Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je otvoreno progovorila protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, ovoga puta zbog spora oko Huaweija, obećavajući nastavak poslovanja s kineskom tvrtkom, usprkos američkoj zabrani. Kinezi predlažu brzo, učinkovito i ekonomično pokrivanje Njemačke mrežama 5G, ali ne samo “pametnim kućama”, već i “pametnim gradovima” koji će se pojaviti u zemlji.

“Ne smijemo biti naivni”, kazala je kancelarka Merkel, navodeći pitanje pristupa stranih tvrtki tržištu 5G tehnologije, te napomenula kako Njemačka ne planira stvarati umjetne prepreke stranim tvrtkama.

Odgovarajući na pitanje o aktivnostima poznate tvrtke Huawei, Merkel je izjavila da kinesku tvrtku ne bi isključila samo zato što to traži druga zemlja. Kancelarka je podsjetila na zahtjeve njemačkih vlasti upućene tvrtkama koje žele sudjelovati u provedbi 5G mreža, ukazujući da će Njemačka postupati u skladu s odgovorima.

Prema njezinim riječima, Berlin ne namjerava odustati od opreme tvrtke Huawei. Međutim, planira poduzeti važne sigurnosne mjere.

Mediji su primijetili da u raspravu o uvođenju 5G tehnologije dominira europsko nepovjerenje prema Huaweiju. Nakon što su SAD optužile kineskog diva za špijunažu, iako bez ikakvih dokaza, tvrtki se zaprijetilo kaznama. Sjedinjene Države zahtijevale su da svi njihovi saveznici prekinu sve aktivnosti s kineskom grupom.

Ne zaboravimo da je u prosincu na zahtjev Sjedinjenih Država u Kanadi uhićena direktorica globalnog financijskog ureda Huaweija Meng Wanzhou, koju se sumnjiči da je prekršila američke sankcije protiv Irana.

Potom su u siječnju poljske vlasti osumnjičile za špijunažu i uhitile zaposlenika tvrtke Huawei.

SAD će se protiv Huaweija boriti “nacionalizacijom 5G mreže”


HDMI USB kablo modem

U Sjedinjenim Državama administracija predsjednika Donalda Trumpa planira nacionalizirati 5G mreže, kako bi nad njima ojačala kontrolu i zaštitila ih od stranih utjecaja, naveo je jedan od američkih dužnosnika. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj plan odražava strahove o rastućeg utjecaja Kine na globalnom tržištu naprednih tehnologija i jasno je da Sjedinjene Države gube tehnološki rat protiv Kine.

Naime, kineski div Huawei je postao najveći proizvođač komunikacijske opreme na svijetu. Američki divovi interneta su zbog svih uvjeta za stvaranje 5G mreže u Sjedinjenim Državama već pregaženi. Zapravo, njihove su tehnologije i sporije i skuplje od onih koje nudi Huawei.

No, Washington nije pogođen samo ovom situacijom i besramno nastavlja naređivati svim saveznicima da odustanu od kineskih usluga i posluju samo s američkim internetskim tvrtkama.

Njemački politički analitičar Alexander Rahr je spor oko Huaweija definirao kao još jedan slučaj koji jasno pokazuje da Njemačka i Europska unija imaju poteškoćama u obrani svojih tržišnih interesa u Sjedinjenim Državama.

“To je vrlo delikatan predmet. Amerikanci vode trgovinski rat protiv Kineza i već su upozorili da ako Nijemci nastave raditi s Huaweijem, ako se Kini otvori pristup europskim tržištima i ona se dalje budu otvarala kineskim tvrtkama, Sjedinjene Države mogu razmotriti suradnju između dviju zemalja u obavještajnim službama”, rekao je Rhar, koji tvrdi da se dramatično povećava pritisak Sjedinjenih Država na Njemačku.

To se ne odnosi samo na Huawei i njegove aktivnosti, već i na projekt “Sjeverni tok 2”. No, malo je vjerojatno da će se Njemačka povući iz oba projekta, jer je Berlin zainteresiran da njemačke tvrtke sudjeluju u modernizaciji Kine, kao i u drugim zajedničkim projektima.

Osim toga, Njemačka si ne može priuštiti luksuz da odustaje od profitabilnih projekata, jer je u veljači u posljednjem trenutku izbjegla recesiju.

Naime, njemačko gospodarstvo naglo gubi dah, što promatrače navodi na pomisao da se europska ekonomska lokomotiva približava recesiji. Mnogi procjenjuju da je ta zemlja u drugoj polovini prošle godine uspjela izbjeći pad u recesiju, za razliku od Italije koja joj je podlegla. Ipak, analitičari su zabrinuti zato što se neugodne vijesti nižu jedna za drugom. Aktivnost njemačke industrije na kraju siječnja se spustila na najnižu razinu u pet godina i prvi put je zabilježila pad. Da stvari idu nizbrdo, svjesna je i njemačka vlada koja je potkraj siječnja naglo smanjila očekivanja od gospodarstva. U listopadu je vjerovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 posto, da bi predviđanja sada spustila na 1 posto. Mnogi misle da to nije posljednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i ostali.

Njemački ministar gospodarstva je logično izjavio:” Radit ćemo s Kinom, ali naravno da ćemo jamčiti da se kineske tvrtke ne brinu previše o našim tehničkim ili operativnim dokumentima”.

Usput, ovi argumenti su se čuli prije 10 godina u Rusiji, koja je htjela sudjelovati u kupnji dionica njemačkih tvrtki.


Meng Huawei

FOTO: Meng Wanzhou
“Tko će pobijediti u ovom sukobu, ako je kompromis vrlo teško moguć. Washington nastavlja vršiti sve veći pritisak na Europu i to radi bez kompromisa i ne želi čuti prigovore”, kazao je Rahr.

Borba za 5G je žestoka borba za novi tehnološki poredak. Dmitrij Abzalov, predsjednik Centra za strateške komunikacije, izjavio je da to nije samo nova brzina interneta, već fundamentalno drugačiji sektor.

“To je borba za industrijski potencijal, za obećavajući tehnološki rast. Amerikanci pokušavaju oduzeti Kini konkurentske prednosti koje će joj omogućiti pristup 5G sektoru. Zbog toga su Amerikanci pritisnuli sve partnere da se odreknu Huawei opreme. Borba će biti vrlo ozbiljna, a Europa će biti glavno bojište. Međutim, Amerikanci kasne ne samo u usporedbi s Kinezima, već i s Korejcima. Amerikanci nemaju rješenje “ključ u ruke”, i još ga razvijaju. Drugo,  američki “ključ” će uvijek biti skuplji “, rekao je Abzalov.

Kina ima gotovo svu infrastrukturu. Kinezi proizvode opremu, razvijaju infrastrukturu, imaju rješenje “ključ u ruke”. Amerikanci su upozoreni, shvaćaju da ako ne izvrše nikakav pritisak na Huawei za pet godina će kineske 5G mreže u Europi biti potpuno spremne. Zbog toga Amerikanci već gube najvažniji ključ – pristup intelektualnom vlasništvu, dok je za Europu najvažnije koristiti nove industrijske mreže.

“Ne radi se samo o pametnoj opremi koja podupire pametni grad, pametnu državu i pametne aparate za kućanstvo, već o inteligenciji i industrijskoj uporabi”, objasnio je stručnjak.

“Kinezi su aktivno napredovali na europskom tržištu, budući da su isključeni s američkog tržišta. Imaju sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom i Francuskom. Nedavno su saveznici Washingtona počeli odbijati američke tvrdnje i suprotstavljaju se pritisku da bojkotiraju Huawei. Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva već su rekli da Huawei, čak i ako je riječ o kineskoj tvrtki, treba izabrati zbog njegove tehnologije”, istaknuo je Dmitrij Abzalov.

Antiamerička retorika u Njemačkoj je u posljednjih nekoliko dana dosegla razinu apsurda. Američki veleposlanik u Berlinu šalje pisma njemačkim kompanijama, njemačkoj vladi, frakcijama u Bundestagu i ključnim osobama politike i poduzetništva, prijeteći im zbog suradnje s Rusijom i Kinom.

Na posljednje takvo pismo je reagirao Wolfgang Kubicki, potpredsjednik njemačkog Bundestaga, koji je dao senzacionalnu izjavu u kojoj je američkog veleposlanika Richarda Grenella proglasio persona non grata.


Wolfgang Kubicki

FOTO: Wolfgang Kubicki
Naravno, razlog više nije bio povezan samo s informacijskom tehnologijom. Naime, američki veleposlanik je ovaj put od njemačke vlade zatražio da moraju izdvojiti 2 posto BDP-a za obranu.

“Naša tolerancija također ima svoje granice” odgovorio je Kubicki.

Prema njegovim riječima “američki diplomat se ne može ponašati kao da je visoki povjerenik okupiranih područja, i on bi to trebao znati”.

Ovdje treba naglasiti da Wolfgang Kubicki u Bundestagu predstavlja Liberalno demokratsku stranku (FDP), koja štiti interese velikog biznisa i često se u vladi smatra najaktivnijim simpatizerima Sjedinjenih Država u Njemačkoj.

Prema Aleksandru Rahru, spor oko Huaweija još jednom pokazuje da su Sjedinjene Države odlučile podijeliti Europu na više suprotstavljenih tabora.

“Kažu da Rusija dijeli Europu. Gluposti. SAD su te koje guše Europu sa svojim deklaracijama i Kinom, samo zato što Peking aktivno surađuje s istočnoeuropskim zemljama. Neke od tih zemalja otvoreno brane Kinu u Europskoj uniji jednostavno zato što dobivaju mnogo novca od Kineza. Stoga u Europskoj uniji neke zemlje aktivno surađuju s Kinom, dok baltičke zemlje i Poljska odbijaju tu suradnju”, sažeo je Aleksander Rahr.

 

logično