Šefu Vlade Andreju Plenkoviću neće preostati drugo nego da se s Milanovićem na kraju složi. Jer, u suprotnom, imat ćemo totalni kaos
Šefu Vlade Andreju Plenkoviću neće preostati drugo nego da se s Milanovićem na kraju složi. Jer, u suprotnom, imat ćemo totalni kaosOnog trenutka kad Vlada donese odluku da se u škole i na fakultete mora normalno ići, faktor dobrovoljnosti će nestati. Sva djeca morat će ići u školu. Onog trenutka kad bude donesena odluka da učenici i studenti pritom moraju nositi maske, faktor dobrovoljnosti će nestati. Maske će se morati nositi. I tako redom: za škole, za javni prijevoz, za bolnice, za banke, za pošte, za kina, za poduzeća.
Korona se vratila u velikom stilu, i faza preporuka završava.

Da ne bi nastao potpuni kaos, odluke će morati početi donositi Vlada. A ako bude previše protivljenja, ako bude prosvjeda i blokada, tada će te odluke morati verificirati i institucija viša od Vlade. A to je Sabor. I tako će se u djelo provesti zahtjevi koje predsjednik Zoran Milanović otpočetka ima, a to je da sve mjere i odluke koje su tiču obaveza građana, može donositi samo najviše tijelo i čuvar Ustava, a to je Sabor.

Korona će sama dovesti do toga, neovisno što Milanović sam sebe neformalno zove i doživljava pravobraniteljem građana pred Ustavom. A šefu Vlade Andreju Plenkoviću neće preostati drugo nego da se s Milanovićem na kraju složi. Jer, u suprotnom, imat ćemo totalni kaos.Naime, očito je da dolazi vrijeme kad će mjere Stožera morati dobiti zakonsku snagu i, samim time, i prateći set sankcija za one koji će te mjere kršiti. Zato je Stožer dosad uglavnom donosio »preporuke« – jer Vlada nije imala zakonski okvir da ih se nazove obaveznim mjerama. No, u trenutku kad dio roditelja voluntaristički želi odlučivati o tome hoće li njihova djeca uopće dolaziti u školu, mada je osnovno obrazovanje u Hrvatskoj obavezno, na sve ove mjere Stožera morat će se na kraju ipak staviti zakonski timbar, a to će moći isključivo Sabor.

Mogu HDZ-ovci vrdati i mrdati kako hoće, pa tvrditi da je Sabor previše veliko, inertno i neoperativno tijelo da bi s čak dvije trećine svih glasova potvrđivalo svaku mjeru, jer bi tada zasjedanja trajala do unedogled. No, činjenica je da »neposlušni« građani neće morati slati djecu u školu, niti ih tjerati da stavljaju maske na lice, osim ako im se to ne naredi kao obavezna mjera od strane države, a za to će ipak trebati malo ozbiljniji akti od lijepih riječi Capaka, Beroša i Alemke Markotić sa svakodnevne presice Stožera.

Tako će se Milanovićeva politička agenda, na kojoj već skoro šest mjeseci inzistira, morati provesti u djelo, svidjelo se to Plenkoviću i HDZ-u ili ne. U konačnici, seljenje donošenja odluka u Sabor najviše će koristiti samom Plenkoviću i HDZ-u – time će biti zaštićeni od tužbi građana, koji će poželjeti državu okriviti kad im na drugi svijet ode prabaka od 99 godina, jer je živjela s đakom prvakom u istom domaćinstvu.

Uostalom, zakoni su tu da se mijenjaju, pa tako i pravilo o glasanju u Saboru. Ako se promijeni poslovnik i zakon, i dogovori da glasanje u parlamentu može biti i u online formatu, tada ni dvotrećinsko donošenje mjera i zakona vezanih uz postupanje oko koronavirusa neće biti nikakav problem. Plenković se ne mora bojati da će ostati bez većine u Saboru. Jedino što mu treba jest dobra internetska veza. Ništa bez 5G-a. Dio lokalnih vijeća i skupština tako funkcionira već neko vrijeme, i nikome ništa ne nedostaje, pa će i HDZ jednostavno morati popustiti Milanoviću.

Povratak koronavirusa u ovako značajnom obimu valjda je svima razumnima dokaz da će jesen morati donijeti mjere koje su obavezne za sve građane. Neće Karolina Vidović Krišto više moći u sabornicu bez maske, kao što ni Pero iz Vrlike neće moći sam odlučiti da njegov sin jednostavno više neće u školu, u učionicu. Pritom, uopće nije upitno da nastave u školama mora biti, jednako kao što mora biti i turizma, i otvorenih granica, i normalnog poslovanja poduzeća. No, Vlada će se morati suočiti s realnošću: reda mora biti, za sve jednako.

novilist