ČLAN Predsjedništva HDZ-a Miro Kovač, dakle jedan od uglednijih ljudi vladajuće stranke, gostujući u emisiji N1 televizije prije par dana je rekao doslovno ovo: "A što bismo mi sad trebali, imati manje novaca iz proračuna? Ja to ne razumijem. Pa, znači, mi smo vam podekipirani kad gledate standarde koji imaju zastupnici. Ma nije samo HDZ. To su priče za malu djecu. Pa sve hrvatske stranke će profitirati, svi saborski zastupnici će profitirati, budimo realni." Ako tako misli ugledan čelnik stranke, možemo zamisliti što o proračunskom novcu misli kakav obični član!

Sve stranke će profitirati… Svi saborski zastupnici će profitirati… Kada član vladajuće stranke poznate po čemu već jest počinje govoriti o profitiranju u obavljanju javne dužnosti, dužnost nas koji pišemo za javne medije je da to barem naglasimo.

Novi model financiranja – još više novca političarima i strankama

Ako ste u kakofoniji vijesti zadnjih dana propustili da je sabor zasjedao cijele noći – to je bilo radi zastupnika Mosta koji su pokušali (ne i uspjeli) zaustaviti donošenje zakona koji strankama i političarima donosi još više vaših novaca, para, peneza, kako već volite – novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Na zakon je bilo podneseno rekordnih 911 amandmana, od čega je Most NL podnio 888. Njegovi su zastupnici branili svaki amandman za što su im, uz samo jednu dulju stanku od sat vremena, trebala 33 sata. Praksa je to koja je inače poznata u nekim zapadnim parlamentarnim demokracijama, no MOST je možda nije na najbolji način medijski obradio, pa stoga – ponovimo što se događa.

HDZ uređuje model proračunskog financiranja političkih stranaka i neovisnih lista. Kao prvo – fiksirali su (zakonski!) dio proračuna na koji političke stranke imaju pravo. Prijedlog tu ponavlja ono što je i do sada predviđeno: "Sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 0,075% ostvarenih poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna.“ Dakle, kako proračun ide gore – automatski idu gore i sredstva za političke stranke i neovisne liste. To ostaje kao do sada.

Više novca za stranke na lokalnoj razini

Međutim, iznos koji dobivaju vijećnici na lokalnoj razini postaje obvezan – dakle, po vijećniku se sada mora osigurati najmanje (može i više) 8.000,00 kuna u predstavničkom tijelu Grada Zagreba; 5.000,00 kuna u predstavničkom tijelu županije i velikog grada; 3.500,00 kuna u predstavničkom tijelu jedinice samouprave koja ima više od 10.000 tisuća stanovnika; 2.000,00 kuna u predstavničkom tijelu jedinice samouprave koja ima od 3.001 do 10.000 tisuća stanovnika te 1.000,00 kuna u predstavničkom tijelu jedinice samouprave koja ima do 3.000 stanovnika… Do sada nisu bili propisani ti minimumi, pa su neke općine i gradovi davali simbolične iznose. Sada moraju davati najmanje koliko je propisano, imali ili nemali. Kako bi lokalne političke organizacije imale više za rad.

EU izbori, prilika za pokazivanje da se ima

Mostovci su se posebno pobunili radi iznosa maksimalnog dozvoljenog troška izborne liste koji se smije potrošiti (dakle tu spada i novac od donacija i sličnih prihoda, ukupni trošak kampanje) za izbore za EU parlament. HDZ je taj novac podigao s milijun i pol na četiri milijuna kuna!Premijer Plenković to objašnjava: "Vidim da se nastoji rušiti nešto što je racionalno, razumno, nužno, potrebno da bi cijela kampanja za europske izbore dobila odgovarajuću vidljivost, povećati sredstva za tu kampanju. To nije nikakva neracionalna odluka, naprotiv. Ako je ovaj današnji okvir na samo milijun i pol kuna za cijelu Hrvatsku jednak onome što je predviđeno za jednu izbornu jedinicu za izbore za sabor, onda to govorim kao netko tko je dva puta prošao tu kampanju, i to po 45 dana, što će se ponovno dogoditi i sada."

Ukratko, onome tko je "blizu oltaru", a to je HDZ, i tko ima najviše novca – omogućava se da i puno više utroši, čime će medijski, naravno, "prekriti" liste koje nemaju te milijune kuna. Kako bi se reklo, para ide na paru… Čim ste onom koji ima najviše omogućili da potroši nekoliko puta više, doslovno će svojom promidžbom "poklopiti" nove liste i neke nove nade u hrvatskoj politici. To je izravno okrenuto prema Daliji Orešković, Pametnom i sličnim novim strankama i pokretima – koje ne mogu prikupiti proračunske milijune za potrošiti na kampanju.

Upravo je to ograničenja na milijun i pol kuna služilo da oni koji najviše dobivaju od sponzora ne mogu medijski potpuno prekriti neke nove igrače – sada će to moći. Doslovno, medijskom čizmom u obliku višemilijunske kampanje.

Saborska većina – sve jača

Zakon je prošao – ZA je glasao 81 zastupnik, uključujući donedavnog SDP-ovca Sinišu Vargu. Zakon stupa na snagu (iznimno) prvog dana od objave – kako predsjednica ne bi slučajno raspisala europske izbore po starom modelu.

Ukratko, 30-ak sati saborske rasprave tijekom kojih je MOST (hvala im na tome!) natjerao sabor na neprekidni rad pokazalo je samo jedno. Nama više ne upravlja stranka. Ne upravlja koalicija. Nama upravlja kasta koja se pretplatila na naš proračunski novac i ne pušta nas, kao kakav parazit iz znanstveno-fantastičnog filma. Pa vi i dalje vjerujte da je porez koji plaćate za medicinske sestre, vrtiće i socijalu za bakice bez mirovine.

Uostalom, kako je premijer Plenković rekao: "Inzistiranjem na 'filibusteringu' mostovci su stavljali nepotrebne, besmislene, banalne, krive, loše amandmane, protiv interesa građana (…)", pa ako niste znali da je više novca političarima interes građana – sada znate.

 

index