Update: (1. veljače, 13,15 min)


Brođani nikada nisu imali ovakvu alarmantno visoku koncentraciju sumpor dioksida: 614.6 µg/m3,


a granična vrijednost 350 µg/m3!!!!

Poštovana,

u „Građanskoj inicijativi za čisti zrak” prostudirali smo Izvještaj DHMZ-a onečišćenju 2012.g. u Sl. Brodu. Zaista je stanje alarmantno jer je ovo već treće godišnje izvješće DHMZ-a u nizu koje potvrđuje kako je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen sumporovodikom i lebdećim česticama PM 2.5, a drugo da je onečišćen i ozonom!


Većinom se slažemo s prezentiranom argumentacijom g-đe Vidić. No, ne možemo nikako prihvatiti konstataciju, da "... se u slučaju drugih spojeva, primjerice lebdećih čestica moraju razmotriti i lokalni izvori budući da su u određeno doba dana, ujutro i navečer, osobito u zimskom periodu, u vrijeme pojačanog grijanja u kućama koje se griju na kruta goriva, pojačane i emisije lebdećih čestica. U zimskom periodu, zbog meteoroloških uvjeta (slabije strujanje zraka, povećana vlaga i niska temperatura) dolazi do kumulacije, odnosno zadržavanja onečišćujućih tvari u atmosferi kroz dulji vremenski period, tako da u tim uvjetima dolazi do pogoršanja kvalitete zraka."


Ta argumentacija možda je i djelomična točna, ali mora se ukazati na to da je na neku ruku i neodgovorna jer se već godinama nastoji prikazati kako su lokalni izvori (promet i grijanje na kruta goriva) glavni uzrok onečišćena zraka benzenom i lebdećim česticama u Sl. Brodu! Sto ne stoji jer u međuvremenu se zaboravlja na činjenicu da Rafinerija u svojim postrojenjima mora osigurati (neovisno da li radi ili ne radi) određene uvjete (parametre)!


To se postiže spaljivanjem nepoznate količine pa i sastava, odnosno porijekla nafte i naftnih derivata. Po nekim procjenama količina u tu svrhu spaljivane nafte, a i naftnih derivata u Rafineriji može godišnji iznositi i do 200.000 tona! Tako, već dugo smo mišljenja, kako je ipak osnovni uzročnik ovih visokih koncentracija benzena i lebdećih čestica baš to spaljivanje nafte i naftnih derivata za „proizvodnju vodene pare i toplotne energije“, kako je naznačeno i u dopisu Optima grupe ministru Zmajloviću od 28.11.2012. godine! Tu činjenicu morali bi i stručnjaci DHMZ-a uzeti u obzir.

Također bi Vas molili da nam, ako možete, dajte nekakvu procjenu u svezi moguće instalacije druge mjerne postaje u Slavonskom Brodu nakon što je poništen natječaj...

Hvala i lijepi pozdrav, Peter Tot-Đerđ iz Građanska inicijativa za čisti zrak u Slavonskom Brodu