Drugo pitanje naprosto se nameće iz prvog: zašto do sada nitko od hrvatskih vjerovnika Agrokora nije postupio poput Sberbanka?


Kaznena prijava ruskog Sberbanka protiv Ivice Todorića i koncerna Agrokor nameće barem dva zanimljiva pitanja.

Prvo, je li zagrebačka odvjetnica Aleksandra Horvat, koja je u ime Rusa podnijela prijavu protiv Ivice Todorića  za niz kaznenih djela, a prema Jutarnjem listu tereti ga se za prijevaru u gospodarskom poslovanju, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, sposobnija ili samo brža od cijelog Državnog odvjetništva RH?

Jer, ruska prijava da ih je Todorić obmanuo davanjem lažnih podataka prije nego li su s njim sklopili 21. veljače ove godine posljednji kredit od stotinu milijuna eura, u osnovi se temelji na javno poznatim podacima!

Dakle, onaj tko je čitao novine, pratio medije, eventualno se potrudio pratiti drastične promjene procjene Agrokorova poslovanja ugledne agencije Moody's, koje ukazuju na čudno stanje poslovnih izvještaja te upozoravaju kako im je Todorić govorio da je sve OK s njegovim poslovanjem da bi nakon dva mjeseca osobno bio prisiljen podnijeti zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanju izvanredne uprave, mogao je imati u džepu kaznenu prijavu kako bi se stvar pokrenula s mrtve točke.

Da se Rusi ne šale, govori i žalba Okružnom sudu u Ljubljani, a u Hrvatskoj su spremni proširiti kaznenu prijavu i na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora i odgovorne osobe u tim društvima.

Pojedini pravni stručnjaci smatraju kako bi se vrlo lako mogli naplatiti od osobne imovine Ivice i ostalih Todorića te osoba bliskih članovima uprava ako su unazad 10 godina tu imovinu nezakonito stekli od Agrokora i povezanih društava.

Budući da osobna imovina vjerojatno nije dostatan koleteral za njihova potraživanja, jer se radi o državnom, dakle Putinovom novcu, budući da su sve ruske bitke dugotrajne a žrtve mnogobrojne, gotovo je izvjesno da Todorić neće biti jedini koji će visjeti, već će jednog dana osvanuti međunarodna  tužba Ruske Federacije protiv Republike Hrvatske koja je podržavila i preuzela propalu kompaniju.

Drugo pitanje naprosto se nameće iz prvog: zašto do sada nitko od hrvatskih vjerovnika Agrokora nije postupio poput Sberbanka?

Zašto istovjetnu kaznenu prijavu protiv Todorića nisu podnijeli, primjerice, HBOR koji od Gazde ne potražuje samo 378 milijuna kuna kredita od kojeg je pilatovski oprao ruke ministar financija Zdravko Marić, već ukupno 604,6 milijuna kuna, zašto kaznenu prijavu nije podnio Adris kojem je kod Todorića ostala gotovo milijarda, zašto odvjetnike nisu angažirali Franck koji je Agrokoru dao pozajmice veće od polovice svojih prihoda, ukupno 540 milijuna kuna, ili »Sokol Marić« sa 145 milijuna, zašto Nexus fond ne prijeti Todoriću već državi ako im se uskrati dozvola za rad zbog 47 milijuna kuna koje su umjesto u Zagreb Montaži završili u Agrokoru, zašto ne tuži Podravka za svojih stotinjak milijuna, zašto nitko od malih i srednjih dobavljača ne tuži za svoj novac koji im je pitanje života ili smrti...

Jesu li svi oni pametniji od Rusa ili se možda boje da bi im se kaznene prijave mogle jednog dana  vratiti u glavu kao Gazdinim suučesnicima, a ne žrtvama?

novilist