozorenje proslijedio i samom P. Weiszu, koji mi je nakon toga uputio svoj protestni mail na koji sam žestoko odgovorio. I završio ga bitnim zaključkom:


Postoji samo jedan problem. Da ste vašu manifestaciju WAG nazvali WAAG (Svjetske amaterske umjetničke igre) ne bih se ni osvrnuo i vi bi potpuno mirno spavali.


Ovako, miksajući kriterije, proizvodite dojmove o vrhunskim svjetskim igračima i vrhunskoj svjetskoj promociji. Koje nema.


I, na kraju nudim vam (besplatno) slogan:


Pitanje: Što povezuje rublje, solo pjevanje, dizajn namještaja, kuharstvo, uporabnu keramiku, narodne plesove, glazbeni video spot, umjetnički nakit, poster, animirani film, reljef, žongliranje, poeziju i pastel?


Odgovor: Svjetske umjetničke igre. Hrvatska, 29.6.-10.7.2013.


Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da se moj sugovornik u gradu Vukovaru osvijesti. Dan poslije fijaska na „otvaranju“ gdje je došlo 18 osoba (!?) tj. „umjetnika“ koji programom nisu uopće bili najavljeni niti predviđeni za grad Vukovar, umjesto 200 najavljenih od strane P.Weisza, S. Mitrović mi je poslao skrušeni mail:


Sent: Tuesday, July 02, 2013 2:11 PM
To: Damir Fabijanić
Subject: Re: Program - Svjetske igre - Vukovar


Postovani gosp. Fabijanic imali ste potpuno pravo u svezi s Igrama.


Saljem Vam nase sluzbeno priopcenje na http://vukovar.hr/grad-vukovar/upravni-odjeli/opci-poslovi/6462-priopcenje-svjetske-umjetnicke-igre-u-vukovaru-otkazane


 Lijep pozdrav,


 Sinisa M.


Prekasno. Šteta je, unatoč mojim upozorenjima, već nastala. Linkovi na vijesti o fijasku tih prvih svjetskih umjetničkih igara i dan danas stoje na internetu. No nitko ih ne gleda! Ni odgovorne osobe u gradovima-suorganizatorima te 2013. godine u koje je ta šačica umjetnika poslije otišla (Ludbreg, Umag). Ipak, kad se pitamo kako su svi ti gradovi uopće došli u poziciju da sudjeluju u toj blamaži? Treba (ponovo) koristiti Internet i naći da su u Izmiru, u Turskoj, 2012., gradonačelnici Vukovara i Ludbrega sudjelovali u jednoj od brojnih (i) hrvatskih bacanja novaca u bunar u organizaciji – našeg P.Weisza.


Nezaustavljivi P. Weisz išao je hrabro naprijed u organizaciji beznačajnih manifestacija - od Bratislave (2015.), Crne Gore (2016.), Slavonskog Broda (2017.) do Beograda (2017.). Nitko nije gledao linkove o stvarnim dometima tih svjetskih umjetničkih igara. Više su željeli vjerovati u umjetničke sposobnosti dokonih gospođa iz Meksika ili Novog Zelanda koje se u poodmaklim godinama započinju baviti slikarijama ili pisati pjesme, te ponosno predstavljaju svoje zemlje na svjetskim umjetničkim igrama.


No balon se ipak ispuhao, a i covid-19 je pripomogao da gomila beznačajnosti izađe na vidjelo i interes svjetske javnosti je splasnuo. P. Weisz se zato vratio svom ishodištu, slikarstvu.


Tko je Peter Weisz?


U početku teksta naveo sam dio životopisa iz kataloga izložbe u Osijeku. O dijelu životopisa s navedenim obrazovanjem P.W. mogu reći:


Peter Weisz nije završio studij prava te studij povijesti umjetnosti i indologije


Peter Weisz nije završio studij slikarstva u Parizu, na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts


O značaju slikarstva P.Weisza neka govore informacije na internetu (ne one koje on sam spominje). Trošenje naših novaca se nastavlja. Do kad?


U ovom tekstu nisu navedene brojne aktivnosti, neuspjele ideje i još puno toga što je financijski koštalo brojne naivne i neoprezne sudionike. O tome možda drugom prilikom.


Korisni linkovi:


https://wagames.org/


Sad već potpuno ofucana stranica puna krivo prezentiranih činjenica, polu izmišljenih preporuka, suradnika, beznačajnih imena, informacija o (ne)održanim igrama u Norveškoj,… jad i tuga


http://www.tportal.hr/kultura/kulturmiks/271734/Vukovar-zbog-propusta-bez-1-svjetskih-umjetnickih-igara.html


O otkazu otvaranja 1. WAG u Vukovaru i praznoj prijetnji gradonačelnika o tužbi prema organizatorima….


https://www.vecernji.hr/kultura/slavonski-brod-trazi-da-svjetske-umjetnicke-igre-vrate-dio-novca-1190015


https://sbplus.hr/slavonski_brod/kultura/ostalo/organizatori_ponizili_brodsku_kulturnu_publiku.aspx#.YdS2llko9PY


O 4. WAG-u „održanom u Slavonskom brodu“, još jednoj obmani s bačenim novcima


Za kraj


Nekoliko godina nakon fijaska u Vukovaru 2013., bio sam tamo. Od mog sugovornika čuo sam informaciju o užurbanom završetku apartmana i kupovanju frižidera krajem lipnja te 2013. godine, da bi ugostili te stotine umjetnika koje će Peter Weisz dovesti u napaćeni grad, pri čemu će vlasnici apartmana nešto i zaradili.


Ova tužna anegdota stoji mi u glavi kad pomislim odustati baviti se strojem za bacanjem vašeg novca zvanim - Peter Weisz.


Damir Fabijanić