TV prilog prije emitiranja prolazi ispred mase očiju: snimatelja, novinara, montažera i urednika. I nikome, baš nikome u tom lancu na HRT-u nije palo na pamet da je grafit ‘Ubi Srbina’, koji se nalazio u prilogu o Korčulanima koji pohode Vukovar, uvredljiv ili neprikladan

Tolstojeva posljednja stanica, HRT, 5. ožujka, 23:00


Bolje je ne poznavati pisce koje volite, jer ih prestanete voljeti čim ih upoznate. Na papiru su to divni, humani, nesebični ljudi, a u životu to baš i ne ide tako. Film ‘Tolstojeva posljednja stanica’ – na Trećem, gdje bi drugo – izaziva osjećaj mučnine: čuveni Rus, koji je u svoje doba tretiran kao prorok novog evanđelja, humanist ravan Isusu, idol sekte ‘tolstojevaca’, hladnokrvno je iznevjerio ženu, koja mu je rodila 13 djece, kad je prava na svoje knjige umjesto njoj i obitelji dao nakladniku, ulizici i sebičnjaku. Jad i bijeda!

Tolstoj je, kako mu žena Sofija dobro primjećuje, propovijedao siromaštvo i askezu, a živio je u 32-sobnom dvorcu u Jasnoj Poljani; zagovarao je apstinenciju, ali tek kad je ostario i onemoćao. Ukratko, dobro reče Sveto pismo: ne pravi sebi idola niti kakva lika, jer su svi krvavi ispod kože. Mesija? Pih! I njegova najčuvenija rečenica o ‘sretnim obiteljima’ koje su odreda sretne na ‘isti način’ je trivijalna i netočna, a bacanje Ane pod vlak bila je samo najava onoga što će njegova supruga učiniti zbog ludorija tog prahipstera, čiju je oporuku pet godina nakon njegove smrti uspjela izmijeniti tek država (žena mu se bacila u jezero, ali je preživjela).

Priča se temelji na istoimenom romanu Jaya Parinija, izvrsni su Christopher Plummer kao Tolstoj i Helen Mirren kao njegova supruga Sofija. Odabrala Branka Papić, a mi ovdje prinosimo vašoj pozornosti.

Vijesti, N1, 6. ožujka, 18:07


Hranidbeni lanac u novinarstvu uvijek je kretao od tiska, papira: novine su prve otkrivale afere koje bi potom preuzimali radio, portali, agencije i, obično na kraju, televizija. Malo kad se događalo – i još je uvijek rijetkost – da televizija prva lansira neku aferu. To je tako zbog prirode medija, tiskovni novinari mogu si priuštiti više vremena za njuškanje, istraživanje i provjeru, televizija je eterična, dnevna stvar… Zato vrijedi zabilježiti kad TV otkrije neku priču, a s N1 televizijom se to događa sve češće. Hrvoje Krešić je, analizirajući snimke Marijana Kustića (HDZ) od prošle i ove godine, zaključio da čovjek na ruci nosi skupocjeni sat Panerai Luminor (48.000 kuna) koji nije prijavio u imovinskoj kartici.

’S obzirom da sam sat dobio kao poklon od obitelji, nisam bio svjestan njegove točne vrijednosti i obveze da ga unesem u svoju imovinsku karticu. Žao mi je zbog toga, a hvala g. Krešiću što mi je na nju ukazao…’, rekao je Kustić. Hvala g. Krešiću i Kustiću što su prinijeli našoj pozornosti ovaj dragulj urarske industrije (Sanaderov Panerai Luminor bio je skoro duplo jeftiniji), a lijepo je znati i da u društvu u kojemu su popucale sve tradicionalne obiteljske vrijednosti i u kojemu su zavladale sebičnost i pohlepa još ima tako dobre, duševne, divne rodbine. Novac ih nije iskvario, a za rodbinu oni daju sve!

Regionalni dnevnik, HRT, 8. ožujka, 17:00


Jedan TV prilog prije emitiranja prolazi ispred mase očiju: gledaju ga snimatelj, novinar, urednik i montažer koji jedan te isti kadar odvrti nekoliko puta. I nikome, baš nikome u tom lancu nije palo na pamet da je grafit, koji se u prilogu o Korčulanima koji pohode Vukovar radi humanitarne akcije nalazio iza dvojice sugovornika (Tomislava Josića i jednog Korčulanina) možda uvredljiv ili neprikladan – grafit, naime, glasi ‘Ubi Srbina’. Tradicionalno nepismen grafit (imperativ bi trebao glasiti ‘Ubij Srbina’) već je postao standard. A da je bila riječ o svastici na splitskom stadionu, nastalo bi opće zgražanje, višemjesečna istraga, šok i nevjerica. HRT se nije ispričao, napravio priču o grafitima ili štogod slično; odspavali su stvar. Sutra je novi dan, na ljutu ranu ljuta trava, i tako dalje i tomu slično.

Novi dan, N1, 8. ožujka, 08:00


N1 je u pogledu praćenja odluke kojom je koruški biskup zabranio misu na Bleiburgu opet bio nadmoćan eteričnoj konkurenciji: od jutra smo u studiju imali povorku sugovornika koji su govorili što misle o toj važnoj odluci. Ukoliko ne bude nikakve mise, komemoracija na Bleiburgu, naime, ostaje bez središnjeg sadržaja, a onda će govornici, koji nisu popovi, morati govoriti o povijesti, što će biti silno nezgodno i zahtijevat će vanserijsku delikatnost. Budu li hvalili postradalu vojsku, jao i kuku vani, budu li je prikazivali u realnom povijesnom kontekstu, jao i kuku doma; nema više smokvinog lista svete mise! Koruški poglavar Peter Kaiser izjavio je kako je ovim učinjen prvi korak u ‘onemogućavanju godišnje parade podržavatelja ustaškog režima’, a cilj je zabrana komemoracije.

Mirko Galić misli da će se o sukobu dviju crkava očitovati i papa. ‘Prije odluke crkvenih vlasti austrijska država je donijela odluke koje su upućivale u kojem bi pravcu to moglo ići. Austrijske vlasti su zabranile upotrebu ustaških simbola jer se misa i komemoracija vežu uz veličanje ustaštva. Začuđuje što se to dogodilo kad je na vlast došla desnica. Današnja desnica u Austriji se želi distancirati od nacizma i ostataka vrijednosti Drugog svjetskog rata i želi se koncentrirati na suverenost i vlast naroda. Svako vezivanje uz nacizam slabi njihove pozicije. Marine Le Pen se u Francuskoj potpuno odvojila od svoga oca, a to se sada dogodilo i u Austriji. Država je dala upozorenje. Crkva je samostalna, ali i ona je procijenila da se komemoracija u Bleiburgu izrodila u nešto njima neprihvatljivo’, rekao je Galić, dodajući da ovu odluku neće biti moguće promijeniti.