Građanska akcija

U rano jutro 14. travnja 1945. godine partizanske jedinice, napredujući iz smjera Josipovca i Sarvaša, oslobodile su grad Osijek od četverogodišnje fašističke okupacije. Prve jedinice koje su ušle u grad bile su Osječka brigada u sastavu 51. divizije JA i 8. brigada 36. divizije JA.

 

Oslobođenje Osijeka označilo je kraj fašističkog terora koji je započeo u travnju 1941. kada je razorena sinagoga u današnjoj Županijskoj ulici, a koji se nastavio ubojstvima i deportacijama u logore smrti NDH i Trećeg Reicha najvećeg broja osječkih Jevreja i Srba, ali i likvidacijom hrvatskog stanovništva u odmazdama ili zbog otpora tadašnjem zločinačkom režimu koji je Evropu pretvorio u masovno gubilište.

 

Povijesni revizionizam koji je nastupio devedesetih godina dvadesetog stoljeća pod krinkom nacionalne homogenizacije i tobožnjeg pomirenja uklonio je iz našeg grada gotovo svaki spomen na narodnoosobodilačku borbu i žrtve osječkih antifašista i antifašistkinja, koji su od prvog do posljednjeg dana okupacije pružali otpor nacistima i njihovim ovdašnjim slugama.

 

 

Paralelno s bacanjem ljage na narodnooslobodilačku borbu našeg naroda naglašavanjem poratnih zločina temeljito su iz zajedničke svijesti izbrisani podsjetnici na herojski otpor. Promijenjena su imena brojnih ulica i škola i devastirani su spomenici borcima i žrtvama.

No središnja točka zaboravljanja naslijeđa antifašističkog Osijeka svakako je preimenovanje Trga oslobođenja 14. 4.4.1945. čime je dana potvrda da politika koja se vodila devedesetih hoće zaboraviti da je NDH bila zločinačka tvorevina i satelit njemačkog Reicha, a nikako izraz tisućljetne želje hrvatskog naroda za državnom samobitnošću i da se od nje kao takve itekako trebalo osloboditi.

 

Rezultati takve politike trebali su kulminirati upravo danas u Zagrebu na srećom zabranjenom mimohodu fašista iz zemlje i inozemstva.

 

Mi na to ne pristajemo! Zato jer smo svjesni latentne opasnosti nekog novog fašizma u sadašnjem kriznom vremenu kao i zato što smo odabrali da pamtimo herojsku antifašističku i narodnooslobodilačku borbu našeg naroda, mi smo danas Trgu oslobođenja 14. 4. 1945. vratili njegovo ime!

 

Pozivamo sve Osječane i Osječanke da se na današnji dan sjete žrtve onih bez kojih niti ova, niti ikoja buduća sloboda nije moguća: žrtava ustaškog terora, osječkih partizana i partizanki, ilegalaca i ilegalki.

 

SLAVA IM!

 

Prenijeto s portala www.advance.hr