Cilj naše inicijative da se u Ustav unese odredba o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca povećanje je mira i pravednosti u hrvatskom društvu – izjavila je Željka Markić, najglasnija liderica s Crkvom povezanih udruga koje diljem  Hrvatske skupljaju potpise za provođenje referenduma, sve kako bi ishodile pretvaranje  heretoseksualnog braka u ustavnu kategoriju.


Premda inače logoreična, gospođa Markić nije objasnila kako bi to ustavno definiranje braka kao zajednice žene i muškarca moglo povećati mir i pravednost. Dosad se, naime, uspjelo pokazati da je upravo suprotno. Sveučilišna profesorica Sanja Barić, inače članica saborskog Odbora za Ustav, tvrdi da referendum o braku ima očiti potencijal dezintegracije i polarizacije društva. Ne vodi dijalogu, nego svojevrsnoj presiji većine nad manjinom. Toliko o mirotvorstvu verbalno inače vrlo napasne Željke Markić. A što se pravednosti tiče, kako bi se pravičnom mogla smatrati jedna u osnovi diskriminacijska inicijativa? Za istospolne zajednice takvo bi uvođenje heteroseksualnog braka u Ustav automatski impliciralo ne samo pravnu nejednakost, nego i društvenu te moralnu neprihvaćenost i suspektnost.


Hoće li Hrvatska dobiti popovski Ustav? Bivša premijerka Jadranka Kosor vrlo se efektno narugala farizejštini referendumske inicijative o braku, ali i svojoj nekadašnjoj stranci koja je zdušno podržava: predložila je da se u Ustav ugradi zabrana političarima, osobito demokršćanima, da imaju ljubavnice. To bi sigurno koristilo mnogim brakovima. Hoće li je u tome podržati i šef HDZ-a, bogoljubni i ćudoredno jako zabrinuti Tomislav Karamarko, koji državom širi glas o svetosti hrvatske obitelji?

Izvor: Vitajela