Slavica Lemaić, u svakom smislu nezavisna gradska vijećnica u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, na aktualnom satu, upitala je gradonačelnika dr. Mirka Dusparu: Zašto iz gradskog proračuna poklanjate milijune za građevinske objekte u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj  i Srbiji dok se istovremeno zgrade u staroj gradskoj jezgri raspadaju, a tisuće građana u Slavonskom Brodu još uvijek čekaju na vodovod, kanalizaciju i na gradnju i rekonstrukciju ostale komunalne infrastrukture? 

Uslijedilo je i objašnjenje.

Na službenoj Internet stranici Grada SB u rubrici „Gradska uprava“ nalazi se podrubrika „Sponzorstva i donacije“ u kojoj se nalazi popis svih gradonačelnikovih donacija od 2013. pa do kraja 2021. godine. Kada se zbroje svi ti iznosi darovani za građevinske objekte izvan Slavonskog Broda dobije se višemilijunski iznos koji je teško točno utvrditi jer pored mnogih darovanih stavki ne piše gdje se točno nalaze. Na popisu je i infrastrukturni objekt u Beogradu.

S takvim poklanjenjem novca gradonačelnik je nastavio i ove godine pa tijekom 2022. godine darovao ukupno 250 tisuća kuna za  infrastruktrurni projekt u BIH. Istovremeno se u Tvrđavi Brod zbog zapuštenosti urušila zgrada male barutane, toranj-vidikovac Vatrogasnog doma je u stanju raspadanja, a toranj male crkve je pocrnio zbog neodržavanja pročelja. Pročelja brojnih starih zgrada su u derutnom stanju, a čak i zgrade na korzu izgledaju oronulo. Nitko vas ne proziva što ste darovali 870 tisuća kuna za obnovu vrtića u Petrinji jer njima je stvarno trebala pomoć, ali je apsolutno neprihvatljivo da poklanjate milijune iz gradskog proračuna dok istovremeno Slavonski Brod ima tolike neriješene probleme. Brodskom gradonačelniku bi Slavonski Brod i Brođani morali biti na prvom mjestu.

Gradonačelnik je, može se saznati iz kljastih novinarskih izvješća, prvo zanijemio, ili tako nešto, a onda je slavodobitno i furiozno mahao papirom s podacima o sponzorstvima i donacijama grada, na primjer, Crvenom križu, nekim pojedincima, pa je čak uvrstio i samu Lemaićku kojoj je kao „on dao novac nakon proglašenih izbornih rezultata za gradsko vijeće“, iako je Lemaićka nedvosmisleno naglasila kako ju isključivo zanima zašto poklanja novac grada za građevinske objekte u regiji. Na njeno pitanje koliko su dobili novaca on i njegova stranka za izborne rezultate, nije odgovorio. Naravno da nije, jer radi se o zakonskom pravu svih koji su na izborima izabrani, te tako postali članovi GV-a, a što nema blage veze sa sponzoriranjem i donacijama. Nije Duspara odgovorio, jer na vrijeme shvatio da mu ne prolazi namjerno, proračunato i na prepad izjednačavanja baba i žaba odnosno da je razumio kako su mu razotkrivene vlastite nemogućnosti.

Po završetku Sjednice reagirali su „novinari na taster“ plusportala Željka Gavrnović i Ivan Baričević, a o čemu sam pisao u tekstu Na dnu: Bezobzirno, nepismeno, samoporažavajuće informiranje, i interesno sljepljeno s gradskim vlastima Slavonskog Broda Sumirat ću. Pokazao sam, objavljujući poveznica na njihove tekstove u kojima bezobrazno, nepismeno, lažu i insinuiraju, a na koje je Slavica Lemaić čak reagirala prijetnjom portalu sudskom tužbom. Pokazao sam  kako se radi o vazalskom, uslužnom, plitkom, tankom, nemoralnom, novinarstvu, novinarima bez kičme, i u otvorenoj funkciji služenja gradskim vlastima. Objasnio sam da se radi o nevježama kada je u pitanju časni novinarski zanat, a vrlo vještim manipulatorima kada treba napisati tekstove pune nepristojnih podmetanja i zastupanja interesa samo jedne strane. To su ti reprezentatni portala kojem Duspara financijski, kao debeloj guski, maže vrat, a da se ne zna na temelju koje odluke GV-a. O tome ni da bi reč rekla spomenuta novinarčad.

Ostavimo to, zasada, po strani. Vratimo se suštini. Naime, otvorila se i druga dimenzija koju treba treba razjasniti. Epiteti na račun prozvanih novinara koji su se osramotili, stvar su ukusa i, priznajem, mogu se doživjeti kao subjektivni izraz neslaganja sa sluganstvom, ali kome, koliko, kada i tko je dao gradski novac za samostan u Beogradu, stvar je koju treba obvezno i objektivno razjasniti.

Ispod mog teksta javio se građanin Borislav Stipić, sljedećim komentarom: Simptomatična je činjenicu da se ne radi o samostanu i crkvi Hrvatske franjevačke provincije, nego o samostanu bosanskih fratara odnosno Provincije Bosna Srebrena pa bi valjalo zbrojiti sve odnosno ukupne financijske izdatke Grada Slavonskog Broda za bosansku franjevačku provinciju.

Uz to, važno je znati da na službenim stranicama tog beogradskog, zapravo bosanskog, samostana stoji kako je obnovljen 1990. i ponovo djelomično obnovljen 2000. godine. Za godine u kojima su izvršene 'sporne' uplate iz proračuna Slavonskog Broda, a za njegovu obnovu, se ne ne vide nikakve aktivnosti na obnovi crkve i samostana.

Stoga, gradonačelniče Duspara, prihvaćajući Stipićeva pitanja kao veoma ozbiljna, pitanja na koja, za sada, nema nedvosmislenog odgovora, pitanja koja bacaju sumnju na mnogo toga, u ime javnosti, tražim od vas da prokomentirate komentar Borislava Stipića. Možete li pokazati žiro račun na koji ste uplatili novac? Ili ste pomoć Bosanskoj franjevačkoj provinciji u Beogradu možda dali u naravi? S kojom osobom ste dogovorili transakciju? Ukoliko se odlučite na vaše, već legendarno ignoriranje medija po liniji interesne selektivnosti, vjerujte da takav način, ovaj put, neće dobro ispasti.

Drugo, zašto niste dosada obnavljali, i kada ćete početi, građevinske objekte u Slavonskom Brodu, a koje vam je javno spomnula Slavica Lemaić?

Također, objasnite javnosti na koji način ste to pomogli Petrinji i Petrinjcima? Lemaićka vam je rekla: Nitko vas ne proziva što ste darovali 870 tisuća kuna za obnovu vrtića u Petrinji jer njima je stvarno trebala pomoć... Ali, nažalost, ni ona nije tada znala sve. Prema dostupnim informacijama upućenih promatrača vašeg lika i djela, vi niste dali/darovali novac, nego ste zaposlili slavonskobrodske građevinske tvrtke koje su obnovile petrinjske vrtiće. Kojim ste to tvrtkama omogućili posao i zaradu? Napišite njihova nazive. I na temelju kojeg to natječaja? Kako to da o svemu ni riječi nije bilo u vašim medijima?

I na kraju, znate li možda zbog čega najveću oporbenu stranku u GV, nimalo ne znimaju vaše sponzorske i donatorske akcije? Kako to da se HDZ samoisključio? Ili se, pak, radi o dogovornom, ušančenom sporazumaštvu? Zašto oni ne podrže Slavicu Lemaić u smislu da inzistiraju da vi samo odgovorite na njena pitanja i ništa više?

Usput: nije li vam neugodno što je na sjednici predsjednik GV-a Stribor Valenta dopuštao vaše upadanje u riječ Slavici Lemaić, a njoj ni da iznese netočan navod, na što ima pravo po Poslovniku? I ovo: je li mladi koalicijski vijećnik Pudić, nakon što je zbog kašnjenja na sjednicu GV-a po leđima opleten korbačem na portaluplusu, (jer da vam je zakasnivši pljunuo u lice) -  po načelu „odozdo naviše“, shvatio lekciju koja se zove "poslušno/zahvalno janje sisa"?

I, nemojte, molim vas, opet angažirati, kao u kakvom proxy ratu, spomenute prokazane novinare. Sami učinite ono što bi svaki ispravan čovjek učinio. Dajte izjavu. Objavit ćemo sve što napišete.