Cerar smatra da ono što se dogodilo u saudijskom konzulatu moraju jasno osuditi i Slovenija i Europska unija, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova izravno je osudilo ponašanje saudijskih vlasti. Hrvatska je, kao što znamo, cijeli ovaj slučaj odšutjela, kao što je posljednjih nekoliko godina odšutjela doslovno sve sumanute i destruktivne poteze američke administracije i njezinih saveznika diljem svijeta. Oni koji nisu u stanju prepoznati ovu prijetnju, postaju njezin dio


Civilizirani svijet zgrožen je brutalnošću i bezobzirnošću likvidacije saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, dakle na saudijskom teritoriju. Riječ je o nezapamćenom događaju nepojmljive okrutnosti, koji šalje poruku o diktatorskoj samovolji i svemoći.

U svijetu se svašta događa, ali to da bi obavještajni operativci jedne države u konzulatu svoje zemlje u drugoj državi na tako okrutan način likvidirali i raščerečili svog državljanina, uglednog, poznatog i kritičnog novinara koji je pisao za jedan od najpoznatijih svjetskih listova, to je bilo nepojmljivo.

Zato je ovdje riječ o jednom od najvećih izazova za međunarodnu zajednicu, s obzirom na to da je malo vjerojatno da bi saudijski operativci izvršili tako brutalan zločin bez znanja i izravne zapovijedi svojih gospodara, odnosno saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, de facto vladara Saudijske Arabije. Ovaj je zločin poruka i test kojim se stavlja na kušnju prag prihvatljivosti neprihvatljivog.

U trenutku kada ovakvi događaji postanu dio naše svakodnevice, kada na njih više ne budemo reagirali ljudski, to će biti znak da više ne živimo u društvu slobode i civilizacije, nego svijetu divljaštva i fašizma.

U tom svijetu ljudi će ponovo biti spremni prihvaćati nasilje i divljaštvo prema drugome, bio taj drugi novinar, izbjeglica, opozicionar, homoseksualac ili pripadnik etničke ili vjerske manjine.

Je li taj trenutak već stigao? Zato je ključno da saudijski režim ne prođe nekažnjeno i bez posljedica, jer će to predstavljati katastrofu ne samo za međunarodni poredak, nego i za našu humanost. Jer ako je dopušteno nekažnjeno kasapiti novinare, što je sljedeće?

Europska unija, koja se diči svojim vrijednostima, i koja je prije nekoliko godina nagrađena Nobelovom nagradom za mir, reagirala je zahtijevajući istinu o ubojstvu Khashoggija, bez obzira na to tko je počinitelj. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je kako je jedini europski interes razotkrivanje svih detalja tog »užasnog zločina«, upozoravajući kako bi nas »i najmanji trag hipokrizije osramotio«. Tusk stoga poziva europske zastupnike da pripaze da se Europa, zemlje članice ili institucije, suzdrže od »dvosmislene igre« u toj aferi.

O kakvoj hipokriziji i dvosmislenim igrama govori Tusk? Naravno, riječ je o tome da Europa ne bi smjela pristati na igru u kojoj će se istraga razvodniti stalnim saudijskim iznošenjem novih verzija, a nalogodavci i počinitelji izvući. Ako želi sačuvati vlastitu vjerodostojnost, a poštovanje ljudskih prava i sloboda mišljenja ugrađeni su u temelje Europske unije, Europa se nakon ovog krvoločnog čina prema saudijskom režimu ne smije nastaviti odnositi kao da se ništa nije dogodilo, prihvaćajući lažne isprike i fingirana uhićenja.

Riječ je o igri koju već danima igra i američki predsjednik Donald Trump, stalno relativizirajući odgovornost saudijske vrhuške za ovaj strašan zločin. Trump je najprije Saudijcima zaprijetio kaznom, da bi potom jasno dao do znanja kako mu ne pada na pamet kažnjavati Saudijsku Arabiju, pozivajući se na izdašne ugovore sa Saudijcima o kupovini američkog oružja, koje Trump ne želi ugroziti.

Potom, vjerojatno pod utjecajem žestokih kritika kod kuće, Trump ponovno najavljuje sankcioniranje saudijskog režima, ali jasno je da je riječ o sankcijama koje imaju samo simboličan karakter, bez ozbiljnijih posljedica na one zbog kojih se uvode.
Drugim riječima, novac je Trumpu ispred ljudskih prava i života jednog novinara.

Uostalom, Trump je kod kuće također pokrenuo hajku protiv kritičnih novinara i medija, nazivajući ih najvećim neprijateljima Amerike. Mišljenje Trumpa i saudijskog princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana o kritičnim medijima u suštini se ne razlikuje, samo što ih Trump zasad samo stalno napada i vrijeđa, a Salman ih zatvara i ubija.

I dok Trump tako asistira autokratskom i represivnom režimu, Europa mora svojim primjerom pokazati da nije sve u novcu. I to ne samo Europa koju utjelovljuju zajedničke europske institucije, nego i zemlje članice. Mnoge od njih to su već učinile. Prva je bila Njemačka koja je s riječi prešla na djela najavivši obustavu prodaje njemačkog oružja Rijadu sve dok se ne razjasne sve okolnosti Khashoggijeve smrti, a riječ je o ugovorima vrijednim gotovo pola milijarde eura. Štoviše, Berlin je pozvao cijeli EU da zauzme jedinstveno stajalište kada je riječ o prodaji oružja Rijadu.

Slijedile su i druge europske zemlje, kako one velike, poput Francuske, tako i one male, poput susjedne Slovenije, čiji je šef diplomacije i bivši premijer Miro Cerar jasno poručio kako ubojstvo saudijskog novinara predstavlja nezapamćeno kršenje ljudskih prava, koje ne smije ostati bez međunarodnih sankcija.

Cerar smatra da ono što se dogodilo u saudijskom konzulatu moraju jasno osuditi i Slovenija i Europska unija, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova izravno je osudilo ponašanje saudijskih vlasti.

Hrvatska je, kao što znamo, cijeli ovaj slučaj odšutjela, kao što je posljednjih nekoliko godina odšutjela doslovno sve sumanute i destruktivne poteze američke administracije i njezinih saveznika diljem svijeta. Oni koji nisu u stanju prepoznati ovu prijetnju, postaju njezin dio.

 

novilist