Predsjednica je postala glavna meta izrugivanja većeg dijela nacije, a ova bi zemlja konačno mogla razmisliti o parlamentarnom izboru šefa države. Za ovakve cirkuse ne isplati se izdvajati 250 milijuna kuna po mandatu. Dovoljno je otići u satiričko kazalište

RTL Danas, 7. ožujka, 18:30


Krhko je neznanje. U trenucima dok se cijela zemlja čudila šlamperaju Državnog odvjetništva, Davor Bernardić egzaltirano je beatificirao DORH u čudnovatom intervjuu Mirjani Hrgi: ’DORH radi dobro posao, nepristran posao. Mi smo zatražili istragu isti dan. Postupili smo odgovorno, a tako je postupio i kolega Saucha. Upitno je zašto je Plenković pozvao Cvitana na presicu. To će morati objasniti. Vidimo da DORH radi odgovoran i dobar posao.’

DORH očito nije radio dobro, niti je radio nepristrano, jer da jest, nakon Sauche bi utamničili i druge sumnjivce koji mogu utjecati na svjedoke ili uništavati dokaze. Pretresli bi mu stan, potražili materijalne dokaze, potrudili se saznati gdje je nestao novac. Iz Sauchine se kartice vidi da nije siromašan. Ništa od toga nisu napravili. Da Saucha nije sam proveo istragu i naganjao ljude po Markovu trgu, teško bi skinuo sumnju sa sebe. To jest završio bi u zatvoru i morao vratiti novac koji, kako se sada čini, ipak nije ukrao. To je ‘dobar posao, nepristran posao’? Bernardić je politički talent u rangu predsjednice države. Iz intervjua izdvajamo kratki dijalog:

- Želite li to postati lider oporbe?

- Ja jesam lider oporbe.

RTL Direkt, 8. ožujka, 22:15


Zoran Šprajc postavio je Kolindi Grabar Kitarović pitanje svih pitanja: Kažete li i vi katkad suprugu ‘Jakove, izdrži’? Riječ je o poruci kojom se navijači Torcide predsjednici već mjesecima osvećuju zato što ih je, inteligentno kako samo ona zna, proglasila ‘orjunašima’. ‘Da’, uzvratila je predsjednica, ‘često mu i proslijedim što je bilo po stadionima. On to prihvaća sa smiješkom.’ Što mu drugo preostaje?

Predsjednica je postala glavna meta izrugivanja većeg dijela nacije. Posvemašnja neupućenost u funkcioniranje političkog sustava, rigidno desničarenje, provincijalizam, beznadna sklonost kiču, odsustvo političkog talenta – iako je riječ o osobi koja sprema doktorat iz političkih znanosti – već sada pokazuju da je riječ o najgorem mandatu u povijesti demokratskog političkog sustava u Hrvatskoj. Proteklog je tjedna rekla da se DORH ne bi trebao baviti starim kosturima iz ormara, dnevnicama iz 2016., već aktualijama, pa je ukazala na slučaj zgrade u Bruxellesu iz – 2013! Šprajc je napravio još jedan dobar posao, a ova bi zemlja konačno mogla razmisliti o parlamentarnom izboru predsjednika. Za ovakve cirkuse ne isplati se izdvajati 250 milijuna kuna po mandatu. Dovoljno je otići u satiričko kazalište.

Iza zavjese, HRT, 8. ožujka, 21:00


U prime timeu napokon je gostovao čovjek koji nije prevarant, osuđivani prijestupnik, notorni falsifikator ili kakva slična figura. Gost je bio dr. Ivo Banac, čovjek kojega ni desna vlada nije pozvala u svoje takozvano povjerenstvo za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, što je – što god mi mislili o njemu – doista začuđujuće. Umjesto prenošenja Bančevih ideja, izreći ćemo ovdje naše zamisli. Pod hitno bi nam dakle trebalo povjerenstvo za suočavanje s posljedicama vladavine demokratskih režima na ovim prostorima. To još nitko nije uočio, a važno je. Od 1990. nadalje, naime, sve su ovdašnje države bile demokratske. Sve su održale višestranačke izbore, i Hrvatska, i Srbija, i Bosna. Koja je nesporna bilanca demokratskih režima? Raseljeno je preko dva milijuna ljudi, po etničkom ključu. Ubijeno ih je oko 130.000 – hej, 130.000! Izvršene su privatizacije u kojima je opljačkano ili uništeno stotinjak milijardi dolara, razorene su kuće, zgrade, gospodarski objekti, likvidirani su protivnici vlasti… Države bivše Jugoslavije danas su zadužene za nekih 200 milijardi dolara; banke su većinom strane, kao i druge industrije, a egzodus iz svih država poprimio je, kako je nedavno za Hrvatsku rekao Šeks, ‘biblijske razmjere’. Tvornica Soko u Mostaru, koja se 1989. spremala proizvesti nadzvučni avion, lovac, sada radi škrinje za meso, a kragujevačka Zastava, koja je proizvodila stotine tisuća svojih automobila, sada sklapa fiće. O takvim dosezima demokratskih režima mogla bi se napisati cijela, debela knjiga. Upitno je kolika bi bila knjiga njihovih postignuća. Zato se, uostalom, povjerenstvo za prošlost i osniva – ne bi bilo dobro da nam ove činjenice počnu bljeskati pred očima, bavimo se, kako bi Kolinda rekla, ‘kosturima iz ormara’.

Dnevnik, HRT, 11. ožujka, 19:00


Dnevnik započinje senzacijom, a najavu valja citirati doslovce: ‘Upravo je otkriven novi slučaj uhljeba u splitskoj upravi!’ Voditeljica Dnevnika javne televizije pročitala je najavu koja je napisana tako kao da je upravo otkriven novi smrtonosni virus ili veliki gvinejski štakor iz ‘Izbavitelja’ Krste Papića. Druga rečenica objašnjava horor interpretaciju kakvu dosad nismo vidjeli na HRT-u: ‘Uhljebio ih je šef splitskog SDP-a.’

Hrvatska televizija, notorno, najveće je uhljebilište u ovoj zemlji: tamo u svakom kutu možemo pronaći nekog prisavskog Radu Buljubašića (sjećate li se tog imena? Čovjek je u HEP-u godinama primao plaću iako ga nitko nije vidio na radnom mjestu), pa je prozivanje na samom početku Dnevnika uistinu bestidno. Sada će netko početi brojati uhljebe po HRT-u, a u toj bilanci nacionalna javna kuća sigurno neće blistavo proći.

portalnovosti