Informaciju objavljenu na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda pod mobilizirajućim naslovom Sigurnost građana mora biti ispred politiziranja!, potpisala je Gradska uprava. Ono što tu informaciji o Striboru Valenti, funkcioneru SDP-a i predsjedniku Mjesnog odbora Lutvinka (na čijem je teritoriju pronađena neeksplodirana avionska bomba), kao opstrukcionistu u postupku informiranja i evakuiranja građana zbog pronađene neeksplodirane bombe, čini skandaloznim pamfletom - upravo je potpis Gradske uprave.

 

Da je tendencioznu  „informaciju“ potpisala bilo koja politička stranka ili udruga koja skrbi o sigurnosti građana, pojedinac, stanovnik Mjesnog odbora, gradonačelnik Mirko Duspara ili njegov zamjenik, kolumnist nekog news portala ili „papirnati“ novinar – građani bi to shvatili, u najgoroj varijanti, kao prljav, ali u brodskoj političkoj bari očekivan pokušaj zapodjevanja polemike, obračun jednako kompromitiranih, ili, kao jedno od viđenja problema, kao prozirno skupljanje političkih poena ili slično. Ali, instrumentalizirati do očite zloupotrebe cijelu Gradsku upravu putem službene objave na internetskom portalu od strane gradonačelnika Duspare i njegovih adlatusa za račun potreba vlastite samopromocije – predstavlja javnu sramotu, nasrtaj na političku korektnost i udar na Etički kodeks Gradske uprave. Etičkim kodeksom Gradske uprave Grada Slavonskog Broda uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda. Kako je ovdje riječ o uznemiravanju i stvaranju ili pridonošenje stvaranju neugodnih ili neprijateljskih radnih ili drugih okolnosti koje drugu osobu zastrašuju, vrijeđaju ili ponižavaju...

 

S obzirom da je Stribor Valenta na održanoj konferenciji za tisak argumentima otklonio difamaciju o njegovoj ulozi u „narušavanju sigurnosti“  sabotiranjem obveza, posla bi iz svoje nadležnosti svakako trebalo imati Etičko povjerenstvo. Naravno, pod uvjetom da on osobno rečenom povjerenstvu podnese prijavu. Zašto on to nije učinio, zbog čega nije zatražio da se na sužbenim stranicama Grada objavi njegov demanti, zašto nije otvoreno progovorio o motivima autora pamfleta u kome se flagrantno krše odredbe Etičkog kodeksa – nova/stara je tema. Naime, postavlja se pitanje što se krije iza Valantine suzdržanosti i nezauzimanja kontranapadnog garda nakon što ga se već duže vrijeme blati po internetskom mediju? Radi li se o ignoriranju uvreda i kleveta interesa stranke radi, ili je riječ o kukavičkoj psihologiji, ili je na stvari nepoznavanje suštine uloge medija u kreiranju političkog imidža? Svjesno ili nesvjesno neuočavanje da upravo takav način pasivnosti  škodi i njemu osobno i SDP-u – polako, ali sigurno, erodira ugled stranke.

 

Za sada događaj s Valentom podsjeća na jednu anegdotu. Nakon brodoloma u moru su se našli  engleski ser i njegov batler. Okružili su ih morski psi, ser je izvadio nož spreman njime braniti se i zadavati ubode. Na to mu je batler, čuvar ukupnost i pravila o dobru i prikladnu ponašanju u društvu rekao: „Ser, nemojte na ribu nožem, nije po bontonu!“ Kojeg se to političkog bontona drži Valenta kad dopušta da ga morski psi brodske politike i informiranja žele izujedati do političke smrti?