Najbolji filmovi na hrvatskom kinorepertoaru i festivalima po izboru kritičara Novosti

1.Monos, Alejandro Landes


Ovaj interesantan spoj ‘Gospodara muha’ i ‘Apokalipse sada’ najcjelovitije je ostvarenje visoke razine koje se moglo prošle godine vidjeti na hrvatskim kinoplatnima. Svojevrsna je to studija ritualnosti i ljudske prirode u graničnim situacijama, s djecom i mladima kao protagonistima gerilcima, uz odlično korištenje planinskih i tropskih južnoameričkih ambijenata.

2.Svjetionik (The Lighthouse), Robert Eggers


Strategija šoka po svaku cijenu nešto je što se ozbiljno može zamjeriti ovom filmu, ali njegova stilska svježina u povezivanju naturalizma, oniričnosti i groteske, dojmljivo referiranje na doba nijemog filma i avangarde te moćna glumačka međuigra Willema Dafoea i Roberta Pattinsona uvjerljivo pretežu u korist njegove kreativne izvanrednosti.

3.Festival straha (Midsommar), Ari Aster


Iako se neskriveno ugleda na kultni horor ‘Čovjek od pruća’, ‘Festival straha’ jedan je od najoriginalnijih izdanaka žanra zadnjih jako puno godina. Etno-horor koji se gotovo u cijelosti odvija na dnevnom svjetlu i za švedskih bijelih noći već time je jedinstven u povijesti žanra, a svojom neobičnom strukturom i vizualnošću žanrovske granice obilato prelazi i zalazi na tlo art-filma.

4.Visoka djevojka (Dilda), Kantemir Balagov


Koloristički zadivljujuće ostvarenje mladog autora tematizira neobičan, dramaturški nekonvencionalan odnos dviju prijateljica u Lenjingradu i lokalnoj bolnici neposredno po svršetku Drugog svjetskog rata. Antologijska je scena nehotičnog usmrćenja djeteta, možda i najpotresnija viđena prošle godine.

5.Joker, Todd Phillips


Superherojski blockbuster čiji uzori leže u novom Hollywoodu 1970-ih i koji namjesto dosadnog akcijskog spektakla nudi kreativno ambicioznu krimi-dramu vrijedno se trudeći oko povezivanja realizma, onirizma i društvene kritike. Joaquin Phoenix, jedan od najvećih glumaca današnjice, dao je jednu od svojih najvećih uloga.

6.Miljenica (The Favourite), Yorgos Lanthimos


Prvak ‘grčkog čudnog vala’ nastavlja s anglofonim uspješnicama, iznova dokazujući da se odlično snalazi u svakom produkcijskom i izvedbenom kontekstu. Radnja smještena na engleski odnosno britanski dvor početkom 18. stoljeća u središtu ima nadmetanje triju žena u erotsko-političkoj moći, obilježeno, kao i stil filma, bizarnošću i grotesknošću.

7.Obiteljske veze (Manbiki kazoku), Hirokazu Koreeda


Pobjednik Cannesa, film je djelo jednog od uglednijih svjetskih sineasta današnjice, iako redovno pogurnutog u sjenu, i potvrđuje njegovu autorsku intrigantnost i izvedbenu vrsnoću. Riječ je o jednom od najzanimljivijih suvremenih propitivanja prirode obitelji (u ovom slučaju nekrvne i sitnokriminalne), što je provodna tema Koreedina opusa.

8.Ad Astra, James Gray


Conradovo ‘Srce tame’ i Kubrickova ‘2001. Odiseja u svemiru’ neki su od jasnih orijentira ove svemirske drame s, dakako, epskim natruhama. Brad Pitt potvrđuje punu glumačku zrelost, a James Gray nakon duljeg vremena vraća se u redateljsku formu.

9.Portret djevojke koja izgara (Portrait de la jeune fille en feu), Céline Sciamma


Mit o Orfeju i Euridiki odnosno odnos života i umjetnosti polazište su priče o otkrivanju ljubavne strasti dviju mladih žena, slikarice i njezina modela, na izoliranom francuskom otoku u drugoj polovici 18. stoljeća. Vizualna rafiniranost koja uključuje dojmljivu uporabu boja te (ženska) solidarnost koja prelazi klasne granice najpamtljivije su sastavnice filma.

10. Skrivena poruka (Under the Silver Lake), David Robert Mitchell


Tvorac jednog od najatmosferičnijih horora proteklog desetljeća, ‘It Follows’, polučio je u svakom pogledu kaotičnu cjelinu kojoj nije lako odrediti ni žanr ni smisao, no ta čudna smjesa s protagonistom u potrazi za tajanstvenom djevojkom jedan je od originalnijih filmova viđenih u Hrvatskoj prošle godine.