Povjerenik Europske unije, Thierry Breton, objavio je da pokreću istragu o platformi društvenih medija X zbog neuspjeha u borbi protiv “nezakonitog sadržaja i dezinformacija”.

Breton je u objavi na X objavio zašto je protiv platforme društvenih medija pokrenut postupak za kršenje prava. Osim nesuprotstavljanja dezinformacijama, Breton je naveo varljivo dizajnirano korisničko sučelje i kršenje obveza transparentnosti.

Srž istrage je da li je platforma Elona Muska uspjela spriječiti širenje takozvanog ilegalnog sadržaja; ovaj sadržaj je nešto više od postova koji nisu u skladu s odobrenim vladinim narativima. Također će ispitati je li nova značajka Community Notes platforme dovoljna za borbu protiv onoga što nazivaju “manipulacijom informacijama”. Značajka omogućuje korisnicima da ostave komentare na postove koji dovode u zabludu, u biti pokrećući proces provjere činjenica.

Breton je dodao: “Sada imamo jasna pravila, ex ante obveze, snažan nadzor, brzu provedbu i odvraćajuće sankcije i u potpunosti ćemo iskoristiti naš alat za zaštitu naših građana i demokracija.”

Ovo je prva značajna istraga koju je EU pokrenula protiv X-a otkako je prošle godine donesen novi Zakon o digitalnim uslugama. Tvrtke koje se ne pridržavaju zakona mogle bi biti pogođene kaznama od čak 6 posto svojih godišnjih prihoda i mogle bi završiti u zabrani.

Glasnogovornik tvrtke X, Joe Benarroch, rekao je za Bloomberg: “X ostaje predan poštivanju Zakona o digitalnim uslugama i surađuje s regulatornim procesom. Važno je da ovaj proces ostane bez političkog utjecaja i da slijedi zakon.”

X je na meti jer Elon Musk dopušta korisnicima objavljivanje o temama koje su u suprotnosti sa službenim vladinim narativima

Mnogi vjeruju da je X na meti jer je vlasnik Elon Musk svojim korisnicima dopuštao objavljivanje o temama koje je vlada tradicionalno cenzurirala.

Upravo zbog toga ne očekujemo da EU istražuje Google, YouTube ili Facebook zbog laži koje dopušta objavljivanje. Te platforme imaju tendenciju da se lijepo poigravaju s vladinim agencijama, čak idu toliko daleko da se s njima dogovaraju kako bi cenzurirale narative koje smatraju nepovoljnim. To uključuje teme kao što su opasnosti od cjepiva protiv COVID-19, neučinkovitost maski, objave koje podržavaju policajce i druge desničarske stavove.

Zapravo, Facebook je zapravo cenzurirao izvješće novinara Matta Taibbija o organizacijskoj cenzuri, tvrdeći da krši njegove “standarde zajednice” – ali s obzirom na to da je izvješće nazvano Facebook 31 put, nije tajna zašto nisu htjeli da ga ljudi dijele na njihovoj platformi. Taibbi je identificirao Facebook kao jednog od najvećih prekršitelja u kršenju ljudskih prava iz Prvog amandmana.

Facebook, YouTube i Google nastojali su spriječiti ljude da raspravljaju o temama kao što su ozljede od cjepiva, priča o prijenosnom računalu Huntera Bidena, kritike karantena i valjanost izbora 2020.

Pad dokumenata poznatih kao Twitter Files razotkrio je interne dokumente koje je Elon Musk dobio kada je kupio platformu društvenih medija u kojima se opisuje kako su Twitter, pod njegovim prethodnim vlasništvom, i druge popularne platforme društvenih medija surađivale s brojnim saveznim agencijama na suzbijanju sadržaja i kontroli javnosti pripovijesti. Datoteke su pokazale kako su CIA i FBI sudjelovali na sastancima s dužnosnicima Twittera u potrazi za cenzurom sadržaja.

Musk je u biti razotkrio te opake operacije, pa nije ni čudo da je njegova platforma društvenih medija ta koja je izdvojena za lažne istrage. Prozvao je EU na X-u, pitajući ih poduzimaju li slične akcije protiv drugih divova društvenih medija.

Rekao je: “Jer ako imate te probleme s ovom platformom, a nijedna nije savršena, druge su puno gore.”

logično