AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Hrvatska je među jedine tri članice EU-a, uz Bugarsku i Latviju, zemlja bez temeljnih dokumenata – strategije, akcijskih programa i paragrafa – za učinkovito srednjoročno/dugoročno sučeljavanje s grčevima ranjene prirode, za preventivu/suzbijanje posljedica klimatskih promjena. Premijer Andrej Plenković bez imalo stida ili bar neugode kima glavom u društvu šefice Europske komisije Ursule von der Leyen (kojoj je klima bit predsjedničkog mandata) i inih forumaša u Davosu, a vodi zemlju čijoj je vlasti krucijalan problem opstanka planeta, je li, zadnja rupa na svirali. I koja je, glede i u svezi, kobno zapela u gomilama smeća, prešla sve granice i međunarodno dogovorene rokove o ekologiji/klimi. Bijedna je Naša, naravno, nevažna – ma koliko premijer Plenković i odlazeća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović tvrdili suprotno – u globalnoj raspravi o temeljnom problemu prebogate kaste gospodara svijeta: kako resetirati kolabirajući model kapitalizma?

Marijan Vogrinec

Ide vrijeme, dođe rok, eto vraga skok na skok! Dobro, na stranu Šenoin stih iz povjestice o postolaru koji je prodao dušu vragu. No, ta poruka ili pouka u ironičnoj inačici stanja kapitalističkog zdravlja svijeta itekako vrijedi za godišnji ekonomski summit političke, ekonomske, gospodarske, znanstvene, estradno-zabavljačke… tzv. elite u razvikanom Davosu, zimovališnom selu u švicarskim Alpama. Gdje se ritualno i uz globalnu medijsku pompu najvišeg napona, eto već 50. put, okuplja moćna kasta što je neodgovorno prodala dušu vragu eda bi pametovala o tomu kako eutanazirati one koji klimatski i poduzetnički prodaju dušu vragu, i samog vraga. Zapadni su mediji već u najavi jubilarnog Svjetskog ekonomskog foruma obznanili kako „svjetska elita u Davosu spašava svijet“. A skup je to, objektivno, koji – tvrdi iskustvo – ima više larpurlartivno, paradno, pa i estradno značenje pozvanih/viđenih na crvenom tepihu svjetske elite no što uistinu utječe na promjene za opće dobro svijeta i čini globus boljim, pravednijim, sigurnijim i sretnijim. Osobito u odnosu na kritična mjesta, tzv. Treći svijet, siromašn(ij)e, male i manje razvijene zemlje.

Iako jest razložno staviti u središte pozornosti teme klimatskih promjena koje zloslutno izmiču kontroli i izgradnja skladnijeg ekonomskog svijeta, svojevrsna je farsa ili licemjerje s davoškog tzv. crvenog tepiha to da se učinkovita intervencija u predinfarktno stanje planeta očekuje upravo od tih cca 2500 prebogatih i iznimno povlaštenih sudionika (među kojima 119 milijardera, iksti broj milijunera te pedesetak šefova država ili vlada) iz 117 zemalja. Pod autoritetom, sic transit, Forumovih „zaštitnih lica“ u likovima malodobne švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg (17) i vremešnog protuklimatologa, apologeta imperijalne doktrine kapitalizma, kontroverznog američkog predsjednika Donalda Trumpa. „Dosad niste ništa učinili za klimu na našem planetu“, skresala je s davoške govornice aktivistica mladih Thunberg navodno zabrinutim bogatašima i njihovim političkim operativcima, a najpoznatiji svjetski Twitteraš ismijavao je tzv. ekološke defetiste iz 1990-ih godina te pojam klime nije ni spomenuo. I ta odokativna simbolika znak je da oni koji mogu i morali bi „spasiti svijet“ neće ni ubuduće ništa učiniti, osim još sofisticiranije u svakom smislu i dalje iscrpljivati prirodne/ljudske resurse radi vlastitog blagostanja.

A sav politički, poduzetnički, ekonomski, financijski, aktivistički, medijski, etc. globalan tzv. establishment u kontinuitetu je, štafetno najodgovorniji za kancerogeno stanje svijeta – izjedenog ekonomski nehumanom, ali i ekološki neosviještenom praksom deformiranog i već potrošenog modela kapitalizma. Za koji i povlašteni hrvatski apologeti tvrde da nema boljeg, a parazitiraju na pustoši narastajućih socijalnih nepravdi, izrazite pravne nesigurnosti, institucionalne disfunkcionalnosti, gospodarske urušenosti i ekološkog analfabetizma. Bijedna je Naša, uz Bugarsku i Latviju, zemlja bez temeljnih dokumenata – strategije, akcijskih programa i paragrafa – za učinkovito srednjoročno/dugoročno sučeljavanje s grčevima ranjene prirode, za preventivu/suzbijanje posljedica klimatskih promjena. Hrvatski premijer Andrej Plenković bez imalo stida ili bar neugode kima glavom u društvu šefice Europske komisije Ursule von der Leyen (kojoj je klima bit predsjedničkog mandata u Uniji) i inih forumaša u Davosu, a vodi zemlju čijoj je vlasti krucijalan problem opstanka planeta, je li, zadnja rupa na svirali. I koja je, glede i u svezi, kobno zapela u gomilama smeća, prešla sve granice i međunarodno dogovorene rokove o ekologiji/klimi.

Toksičan kapitalistički mentalitet

Hrvatska je, naravno, nevažna – ma koliko premijer Plenković i odlazeća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović tvrdili suprotno – u globalnoj raspravi o temeljnom problemu prebogate kaste gospodara svijeta: kako resetirati kolabirajući model kapitalizma? Kojemu neprijeporne činjenice desetljetnog tzv. grijeha struktura nezadrživo rade o glavi: permutirajući, ničim opravdan porast nepravde i socijalnih razlika, širenje/produbljivanje jaza među (pre)siromašnih i (pre)bogatih te kobne klimatske promjene kao posljedica mega korporativne gramzljivosti, bogaćenja, profita po svaku cijenu i nasilne kontrole tržišta. Budući da kapitalizam – ma kojeg modela i ma kako skandinaviziranog lica tzv. socijalističkim pomadama navodne radničke samouprave – nema smisla bez profita i bogaćenja tzv. vlasnika kapitala na teret tzv. radne snage na tržištu rada (sintagme koje i u Bijednoj Našoj službeno dehumaniziraju pojam rada i radnika), nužno će davoške parole o digitaliziranom/pravednijem kapitalizmu, kapitalizmu dionika, samoodrživom globalnom gospodarstvu ostati gole floskule. Je li, i razlogom za neku od tema na dnevnom redu 51. Davosa?

Taj i takav kapitalistički mentalitet – samoodrživ samo dok iskorištava tuđi rad, nepravedno prisvaja najveći dio dodane vrijednosti na osnovi rada nepravedno plaćene tzv. radne snage i nekontrolirano iscrpljuje prirodne resurse – proizvodi krizu u svijetu nesagledivih posljedica. Genetski nije programiran iznjedriti rješenje za tzv. spas planeta koji zagovara mladež Grete Thunberg i masa prosvjednika što su ih policijsko-vojni kordoni zaustavili u snijegu i izvan službenih prtina, daleko od očiju i ušiju, je li, „jako savjesnih i zabrinutih“ davoških forumaša u skupim apartmanima (10.000-20.000 eura za dva noćenja) i toplim dvoranama. Kapitalizam bi imao spasiti planet Zemlju od kapitalizma? Od samog sebe? Oksimoron. Svijet kakvog znamo i sva njegova prošlost, znanstveno dokazana da je bila kakvu ju pojmimo ne funkcionira tako da netko/nešto svjesno ukida sebe. Mimo nekih evolucijskih zakona, razloga i okolnosti kad se steknu uvjeti. Davos je mondeno mjesto u zasniježenim njedrima Graubàündena u koje se – opasano s više čeličnih obruča do zuba naoružanih cca 5000 specijalaca, na tlu i u zraku – i prethodnih 49 godina dolazilo ekskluzivno zabaviti uz iće i piće, malo rekreacije na snijegu tko voli, ponešto seksa u potaji komu je i do toga stalo na službenom putu, susretati poznanike ili upoznati koga, raspustiti se na partyjima uz šampanjac i gurmanluke čija je cijena nedostupna i bolje plaćenim zapadnim smrtnicima tzv. srednjeg sloja… Forum u Davosu je i službena obaveza tzv. elite za uozbiljena lica držati uopćene govore i frazirati izjavama novinarima, a ne rješavati, je li, svjetske probleme ili spasiti planet. Od samih sebe?

Aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg dolazi na 50. godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Švicarska, 21. siječnja 2020. REUTERS / Denis Balibouse
Dan uoči okupljanja sudionika Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, međunarodna je neprofitna nevladina organizacija Oxfam objavila novo izvješće o karcinogenom stanju zdravlja svijeta i društvenim odnosima koje, po običaju, opet neće dirnuti svijest, savjest ili srce nikog od tih što se larpurlartistički zabavljaju tzv. spašavanjem planeta Zemlje. U prošlih deset godina, ekonomski model kapitalističke nejednakosti udvostručio je broj milijardera u svijetu, navodi se u Oxfamovom izvješću. „Bogatstvo 2153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije“, prenosi Hina. „Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sustavu, konstatiraju autori izvješća, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi. Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati ni zaposliti. Vrijednost njihovog rada tri je puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije.“

Kad bi jedan posto najbogatijih u svijetu plaćali samo 0,5 posto veće poreze u sljedećih deset godina, otvorilo bi se 117 milijuna radnih mjesta u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi za djecu i starije, etc. Davos ni riječi o tomu. Većina od forumaša – samo se kotizacija plaća 50.000 eura za nazočnost samo na skupnim sjednicama – doletjela je i ove godine privatnim/službenim zrakoplovima na summit u Švicarskoj, a „odlučni su“ uvjeravati javnost u svoju zauzetost za klimu te radnu i socijalnu pravdu u tzv. resetiranom kapitalizmu, nekakvom, je li, kapitalizmu s ljudskim licem i dušom? Kakav jednostavno ne postoji niti je moguć. Kapitalizam s ljudskim licem je oksimoron, sâm po sebi. Princ Philip, ljubimac britanske kraljevske kuće, ima (?) što zboriti o klimatskim promjenama i trovačkim emisijama ugljičnog dioksida, a u Davos je i ove godine došao izazivati gnjev klimatskih/ekoloških aktivista privatnim zrakoplovom. Trumpa je službeni Air Force One dovezao iz Washingtona u Zürich, a helikopterom je doletio u Davos.

Procjenjuje se da će avioni do 2050. godine sudjelovati s 22 posto u ukupnom svjetskom zagađenju ugljičnim dioksidom. Osobni primjer i komfor tzv. elite jamačno ne vrijedi za tzv. obične, male ljude u svijetu, pa ni kada su posrijedi ekologija i kapitalistička ekonomija. Quod licet Iovi, non licet bovi. Svjetski ekonomski forum je mjesto okupljanja tzv. elite, naviknute na nevjerojatan luksuz i raskoš – o trošku siromašnih i sve siromašnijih – što je neusporedivo sa životnom zbiljom i odnosima u kojima živi, životari ili preživljava više od 80 posto svjetske populacije. Sit gladnomu ne vjeruje, tvrdi prastara pučka mudrost, pa se i neki satiričari rugaju Davosu time kako u to mondeno zimovalište dolaze razmaženi milijarderi tumačiti milijunerima kako se živi u siromaštvu i nepravdi.

„Stotine konobara, sobara, recepcionera, poslužitelja i koktel majstora stigli su u Davos kako bi mogli ispuniti svaki hir svjetskih lidera, biznismena i superbogataša“, javljaju svjetski mediji, „koji su došli u švicarske Alpe na godišnji Svjetski ekonomski forum, koji mnogi zovu ‘proslava kapitalizma’. I dok će gosti, među kojima su brojni predsjednici i premijeri noći provesti u jednom od najluksuznijih hotelskih apartmana na svijetu, osoblje koje je dovedeno u Davos spavat će u sobama u kojima će ih biti smješteno i po petero, u krevetima na kat.“ Najluksuzniji hotel u Davosu, Grandhotel Belvédère, doveo je 200 ljudi kao dodatno osoblje za posluživati najbogatije forumaše, među kojima su se našli i sir Elton John, glazbeni velikan, pa glumac Leonardo DiCaprio, etc. Prema medijskim anketama, većina ljudi u svijetu drži kapitalizam iscijeđenom ljuskom društvenog ustroja koji ne zadovoljava temeljne ljudske potrebe, čini više štete nego koristi. Kakav onda kapitalizam nakon kapitalizma i je li nakon kapitalizma uopće potreban kapitalizam? U bilo kojem celofanu.

„Džaba ste farbali“

„Ljudi preispituju je li ono što imamo danas i svijet u kojem živimo danas idealno za njihovu budućnost“, kaže David Bersoff, voditelj istraživanja što ga je među 34.000 građana iz 28 zemalja – zapadnih tzv. liberalnih demokracija poput SAD-a i Francuske te Kine i Rusije – provela američka kompanija Edelman. „Čak 56 posto ljudi smatra da ‘današnji kapitalizam čini više štete nego koristi u svijetu’“. Sudeći po tomu, ali i davoškoj temi propitivanja samouništavajućeg zapadnog modela društvenog uređenja, razvikana teorija filozofa Francisa Fukuyame o kapitalizmu kao „kraju povijesti“ – ne drži vodu. Kapitalizam, zasnovan na nejednakosti/nepravdi i iscrpljivanju prirodnih/ljudskih resursa jest „kraj povijesti“ samo dovede li ljudski rod i Plavi planet do konačnog uništenja, preko ruba s kojeg više nema povratka. Svjetska je meteorološka organizacija proglasila 2019. godinu drugom najtoplijom otkad postoje mjerenja.

Kulminiraju požari, poplave, vulkanske erupcije, dugotrajne suše, razorni uragani, tsunamiji, otoci tonu u ocean, topi se milenijski permafrost u tundrama i na visokim planinama, pucaju ledenjaci na polovima, trava osvaja Grenland, ubrzano nestaju biljne i životinjske vrste… Milijarderi i političke kaste u njihovoj službi nisu osvijestili to da bunt prirode protiv kapitalističkog/imperijalnog/mega korporativnog silovanja postupno, ali pouzdano radi i o njihovoj glavi. Netko će im na koncu kazati: „Džaba ste farbali“. Novac i nasilništvo nad ljudskošću nikomu ne donosi sreću. „Mi smo savez koji se idućeg tjedna organizira u 20 zemalja kako bismo poručili da je vrijeme isteklo za Davos“, kazao je kenijski aktivist Njoki Njoroge Njehu prosvjednicima u mondenom švicarskom zimovalištu. „Vrijeme je za ukidanje milijardera, jer ih si mi ne možemo priuštiti, planet si ne može priuštiti milijardere.“

Tko to ne shvaća, a ne shvaćaju svi davoški i ini trumpovi sa svojim poslodavcima iz sjene najvećeg dijela svjetskog bogatstva, jamačno ne živi na Zemlji. Planet i njegove muke se, je li, ne vide iz zlatnih odaja i iza himalaja gusto naslaganih milijardâ.

tacno